רוב הילדים אוהבים לשחק באופן תוקפני ובהיאבקות זה עם זה. המשחק התוקפני מאפשר להם לבחון ולתרגל מיומנויות גופניות וחברתיות, לקחת סיכונים בטוחים וללמוד על גופם ועל כוחם.
מדוע ילדים משחקים במשחק תוקפני?
משחק תוקפני הוא ככל הנראה אינסטינקט אנושי בסיסי, משהו שהתפתח בנו כחלק מהאבולוציה. המשחק התוקפני בחברה המודרנית עוזר לילדים לפתח מיומנויות רבות – אבל בדרך כלל, ילדים משחקים בתוקפנות פשוט כי זה כיף! כשילדים צעירים מטפסים זה על זה ומתגלגלים מסביב, הם:
- מבינים את מגבלות כוחם
- חוקרים את המיקום המשתנה שלהם במרחב
- מגלים מה יעשו ילדים אחרים בתגובה (אולי לא יתנו להם לעשות זאת?)
- עובדים על הבנת מערכות היחסים כשהם נוטלים תפקיד מסוים, משחקים בתורות ומחליטים מהם הגבולות האישיים שלהם.
משחק תוקפני: גילאים ושלבים
תינוקות ופעוטות נהנים מתנועתיות מלהיבה, כל עוד הם מרגישים בטוחים. פעוטות ותינוקות אוהבים לקפוץ על הברכיים או להיות מורמים באוויר. עם זאת, עדיף להיות עדינים עם ילדים קטנים, כדי להימנע מפגיעה אקראית.
לעולם אל תטלטלו תינוק או ילד, כיוון שהטלטול עלול לגרום לדימום בתוך המוח, ולעיתים קרובות לנזק מוחי קבוע.
פעוטות וילדים צעירים אוהבים לשחק תופסת, לרוץ מסביב ולרקוד. ילדכם ייהנה במיוחד ממשחקים כאלה כשהוא ערני לגמרי, ואינו אמור ללכת לישון או לשבת בשקט בזמן הקרוב.
ילדים בבית הספר היסודי נמצאים בשלב המשחקים התוקפניים המשמעותי ביותר. המשחקים התוקפניים נפוצים במיוחד בקרב בנים בשנות בית הספר היסודי, גם בגלל ההורמונים שלהם, וגם כיוון שהמבוגרים נוטים לשחק בתוקפנות רבה יותר עם בנים. בנים אוהבים בדרך כלל להיאבק ולרתק זה את זה לאדמה.
תוקפנות “בכאילו” או תוקפנות באמת?
ייתכן שאתם מודאגים שילדכם מתנהג באגרסיביות, אך בדרך כלל אפשר להבחין בין תוקפנות “בכאילו” לבין הדבר האמיתי. במשחק תוקפני, ילדים מחייכים וצוחקים. הפנים שלהם יביעו התרגשות והנאה. אף אחד לא נופל קורבן לבריונות, נפגע או נאלץ לעשות משהו בניגוד לרצונו. כשהמשחק נגמר, כולם ממשיכים לשחק יחד. אם אתם רואים הזעפת פנים, בכי, פחד או כעס – זה כבר לא משחק. ילדים שנאבקים באמת מתרחקים זה מזה ברגע שהקרב נגמר.
משחק תוקפני יכול להוביל לתוקפנות אמיתית, ולכן כדאי להחליט על כמה חוקים שקובעים מה מקובל ומה לא מקובל במהלך המשחק. אפילו ילדים קטנים יכולים להשתתף בקביעת החוקים. משחקי ילדים תוקפניים נוטים להיות מלאי אנרגיה – הילדים רודפים זה אחרי זה, נאבקים, מסתובבים ומשחקים ב”מכות”. הדבר החשוב ביותר הוא שכולם נהנים. לפעמים ילדים מקבלים מכה, אך אף אחד לא באמת מנסה להכאיב למישהו אחר.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.