עששת

עששת עלולה לגרום לילדכם לחוש כאב, היא דורשת טיפולים יקרים ומובילה לבעיות מתמשכות. עם זאת, קל למדי להימנע ממנה בעזרת טיפול הולם לשיניים, ואכילה ושתייה שישמרו על היגיינת הפה.

מהי עששת?

עששת היא ריקבון בשיניים. זוהי מחלה שגורמת נזק למבנה השיניים. כאשר חתיכות מזון נותרות בין השיניים אחרי האכילה והשתייה, החיידקים בפיכם (שנקראים פלאק) הופכים את חלקי המזון הקטנים לחומצה. עם הזמן, החומצה מאכלת את שטח פני השן ויוצרת חורים, או “חללים”.

עששת יכולה לגרום לכאב, זיהום ואפילו להשפיע על תהליך הגדילה של ילדים. ריקבון חמור בשיני חלב יכול להשפיע מאוד על התפתחות הדיבור והלסת של ילדכם. עששת שאינה מטופלת לאורך זמן עלולה לגרום לילדכם:

  • לחוות כאב ואי נוחות
  • להסתכן בעששת נוספת בשיני חלב או בשיניים הקבועות
  • לעבור טיפולים מורכבים ויקרים
  • ללמוד לקשר בין רופאי שיניים לכאב, ולחוות חרדה כשהוא מבקר אצל רופא השיניים
  • לאבד זמן לימודים בבית הספר או בגן.

סימנים מוקדמים של עששת

קשה לגלות עששת מוקדמת, בעיקר אם לא עברתם הכשרה מיוחדת. הסימן הראשון לעששת מוקדמת הוא הופעת פס לבן ועמום על השיניים החותכות העליונות, לאורך קו החניכיים (האזור שבין בסיס השן, ליד החניכיים). ייתכן שתראו כתמים חומים על השן, או שהחניכיים ייראו אדומים ונפוחים. בשלבים מתקדמים יותר של עששת מופיעים אזורים מושחרים על השן, והחניכיים ממשיכים להיראות אדומים ונפוחים.

למנוע עששת בעזרת טיפול הולם בשיניים

בדיקות שיניים קבועות וביקורים אצל רופא השיניים, צחצוח השיניים והעברת חוט דנטלי – כל אלה הם צעדים חיוניים שיכולים למנוע עששת. מידע נוסף על טיפול הולם בשיניים לילדכם:

ניקיון וטיפול בשיני הילדים כבר בגיל צעיר מבססים הרגלי ניקיון שיניים טובים להמשך החיים.

למנוע עששת בעזרת אכילה ושתייה בריאים

ניקוי שיניים לבדו אינו ערובה למניעת עששת. סוגי המזון והשתייה שאתם נותנים לילדכם משפיעים גם הם על התפתחות המחלה.

תינוקות בני פחות מ-6-4 חודשים
תינוקות רכים ותינוקות קטנים זקוקים לחלב אם או לתחליף חלב לתינוקות (תמ”ל) בלבד. כאשר התינוק שלכם גדול מספיק כדי לשתות משהו שאינו חלב, האפשרות הטובה ביותר היא מים.

תינוקות בני יותר מ-8-6 חודשים
כשהתינוק שלכם מגיע לגיל 8-6 חודשים, הוא מתחיל להשתמש בכוס לשתייה. לאחר גיל 12 חודשים, אין צורך להשתמש בבקבוק. הימנעו מלתת לתינוק שלכם חלב ממותק, מיצי פירות או נקטר פירות, שעלולים להגביר את הסיכון לעששת.

תינוקות גדולים יותר, ילדים ומתבגרים
ילדים זקוקים למגוון רחב של מזון וחטיפים בריאים. מזון ומשקאות דלי סוכר הם האפשרות הטובה ביותר. אל תתנו לילדיכם ביסקוויטים מתוקים או עוגות בתור פינוק. אם ילדכם אוכל משהו מתוק, תנו לו לשתות כוס מים או לאכול מזון “ידידותי לשיניים” לאחר מכן, כדי להפחית את רמת החומציות בפיו. “מזון ידידותי לשיניים” הוא מזון דל סוכר, המעודד לעיסה ומוביל להיווצרות רוק בפיו של ילדכם. דוגמאות למזון כזה הן פירות כגון תפוח או ירקות חתוכים כגון גזר וסלרי.

ריח רע מהפה עלול להוות בעיה לחלק מהמתבגרים. עם הגורמים לריח רע מהפה נמנים היגיינת פה לקויה, עששת, מחלות חניכיים, מזון או משקאות שונים ועישון. אם ילדכם מצחצח שיניים פעמיים ביום אך עדיין סובל מריח רע מהפה, כדאי לפנות לרופא השיניים.

ככל שהמזון והשתייה נשארים זמן רב יותר בפיו של ילדכם, כך גדל הסיכוי להתפתחות חומצה שתזיק לאמייל המכסה את פני השיניים. משמעות הדבר היא שכרסום מזון או שתיית משקאות בקש לתקופה ארוכה עלולה לגרום לעששת.

כך תעודדו את ילדכם להימנע מאכילה ושתייה לאורך זמן:

  • קבעו זמנים קבועים לארוחה ולקבלת חטיפים, במקום לנשנש לאורך כל היום
  • שימו לב שילדכם אוכל ושותה במקום אחד בלבד – ליד השולחן, למשל
  • הורידו את האוכל מהשולחן בתום זמן הארוחה או החטיף
  • עודדו את ילדכם לשתות מים אם הוא צמא (אם לא תחזיקו מיץ, נקטר או משקאות קלים במקרר או בארון, יהיה לכם קל יותר לשים לב למה ילדכם שותה)
  • תנו לילדכם מזון ממותק כחלק מהארוחה במקום כחטיף.

דרכים נוספות למניעת עששת

שמירה משפחתית על שיניים בריאות
החיידקים שגורמים לעששת מועברים בין אנשים. כלומר, חשוב שכל המשפחה תשמור על שיניים נקיות ובריאות. אם מברשות השיניים של כל בני המשפחה נמצאות באותו מקום, שימו לב שהן אינן נוגעות זו בזו – כך תפחיתו את הסיכון להעברת חיידקי עששת בין המברשות, ולתוך הפיות. לא חולקים מברשות שיניים! לכל בן משפחה צריכה להיות מברשת משלו.

האכלה מבקבוק והנקה
השכבת תינוקות לישון עם בקבוק חלב יכולה להוביל לעששת ילדות מוקדמת, בעיקר אם הדבר קורה לעיתים קרובות. הבעיה היא שהחלב מכיל סוכרים טבעיים, שיכולים להצטבר סביב שיניו של התינוק במהלך הלילה. החיידקים על השיניים הופכים את הסוכרים הללו לחומצות שמאכלות את האימייל על שיני התינוק. מומלץ שלא להשכיב את התינוק במיטה עם בקבוק חלב. אם התינוק שלכם זקוק לנוזלים נוספים בלילה, הניחו לידו בקבוק של מים מורתחים ומצוננים לפני שתשכיבו אותו לישון.

באופן כללי, אם אתם מזינים בבקבוק, הרחיקו את הבקבוק מהתינוק כשהוא מסיים לשתות. באותו אופן, אם אתן מניקות, הרחיקו את התינוק מהשד לאחר שסיים. נקיטת צעדים פשוטים כאלה יכולה לעזור למנוע עששת ילדות מוקדמת.

משאפי אסתמה
משאפים הם חלק חשוב בטיפול בילדים עם אסתמה, אולם האבקה המשמשת בחלק מהמשאפים היא חומצתית ועלולה לגרום לנזק לאמייל השן. עם הזמן, המשאפים עלולים לגרום לעששת, אם לא מטפלים היטב בהיגיינת הפה.

כדי למנוע עששת, שטפו את פיו של ילדכם במים מיד בתום כל שימוש במשאף. כמו כן, ודאו שילדכם מצחצח שיניים פעמיים ביום. עם זאת, אל תצחצחו את השיניים מיד לאחר השימוש במשאף; המתינו 60-30 דקות לפני הצחצוח.

תרופות אחרות
ישנן תרופות המכילות ריכוז סוכר גבוה ועלולות להשפיע על בריאות הפה של ילדכם. בדקו את עלון המידע של התרופה וחפשו תכולת סוכר, בעיקר אם ילדכם אמור לקחת את התרופה לזמן ממושך.

הרוק עוזר לנקות ולהגן על שיניו של ילדכם. ללא רוק, בעיות העששת ובעיות אוראליות נוספות יהיו נפוצות יותר. ישנן תרופות שעלולות לצמצם את ייצור הרוק בפה. שאלו את הרופא או הרוקח כיצד משפיעות התרופות על ייצור הרוק ועל השיניים. ילדים גדולים יותר ומתבגרים יכולים ללעוס מסטיק נטול סוכר. המסטיק מעודד את ייצור הרוק בפה ועוזר להגן על השיניים מפני עששת. תוכלו לעודד את ילדכם לשטוף את פיו במים מיד לאחר שנטל את התרופה, ושעה אחר כך, לצחצח שיניים במשחה המכילה פלואוריד.

משקאות ממותקים
משקאות ממותקים עלולים לשחוק את השיניים של ילדכם, בעיקר אם הוא שותה אותם באופן קבוע. עדיף לשתות משקאות כאלה לעיתים רחוקות בלבד, ובמקום זאת לשתות הרבה מאוד מים. כשילדכם שותה משקאות ממותקים, רצוי לשטוף את הפה מיד לאחר מכן ולצחצח שיניים במשחה המכילה פלואוריד.

מזון ומשקאות אינם הגורמים היחידים לשחיקת אמייל השן. גם להקאה ולריפלוקס עלולה להיות השפעה נבזית. אם ילדכם סובל מווירוס שגורם לו להקיא, אפשר להגן על שיניו באמצעות שטיפה במים מיד לאחר מכן ולצחצח שיניים במשחה המכילה פלואוריד.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.