תקיפה מינית היא הפעלת לחץ או כפיה לקיים מגע מיני בלתי רצוי וללא הסכמה. אם בנכם או בתכם הותקפו מינית, עזרו להם להרגיש מוגנים ובטוחים בבית, ופנו לאחד ממרכזי הסיוע הממתינים לכם.
שירותי טיפול אחרי תקיפה מינית
להלן רשימת שירותים לסיוע לבני נוער שחוו תקיפה מינית:
- מרכזי הגנה (בתי לין) השירות במרכז ניתן בחינם.
- במקרה חירום כאשר המרכז סגור ניתן להתקשר – 100 משטרה; 106 – עו”ס לחוק נוער (דרך המוקד העירוני)
כיום פועלים 8 מרכזי הגנה:
קיימים היום ברחבי הארץ 13 מרכזי טיפול אשר מעניקים טיפול רגשי ייעודי לילדים ובני נוער אשר נפגעו מינית, כולל עבודה טיפולית והדרכה להוריהם. מדינת ישראל הכירה בצורך להעניק טיפול מקצועי וזמין לילדים ונוער אשר נפגעו מינית, וזאת על מנת לקדם את תהליך ההתמודדות והשיקום וגם למנוע התפתחות של תסמינים חריפים יותר או כרוניים בהמשך החיים.
המרכזים מופעלים על ידי משרד הרווחה והשירותים החברתיים, שירות ילד ונוער, באמצעות עמותות. הטיפול ניתן בגין כל סוגי הפגיעות המיניות, בתוך המשפחה ומחוצה לה, כשמוקד הטיפול הוא הפגיעה המינית שהנער/ה עבר/ה.
ההפניה אל המרכזים היא באמצעות עובדים סוציאליים במחלקה לשירותים חברתיים במקום מגורי הילד/נער, כחלק מתכנית התערבות מותאמת לצרכי הנפגע/ת והמשפחה.
במקרים בהם קיימת חובת דיווח, ההפניה לטיפול במרכז מתבצעת בהמשך לטיפול של עו”ס לפי חוק הנוער – או אחרי חקירת הפגיעה על ידי המשטרה או בהמשך לקבלת אישור מועדת פטור מדיווח למשטרה. בנוסף, הטיפול יתחיל אחרי ביצוע הערכה מקצועית לגבי המוגנות של הנפגע/ת מהמשך הפגיעה ואחרי קבלת הסכמה של ההורים והנער/ה לטיפול סביב הפגיעה המינית.
הטיפול במרכזים הוא ללא כל עלות למשפחה ואין צורך להציג אישורי הכנסה במחלקה לשירותים חברתיים. על המשפחה להיות מוכרת בשירותי הרווחה על מנת שיופנו למרכז טיפולי. ניתן לערוך התייעצות ראשונית טלפונית עם המרכזים.
כל מרכז טיפולי משרת ערים וישובים בסביבתו הגיאוגרפית. מרכזי הטיפול מפוקחים על ידי מפקחות לקטינים נפגעי עבירה במחוזות משרד הרווחה.
קופות טיפול
באזורים בהם עדיין לא קיים מרכז, נפגעי פגיעות מיניות זכאים לקבל טיפול פרטני ממטפלים המוסמכים לטיפול בפגיעות אלו, במימון מלא של המדינה. ההפניה לטיפול הפרטי היא דרך עו”ס במחלקה לשירותים חברתיים, בדומה לתהליך ההפניה אל מרכזי הטיפול.
רשימת מרכזי טיפול לילדים ובני נוער נפגעי תקיפה מינית:
טיפול רפואי במרכזים אקוטיים בבתי חולים
עד שבוע לאחר הפגיעה המינית, קיימים מרכזים ייעודיים לטיפול בנפגעי ונפגעות תקיפה מינית בבתי חולים כלליים. המרכזים (מרכזים אקוטיים)נותנים מענה 24/7 וקיימים בהם צוותים ייעודיים, שעברו הכשרה בתחום והם מעניקים טיפול מותאם ורגיש.
השרות כולל:
- ליווי צמוד של עובדת סוציאלית לך ולבני משפחתך. העובדת הסוציאלית מעניקה ליווי רגשי והסברים הנוגעים לתהליך הרפואי בבית החולים ולהמשך ההתמודדות עם הפגיעה.
- בדיקה ראשונית על-ידי אחות
- בדיקה כללית על-ידי רופא לצורך קבלת המלצות רפואיות בהתאם למצב
- טיפול בחבלות פיזיות
- טיפול למניעת הריון
- טיפול תרופתי במידת הצורך למניעת הידבקות במחלות המועברות במגע מיני
- בדיקות שתן ודם לגילוי סמים ואלכוהול
- הערכת המצב הנפשי ומתן מידע על אפשרויות לקבלת טיפול נפשי
- איסוף ראיות משפטיות אשר ישמשו אותך להגשת תלונה במשטרה.
חשוב לציין!
קיימים מקרים בהם בעת ההגעה למרכז האקוטי בבית החולים, אין רצון להגיש תלונה או לעבור בדיקה לשם איסוף ראיות משפטיות. כל המרכזים הרפואיים צריכים לשמור את הראיות ובכך להעניק לך זמן התאוששות וחשיבה לפני הגשת התלונה.
אל המרכזים מומלץ להגיע במהירות האפשרית לאחר הפגיעה, לשם הגברת היעילות של הטיפול הרפואי המניעתי וכן של איסוף הראיות המשפטיות אשר יעילים בעיקר במסגרת זמן מוגבלת (עד 72 שעות).
במידה ומתאפשר, מומלץ להתקשר לפני ההגעה למרכזים הייעודיים ולהודיע על הגעה. ניתן לקבל ליווי ע”י מתנדבות/ים של מרכזי הסיוע בפניה אל מרכזי הסיוע או המשטרה.
חשוב שתדעו מהן הזכויות שלכם בעת תהליך הבדיקה הרפואית:
- קיימת זכות לשמירה על סודיות מוחלטת לאורך כל התהליך על פי חוק.
- בית החולים מחויב לדווח למשטרה על כל אירוע אלימות מינית אשר מגיע לטיפולו – אך זכותו של כל מטופל/ת לא להגיש תלונה ולא לתת עדות במקום.
- ניתן להגיש תלונה בבית החולים או בתחנת משטרה גם במועד מאוחר יותר.
- קיימת זכות לקבל מידע על ההליכים הבירוקרטיים והרפואיים הצפויים בכל שלב בתהליך הרפואי.
- קיימת זכות לליווי על-ידי בת/בן משפחה, חבר/ה או מלווה אחר (למשל ממרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית או גורם אחר).
- בכל שלב בתהליך הבדיקה הרפואית, קיימת זכות לסרב לעריכת בדיקות שאין מרגישים עימן בנוח.
איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית
התקשרו לקווי החירום: 1202 לנשים, 1203 לגברים, 04-6566813 לנשים ערביות, 02-6730002 לנשים דתיות, 02-5328000 לגברים דתיים.