השנתיים הראשונות במשפחה משולבת

ההסתגלות למשפחה המשולבת לוקחת זמן. למרבה הצער, הציפייה שהכל יבוא על מקומו בשלום או שכולם יסתדרו מצוין מהיום הראשון אינה מציאותית. חשוב להכין את הילדים ולתכנן מראש דברים כמו שגרות משפחתיות, מטלות וניהול כלכלי.

לבנות משפחה משולבת חזקה: כך מתחילים

לוקח זמן להתרגל לחיות במשפחה משולבת. בשנתיים הראשונות כולם עסוקים בהיכרות ובבניית מערכות יחסים בתוך המשפחה, כולל מערכת היחסים שלכם ושל בן או בת הזוג החדשים. בו בזמן, עליכם ללמוד איך לעבוד ביחד ולטפל היטב בכל הילדים. אך טבעי שאין לכם תשובות לכל השאלות. הורים באשר הם לומדים כל הזמן.

כדאי לחשוב בצורה מציאותית, ולזכור שהתפתחות מערכות יחסים דורשת זמן, ושכולם צריכים להתרגל למשפחה החדשה. אחרי שנתיים ביחד, רוב המשפחות המשולבות כבר מתרגלות לשגרות החדשות ולחיי היומיום המשותפים.

להכין את הילדים למשפחה המשולבת

לפני המעבר למגורים משותפים, מומלץ להכיר מעט את הילד או הילדים של בן או בת הזוג החדשים, ולהפך – לבקש מבני הזוג החדשים להכיר את ילדיכם. לפעמים הדבר עשוי להיות בלתי אפשרי. יש זוגות שעוברים לגור יחד במהירות יחסית, כיוון שהם חשים שזה נכון עבורם או כיוון שקשה להם לתחזק שני בתים.

אם זה המצב אצלכם, דברו עם ילדכם על תכניותיכם ונסו לחשוב יחד איך ייראו חייכם. שאלו אותו מה הוא חושב ועודדו אותו להעלות בפניכם את חששותיו. הסבירו לו שסביר להניח שיהיו עליות וירידות, אך תמיד יוכל לבוא אליכם אם ירגיש צורך לדבר.

דברו איתו על התוכניות לעתיד, למשל, היכן תגורו ואיזה חדר או חלל משלו יקבל בבית החדש. אם אתם נשארים בביתכם, דברו על השינוי בחלל המגורים כשילדיו של בן או בת הזוג ייכנסו לגור איתכם. אם אפשר, שלבו את ילדכם בתוכניות לסידור הבית, כדי שירגיש שיש לו שליטה מסוימת על המצב. עם זאת, זכרו שסביר להניח שיזדקק לתוספת חיבה וחיזוקים מצדכם.

חיי היומיום במשפחה משולבת

נוסף על בניית מערכות היחסים, בחודשים הראשונים תצטרכו לבסס את האופן שבו כולכם תגורו יחד. למשל:

  • לעבוד על שגרות משפחתיות חדשות והטלת אחריות על משימות בבית – למשל, מי מבשל את ארוחת הערב, מי מכין את ארוחות הצהריים של הילדים, מי עושה קניות ומי מנקה
  • לבסס כללים משפחתיים חדשים
  • להחליט על חדרי השינה ועל מרחבי לימודים ועבודה לילדים.

טקסים חדשים וישנים יעזרו לכם להבין כיצד בני המשפחה המשולבת ינהלו את חייהם יחד. הטקסים מעניקים לבני המשפחה תחושת שייכות, ועוזרים לנחם את הילדים במצבים לא מוכרים.

אפשר לבחור בשילוב כלשהו של הטקסים שהגיעו איתכם ועם בני הזוג, או בטקסים חדשים לגמרי שייחודיים למשפחתכם המשולבת. לדוגמה, אם ילדכם אוהב להקשיב לסיפור לפני השינה, המשיכו את המסורת כדי לעזור לו להרגיש בנוח גם במשפחה החדשה. חשבו על טקסים שבועיים למשפחה כולה, למשל, לשחק במשחקי לוח בימי שישי אחר הצהריים.

ניהול כספים במשפחה משולבת

אין דרך אחת נכונה לנהל את כספכם. יש זוגות שפותחים חשבון משותף וחולקים את כל המשאבים הפיננסיים. אחרים מחזיקים חשבונות נפרדים ומחלקים ביניהם את כל הוצאות הבית. יש כאלה שפותחים חשבון משותף להוצאות הבית, וממשיכים להחזיק חשבונות נפרדים.

כשאתם מנסים להחליט כיצד לנהל את כספכם במשפחה משולבת, רצוי:

  • לדבר על האפשרויות ולקבל החלטות לפני המעבר למגורים משותפים
  • להמשיך לדבר גם כשצצים נושאים חדשים, למשל ההשפעה הכלכלית של תינוק חדש ויציאה לחופשת לידה
  • לוודא שכל המשאבים מחולקים בצורה הוגנת לילדים
  • לחשוב מה כל אחד מכם יתרום למשכנתא או להוצאות על תיקוני הבית.

חלק מהמשפחות המשולבות מנסחות הסכם משפטי לסידור ענייני הכספים, בעיקר כשמדובר בנושאים כגון משכנתאות ותיקוני הבית. לצורך כך, מומלץ לפנות ליועץ פיננסי.

ליידע את בני הזוג לשעבר על ההסדרים החדשים

חשוב לספר לבן או בת הזוג לשעבר על השינויים בהסדרים המשפחתיים שלכם. סביר להניח שהם יזדקקו לזמן מה כדי להתרגל למצב החדש. אם המצב ביניכם נהיה קשה, כדאי:

  • לחשוב על מערכת היחסים ביניכם כעל הסדר עסקי – אפשר לעבוד עם בן או בת הזוג לשעבר על ניהול עימותים לטובת הילד
  • להפגין כבוד כלפי בני הזוג לשעבר שלכם ושל בני הזוג הנוכחיים, גם אם הם אינם מפגינים כבוד כלפיכם
  • לפתוח את הסדרי ההורות המשותפת עם בן או בת הזוג לשעבר.

© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.