איך לנהל שיחות מורכבות או מביכות עם מתבגרים

רוב ההורים חשים לא בנוח לדבר עם ילדיהם המתבגרים על נושאים כמו מין או סמים, אך קיום השיחות המורכבות האלה מאפשר לכם לעזור לילדכם לקבל החלטות אחראיות, וגם להעביר לו את ערכי המשפחה.

הידעתם?

  • נטייה מינית, פעילות מינית ובריונות הם שלושת הנושאים שהורים הכי מתקשים לדבר עליהם עם ילדיהם המתבגרים.
  • בנות נוטות לדבר עם הוריהן יותר מבנים, ובני נוער בתחילת גיל ההתבגרות נוטים יותר לדבר עם הוריהם מאשר בנים גדולים יותר.

שיחות מורכבות: עקרונות הבסיס

שיחות מורכבות כוללות כל נושא שעלול להביך אתכם או את ילדכם, להיות שנוי במחלוקת או לעורר דיון שיתחמם במהירות ואפילו יתפוצץ. מין, נטייה מינית, אוננות, סמים, אלכוהול, קשיים בלימודים, עבודה וכסף – כל אלה נושאים שעלול להיות קשה לדבר עליהם. טבעי שתרגישו לא בנוח לדבר על הדברים האלה. הכנה טובה מראש תעזור לכם להרגיש בטוחים בעצמכם ולהתמודד בנוחות גם עם שיחות קשות.

חשוב לזכור שהילדים עסוקים בנושאים הללו בשלבים מאוד מוקדם, לעיתים אפילו הרבה לפי שאנחנו מעלים על דעתנו שהם עסוקים בכך. ילדים בדרך כלל יתעניינו וישאלו בהתאם לרמת ההבנה שלהם ולגילם, לכן- השאירו להם מקום לשאול ולהתעניין. כדאי להתחיל לשוחח על נושאים אלו כבר בגיל צעיר, אפילו בגן או בבית הספר היסודי, ברמה המתאימה לגיל הילד שלכם. קיומו של שיח מתמשך אודות נושאים מורכבים הופך את נושא השיחה להרבה פחות מביך בגיל ההתבגרות.

להתמודד עם שיחות מורכבות

אין תסריט קבוע לשיחות מורכבות ולנושאים מורכבים. עם זאת, כדאי לחשוב על כמה מהנושאים הללו לפני שילדכם שואל עליהם. אם תחשבו מראש על כמה נקודות עיקריות שקשורות למין, אלכוהול, מסיבות וכדומה – ואפילו תתרגלו חלק מהן – לא תיתפסו לא מוכנים כשילדכם ישאל שאלה מורכבת על מין בזמן הנהיגה!

הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להתמודד עם שיחות מסוג זה.

תגובה ראשונית

  • נסו להישאר רגועים. גם אם אתם בהלם, היו כנים והבטיחו לילדכם שתדברו על הנושא. כך הוא ירגיש שהוא יכול לדבר איתכם על כל דבר.
  • הדבר הראשון שתגידו צריך להראות לו שאתם שמחים שביקש לדבר איתכם. למשל, “אני כל כך שמחה שאת בוטחת בי ומבקשת עזרה”.
  • הקשיבו לילדכם. תנו לו הזדמנות לדבר על מה שעובר עליו, בלי שתנסו לתקן את המצב. לעתים קרובות, בני נוער אינם מצפים מכם לתקן שום דבר – הם רק רוצים שתקשיבו.
  • אל תהיו ביקורתיים, שיפוטיים או רגשניים. אם אתם צריכים לשחרר קיטור, דברו עם מבוגר אחר כשילדכם אינו בסביבה.
  • הודו לילדכם שבא לדבר איתכם.

הצעדים הבאים

  • אם אתם צריכים קצת זמן להירגע או לחשוב לפני שאתם מדברים, קבעו זמן לשיחה מאוחר יותר באותו יום. אל תחכו אפילו עד מחר. ככל שתחכו יותר, כך יהיה קשה יותר לדבר. ילדכם עלול בינתיים להמשיך לבד, במחשבה או במעשה, בלי עזרתכם.
  • אם הוא רוצה שתעזרו לו בנושאים מסוימים ואינכם יודעים מה לייעץ לו, אמרו לו. הציעו לחשוב איתו ביחד כדי להבין מה הוא רוצה לדעת – למשל, על מניעת היריון, מיניות, אלכוהול וכדומה.
  • אם ילדכם מבקש עזרה במצב מורכב, קראו את המאמר על פתרון בעיות שמציע צעדים למציאת פתרון.
  • אם הוא מבקש את דעתכם, ספרו לו כיצד אתם רואים את המצב במקום להגיד לו מה לעשות. למשל, “אני מעדיף שלא תקיים יחסי מין עד גיל מבוגר יותר. אבל אם אתה מתכוון לעשות את זה עכשיו, בוא נחשוב איך לעשות את זה בצורה בטוחה”.

מחקר שנערך על תקשורת בנושאי מין גילה שבני נוער פחות חרדים ופחות צפויים להירתע מלדבר עם הוריהם על מין כאשר הוריהם פתוחים יותר לרעיונות ולדעות שלהם. הישארו רגועים, אגביים ונינוחים ושמרו על אווירה לא פורמלית כדי לשמר את קווי התקשורת ביניכם פתוחים.

יתרונותיהן של השיחות הקשות

היכולת לנהל שיחות מורכבות ביחד עם ילדכם מצביעה על מערכת יחסים בריאה, ועוזרת לכם לשמור על קרבה ואמון. אם אתם חמים, מקבלים, לא שיפוטיים ולא ביקורתיים, ופתוחים למשא ומתן ולשינוי מגבלות, ילדכם ירגיש חיבור גדול יותר אליכם. סביר יותר להניח שילדכם ירצה לשוחח איתכם על נושאים כאלה בעתיד.

כשאתם יודעים מה מתרחש בחייו של ילדכם, קל יותר לעזור לו להתמודד עם מצבים קשים. השיחה על נושאים מורכבים מאפשרת לילדכם לבדוק את האפשרויות שעומדות בפניו, ולהבין אם הן האפשרויות הנכונות עבורו.

נסו שלא להימנע מקיום שיחות מורכבות עם ילדכם. אם תימנעו, ילדכם עלול לקבל החלטות בעלות תוצאות שליליות. לדוגמה, מתבגר פעיל מינית שאינו מבקש מידע על אמצעי מניעה עלול למצוא את עצמו מתמודד עם היריון בלתי רצוי או עם מחלת מין. סביר להניח שילדכם יחוש מבוכה רבה יותר מכם כשתדברו על מין, אבל אם הוא רוצה לדבר איתכם, הצורך בשיחה עולה על המבוכה שהוא חש.

מה לעשות כשילדכם אינו מוכן לדבר

חלק מהמתבגרים אינם רוצים בשום אופן לדבר עם הוריהם על נושאים קשים בגלל גיל, מגדר או התנסות מהעבר. לדוגמה, בני נוער שדיברו עם הוריהם בעבר וזכו לתגובה שהביעה כעס או מורת רוח עלולים להירתע משיחה על נושאים שנויים במחלוקת.

אם ילדכם אינו רוצה לשוחח איתכם, נסו את הדברים הבאים:

  • פנו לעצמכם זמן לשיחה משותפת מדי יום. שאלו אותו שאלות פתוחות, והראו לו שאם הוא רוצה לדבר – תשמחו להקשיב. כך תוכלו להישאר בקשר עם ילדכם ולעזור לו להרגיש נוח יותר לפנות אליכם בעתיד.
  • התעדכנו בתחומי העניין של ילדכם כדי למצוא נושאי שיחה ולהראות לו שאתם מתעניינים ברווחתו.
  • אם ילדכם אינו רוצה לדבר איתכם, אפשר לבקש ממבוגר אחר לשוחח איתו, כמו קרוב משפחה, מורה, יועץ או שכן.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network