שימוש בתשומת לב לשיפור ההתנהגות

הדרך הטובה ביותר לחזק את ההתנהגות הרצויה מילדכם היא לתת לו הרבה מאוד תשומת לב חיובית כשהוא מתנהג היטב. כך תשתמשו במתן תשומת לב כדי לשפר את התנהגותו.

נוכחות ותשומת לב

נוכחות משמעה להתכוונן באמת לכל מה שילדכם אומר ועושה באותו רגע. כחלק מהנוכחות הזו, כדאי להשתמש בקשר עין ובשפת גוף פתוחה שתאפשר לילדכם לדעת שכל תשומת לבכם נתונה אליו. נוכחות היא דרך לחיזוק מערכת היחסים עם ילדכם, לצד הקשבה פעילה ושבחים.

איך זה עובד?

ההתכווננות לילדכם מראה לו שהוא חשוב, וכך גם הדברים שמעניינים אותו. היא בונה את הביטחון העצמי שלו, ופותחת אותו לחקירת רעיונות ותחומי עניין חדשים. כמו כן, היא מראה לילדים שכשהם מתנהגים בדרך הרצויה, הם מקבלים תשומת לב חיובית. משמעות הדבר היא שאפשר להשתמש בתשומת לב חיובית כדי לחזק את ההתנהגות הרצויה – למשל, לשבח את ילדכם כשהוא מפגין נימוסי שולחן בשעת הארוחה.

תשומת לב חיובית כוללת:

  • שבחים – לדוגמה, “כל הכבוד שחלקת, רעות”
  • חיזוקים – למשל, “יופי, תמשיך לנסות, אורן”
  • הפגנת חיבה גופנית – לדוגמה, חיבוקים, התכרבלויות או “כִּיפים”.

תשומת הלב החיובית תאפשר לכם ליהנות מזמן נוסף יחד, והיא עדיפה על פני הצורך לטפל בהתנהגות קשה או מאתגרת. ברגע שתתחילו, תופתעו לגלות עד כמה ילדכם כבר מתנהג היטב. אפילו בימים העמוסים ביותר, אפשר למצוא הזדמנויות רבות להתכוונן במהירות למה שילדכם עושה ואומר. כך תגבירו את הביטחון העצמי של ילדכם ותחזקו את מערכת היחסים ביניכם בו בזמן.

הקשבה פעילה לילדכם היא הקשבה המראה לילד שאתם מתעניינים במה שהוא מספר. כשילדכם מדבר אתכם, נסו להיות רגועים ולהביע עניין, אמרו זאת במילים בשילוב עם שפת גוף מתאימה. הקשיבו לו תוך שאתם מסתכלים עליו (ולא במכשיר הנייד, או מעבר לכתפו בניסיון להשגיח על הסיר שעל האש, או על האח הקטן שמשחק), ומשתמשים בשפת גוף מתאימה, כמו הנהונים, שינוי בהבעות פנים בזמנים המתאימים (גבות מורמות בהפתעה, חיוך או צחוק כשמשהו מצחיק וכו’..). שאלו שאלות להבהרה, או הגיבו בהתאם למה שהוא מספר, כך הוא ירגיש שאתם אכן שותפים לסיפור.

מתן תשומת לב לשיפור ההתנהגות: חמישה צעדים

1. לכו בעקבות הילד

אם אתם נותנים לילדכם לבחור את המשחק או הפעילות כשאפשר, יכולים לקרות כמה דברים חשובים מאוד. הוא מגלה עד כמה אתם מעריכים את חברתו. הוא צובר ביטחון כיוון שתחומי העניין שלו חשובים. כמו כן, הוא לומד שכאשר הוא חוקר את העולם שסביבו ונזקק לעזרתכם, אתם שם.

2. קחו את הזמן

נסו למתן את התחושה המתמדת שאתם צריכים לעשות ולעשות ולעשות כל הזמן. כך תוכלו לזהות כל מיני רגעים מצחיקים ומהנים עם ילדכם, וליהנות מהם. כשאתם עוצרים לרגע ושמים לב לדברים שמרתקים אותו – עלי הכותרת של פרח, נמלים שחוצות את המדרכה, בקבוקי הרוטב בסופרמרקט – במקום למהר לפעילות הבאה, אתם מראים לו עד כמה אתם מעריכים אותו.

3. התקרבו לילדכם

אפשר לשבת על הרצפה, לכרוע ברך על הדשא או לשבת בישיבה שפופה ליד הכיסא של ילדכם. הפנו אליו את הפנים ושבו לצדו במקום לדבר אליו מקצה החדר. התבוננו בעיניו, הניחו את הזרועות לצדי הגוף וחייכו, חייכו, חייכו כל הזמן. כל הדברים האלה מראים לו שאתם נהנים מחברתו ומתעניינים באמת במה שהוא עושה, ובונים את הביטחון העצמי שלו ואת האמון ביניכם.

4. התבוננו בילדכם

אם תתנו לדבריו ולמעשיו של ילדכם להדריך אתכם, תוכלו לראות כיצד מתחילים להתגלות תחומי עניין ומיומנויות חדשים. זוהי הזדמנות נהדרת לבנות את הביטחון העצמי שלו ולעזור לו לחקור את העולם.

5. דברו על מה שילדכם עושה

דברו על מה שילדכם עושה – לדוגמה, “אני רואה שאתה אוהב את המשאית האדומה הזו”, או “כמה מעניין החרק שעליו אתה מסתכל!”  כשאתם מתארים לילדכם את מעשיו, אתם מראים לו שאתם שמים לב ומתעניינים בו. אין צורך לשאול שאלות, אך אפשר לענות על השאלות שילדכם מציג. זה הזמן שלו. מתן תשומת הלב בונה את מערכת היחסים שלכם ואת האמון והביטחון שלו – פשוט תהיו שם איתו, שימו לב למעשיו והעריכו אותם.

טיפים לשימוש במתן תשומת לב

  • רגעים קטנים של תשומת לב: התכווננו לילדכם אפילו לרגע או שניים, בתכיפות רבה במקום רק מדי פעם. קל לתת תשומת לב אפילו כשאנחנו עסוקים.
  • אפשר לתת תשומת לב בכל מקום: במהלך היום יש המון הזדמנויות להתכוונן למה שילדכם עושה ואומר. אפשר לנסות זאת בסופרמרקט, בזמן הארוחה, כשאתם שוטפים כלים, הולכים לבית הספר או נוסעים באוטובוס. לא משנה היכן אתם – מה שחשוב הוא שאתם יחד.
  • התבוננו מבעד לעיני ילדכם: כשאתם מנסים לראות את העולם דרך עיניו, אתם יכולים להבין כיצד הוא מרגיש. נקודת המבט הזו יכולה לצמצמם את אי ההבנות בנוגע להתנהגותו. ייתכן שמה שנראה לכם כהתנהגות לא נאותה, הוא בעצם חלק מהאופן שבו הוא רואה את העולם!
  • היזהרו ממלכודות תשומת לב: אם אתם מפנים תשומת לב רבה יותר להתנהגות מאתגרת, אתם עלולים ליפול למלכודת תשומת הלב. ייתכן שילדכם יגלה כי תשומת לב שלילית בדמות צרחות או גערות נותנת לו כוח. זוהי תשומת לב מיידית, מרוכזת ואישית.

הדבר החשוב ביותר הוא לשים לב יותר להתנהגות הרצויה ולא להתנהגות שאינה רצויה. למידע נוסף על דרכים להימנע ממלכודות תשומת לב, קראו את המאמר התעלמות שיטתית.

 

כמו כן, תוכלו ללחוץ כאן ולהוריד את דף הפעילויות שלנו!

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.