כמה אמצעי זהירות פשוטים להגנה מפני השמש יצמצמו משמעותית את החשיפה לקרינה אולטרה סגולה, וימנעו נזק לעור וכוויות לילדכם. כל מה שצריך הם תזמון טוב, צל, בגדים מגנים וקרם הגנה.
הגנה מפני השמש לאורך היום ובעונות השונות
עלינו להתגונן מפני השמש בהתאם לעונות השנה ולזמנים השונים לאורך היום, כיוון שהקרינה האולטרה סגולה (UV) משתנה במהלך השנה בהתאם לעונה. בשעות שבין תשע בבוקר לארבע אחר הצהריים נרשמות רמות הקרינה האולטרה סגולה הגבוהות ביותר, בהתאם למיקומכם ולעונה בשנה. יש להתגונן מפני השמש כאשר רמת הקרינה האולטרה סגולה עומדת על 3 ומעלה.
אפשר לבדוק את רמות הקרינה באזורכם באתר השירות המטאורולוגי הישראלי. אם רמת הקרינה גבוהה, כדאי לצאת למגרש המשחקים, לפארק או לחוף הים בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים המאוחרות.
סוכך מצל
הסוכך יכול לספק לכם ולילדכם הגנה מסוימת מפני קרינה אולטרה סגולה. עדיף להימצא מתחת לסוכך צפוף שיוצר צל כהה. עם זאת, הקרניים האולטרה סגולות עדיין יכולות להגיע אליכם מתחת לסוכך. לכן, גם אם אתם יושבים בצל, ודאו שאתם וילדכם לובשים בגדים מגנים וחובשים כובע רחב שוליים. מרחו קרם הגנה מפני השמש על כל אזורי העור החשופים.
אם אתם משתמשים בעגלה, כסו אותה בבד מאוורר. לחלופין, ישנן עגלות מחופות המאפשרות להזיז את הכיסוי ולהצל על ילדכם בהתאם לכיוון השמש. אם אינכם יכולים למצוא סוכך, הכינו סוכך משלכם באמצעות מטריה או שמשייה. הדביקו תמיד סוככים נגד השמש על חלונות המכונית, והגנו על ילדכם מפני השמש בזמן הנסיעה.
בגדי הגנה
אפשר להשיג בגדי תינוקות המיועדים במיוחד לחסימת הקרניים האולטרה סגולות בחנויות שונות. הנה כמה דברים שכדאי לחשוב עליהם כשאתם רוכשים ביגוד להגנה מפני השמש:
- בד ארוג בצפיפות יכול להגן על עורו של ילדכם מפני השמש. החזיקו את הבד כנגד מקור אור ובדקו כמה קרני שמש יכולות לעבור דרכו. אם עוברות קרניים רבות, סביר להניח שהבד יעביר גם קרינה אולטרה סגולה.
- אפשר לכסות את רוב עורו של ילדכם בשרוולים ובמכנסיים ארוכים.
- בגדים העשויים מכותנה קרירים יותר מאשר בגדים העשויים מבדים סינתטיים.
- בגדים שאינם צמודים לגוף יהיו נעימים יותר ומאווררים יותר עבור ילדכם ועבורכם.
כדאי להשתמש בכובע כדי להגן על פניו, צווארו ואוזניו של ילדכם מפני קרניים אולטרה סגולות. הכובעים הטובים ביותר להגנה מפני השמש הם כובעי פטרייה (כובע “טמבל”) , כובעים עם מגן לעורף (כובע “לגיונרים”) וכובעים רחבי שוליים. לא מומלץ להשתמש בכובעי מצחייה רגילים.
עבור תינוקות, חפשו כובע רך כדי שאפשר יהיה לחבוש אותו לתינוק בנוחות כשהוא שוכב על גבו. השתמשו ברצועת הסנטר כדי להשאיר את הכובע על ראשו. תינוקות ופעוטות רבים אינם אוהבים לחבוש כובע – המשיכו לנסות, ובסופו של דבר הם יהפכו לדבר שבשגרה.
הרכיבו לילדכם משקפי שמש בשילוב עם כובע, כדי להגן על עיניו. חפשו משקפיים שמתאימים לו במיוחד ומחוברים ברצועה, ועומדים בתקן ת”י 1898 של מכון התקנים הישראלי. חשיפה ארוכה לקרינה אולטרה סגולה היא אחד מגורמי הסיכון לקטרקט.
קרם הגנה מפני השמש
מרחו קרם הגנה עמיד במים בעל SPF 30 לפחות על פניו וידיו של ילדכם, וכן על כל אזורי העור החשופים שאינם מכוסים בבגדים – ללא קשר לצבע עורו. אם אתם יכולים לראות את העור, גם הקרניים האולטרה סגולות יכולות להגיע אליו.
מרחו קרם הגנה 20 דקות לפחות לפני שאתם יוצאים מהבית, ומרחו אותו שוב מדי שעתיים (גם אם על אריזת הקרם כתוב שיש למרוח שוב כל ארבע שעות).
אפשר להשתמש בקרם הגנה מפני השמש על תינוקות וילדים בכל גיל. אם התינוק שלכם בן פחות משישה חודשים, נסו בתחילה לכסות כמה שיותר עור בבגדים מגנים, ומרחו קרם הגנה על העור שנותר חשוף. קרמי הגנה המיועדים במיוחד לתינוקות או לעור רגיש אמורים לגרות פחות את העור. נסו תמיד את הקרם על חלק קטן מעורו של התינוק, ובדקו שאין תגובות אלרגיות.
ודאו שקרם ההגנה בתוקף, ואחסנו אותו במקום קריר ומוצל מתחת ל-30 מעלות. זכרו שקרם ההגנה מסנן את הקרניים האולטרה סגולות אך אינו חוסם אותן לגמרי. לכן יש לנקוט אמצעי זהירות נוספים נגד השמש.
דוגמה אישית
אתם משמשים דוגמה אישית לילדכם, והוא מחקה את מעשיכם כל הזמן. אם אתם עצמכם נוקטים אמצעי זהירות נגד השמש, סביר להניח שגם ילדכם יעשה זאת. בדקו את מיקומו של ילדכם, את כובעו ואת בגדים באופן קבוע, כדי לוודא שהוא אינו חשוף לשמש ישירה.
בקשו גם מהמסגרת היומית של ילדכם (במשפחתון, בגן או בבית הספר) להקפיד על המלצות ההגנה מהשמש, בעת משחק בחוץ ובטיולים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.