מוחו של התינוק עובד קשה מאוד כבר מהרגע הראשון בחייו, ומנסה להבין את העולם סביבו ואת עצמו. התינוק שלכם לומד כל הזמן - גם אם נראה שהוא רק משחק. הנה כמה רעיונות פשוטים ומהנים למשחק שיעודדו את ההתפתחות הקוגניטיבית של התינוק.
התפתחות קוגניטיבית של תינוקות: למה לצפות
כל תינוק הוא אדם ייחודי. אף שישנם כמה דפוסי התפתחות כלליים, התינוק שלכם ילמד, יגדל ויתפתח בדרכו שלו. סביר להניח שהתינוק:
- יתבונן בדברים כשתקראו בשמם, מגיל שמונה חודשים
- יתחיל להבין שהוא אדם נפרד ואינו חלק מהוריו
- ייהנה להרכיב פאזלים פשוטים כשיגיע לגיל 18 חודשים
- ייהנה ממשחקים שחוזרים על עצמם, ומהאזנה לאותו סיפור שוב ושוב
- יצליח למלא הוראות פשוטות, מגיל 18 חודשים.
התינוק שלכם אוהב להתנסות, להכיר וללמוד דברים חדשים, ולכן אפשר לנצל את ההזדמנויות שבהן יוכל ללמוד באמצעות משחק. הוא לומד כל הזמן ועסוק ללא הרף בהתבוננות, בחשיבה ובניסיונות הבנה.
התינוק לומד כשהוא עושה דברים פשוטים – מנופף בידיו אל המובייל שמעליו, מחייך אליכם כדי שתחייכו בחזרה, הומה ומשמיע קולות כדי לפתוח בשיחה, ובוכה כדי לספר לכם שהוא רעב! כשאתם מגיבים, אתם מטפחים את החשיבה והלמידה שלו, ומעודדים אותו להמשיך במעשיו.
בסביבות גיל 12 חודשים, המשחק של התינוק הופך להתנסויות מפורטות יותר – כך, למשל, הוא יכול לזרוק כדור על הרצפה כדי להתבונן בו נופל, לרוקן את פח הזבל או להשליך צעצועים על הקיר. הוא אינו מנסה להיות שובב. הוא רק לומד מהן סיבה ותוצאה – כלומר, “אם אעשה כך, זה מה שיקרה”. לכן, אין זה מפתיע שהוא נהנה מאוד מצעצועים של סיבה ותוצאה, שבהם הוא לוחץ על כפתור ומשהו קורה.
בגיל 16-8 חודשים, התינוק שלכם ירצה לחקור באופן מעמיק את כל הצעצועים והחפצים בהישג ידו. הוא ינסה להקיש בהם, להפיל ולנער אותם, כדי לראות מה קורה. כל דבר שהוא יכול להגיע אליו יקבל “טיפול” – כוסות, מחבתות, חתולים או עציצים. כשהתינוק מקבל הזדמנויות רבות לבחון את סביבתו, הוא יכול ללמוד יותר ויותר מדי יום. אם אתם מכינים סביבה בטוחה ותמיד משגיחים עליו, הוא יוכל לשוטט, לנדוד וללמוד בחופשיות.
איך לעזור להתפתחות קוגניטיבית אצל תינוקות
כל התנסות בונה את מוחו של התינוק ועוזרת להתפתחות הקוגניטיבית שלו. משחקים ואינטראקציות הדדיות הם חיוניים ללמידה, לחשיבה ולהתפתחות שלו. הנה כמה רעיונות מהנים ופשוטים למשחק עם תינוקות:
- תנו לתינוק שלכם להוביל את המשחק. הגיבו לדברים שהוא מתעניין בהם, והשתתפו בהנאה שלו מגילויים של דברים חדשים, גם אם הם נראים לכם קטנים מאוד.
- הציעו לו לבחור בין כמה אפשרויות למשחק, אך לא יותר מדי. תנו לו לקחת את הזמן.
- מגיל 18-12 חודשים, עזרו לו להרכיב פאזלים פשוטים.
- תנו לו המון צעצועי אמבטיה כיפיים שיוכל להטביע או להשיט, או למזוג מהם מים. בקבוקי משקה ומיכלי יוגורט ריקים ,כמו גם ספוגים שונים, יהיו מוצלחים בדיוק כמו צעצועים שנקנו בחנות.
- קראו ספרים וחזרו על שירי ילדים ביחד. ילדים קטנים ייהנו מאוד מספרי בד עם מרקמים שונים, סרטים ובובות אצבע.
- תנו לו למיין חומרים, כמו קוביות או כדורים בצבעים שונים.
- תנו לתינוק צעצועים שבהם יש ללחוץ על כפתור כדי שמשהו יקרה, לשקשק בחפצים או להקיש בהם. כך הוא יבין שיש לו השפעה על העולם.
ככל שהמשחק רגוע ומהנה יותר, כך הלמידה משמעותית יותר. כדאי ורצוי שתהיו שותפים למשחק ולא רק מורים. כיוון שתינוקות לומדים באמצעות משחק ומשגשגים בזכות האינטראקציות עם האנשים שסביבם, חשוב מאוד לבלות זמן במשחק עם התינוק.
כל ילד מתפתח בקצב שלו. אם אתם מודאגים בנוגע להיבט כלשהו בהתפתחותו של ילדכם, כדאי לפנות לאחות טיפת חלב או לרופא הילדים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.