תינוקות שבוכים ומקטרים הרבה ואינם יכולים להירגע, מתוארים לעיתים קרובות כתינוקות עם "קוליק" - גזים, בשפה העממית. איננו יודעים מה גורם לקוליק, אבל אנחנו יודעים שקשה להתמודד איתו.
תסמינים של קוליק
אם יש לכם תינוק, סביר להניח שאתם כבר מכירים את התסמינים של קוליק (גזים לתינוק) – בכי וקיטורים. זמן מה לאחר שהתינוק הגיע לראשונה הביתה – כמה ימים, או אפילו כמה שבועות – מתחיל הבכי.
התינוק חסר מנוחה ועצבני, ונראה שאי אפשר להכניס אותו לשגרה קבועה של שינה והאכלות. הורים רבים מתקשים להתמודד עם חוסר היכולת לצפות את מה שיקרה.
ייתכן שהתינוק אוכל ברעבתנות, אבל זמן קצר לאחר מכן שוב נראה רעב. ייתכן שהוא לא אוכל היטב, ומקטר הרבה בזמן ההנקה או ההאכלה.
ייתכן שהתינוק שלכם לא רגוע או מייבב לפרקי זמן ארוכים, ולפעמים גם בוכה בקול רם מאוד. כשהתינוק בוכה, לעיתים הוא מקרב את רגליו אל הבטן, כאילו כואב לו. קשה מאוד להרגיע או לנחם את התינוק במצב כזה, ונראה שכל מה שאתם עושים לא עוזר. הבכי והקיטורים עשויים להימשך שעות ארוכות, ובדרך כלל הם מחמירים בשעות הערב.
חלק קטן מאוד מהתינוקות שמראים תסמינים של קוליק אכן יש בעיות רפואיות, כך שכדאי לפנות לרופא הילדים.
בכי וקיטורים: למה לצפות
כל התינוקות בוכים ומקטרים שלוש שעות בממוצע מדי יום, וחלקם אפילו יותר. הבכי מגיע לשיאו בערך בגיל שישה שבועות, והולך ופוחת ככל שהתינוקות גדלים.
הבכי והקיטורים נוטים להגיע בדרך כלל בשעות הערב המוקדמות, אך הזמן משתנה מדי יום.
תינוקות צעירים בוכים בגלל האופי שלהם, בגלל מחזורי השינה ודפוסי ההאכלה. כשהתינוקות גדלים, הם בוכים כדי לתקשר איתכם, או כדי להביע משהו על סביבתם. לכן, הבכי עשוי להתפרש לאורך כל היום.
בכי וקיטורים הם חלק נורמלי בהתפתחות, ובדרך כלל הם משתפרים עם הזמן. אין להם כל קשר לאופן שבו אתם מתפקדים כהורים. אפילו ההורים הבטוחים והרגועים ביותר מתמודדים עם תינוקות שבוכים הרבה.
הגורמים לקוליק (גזים לתינוק)
אין לנו מידע רב על הגורמים לקוליק. יש שחושבים שמדובר במצב רפואי של התינוק. אחרים חושבים שהסיבה לכך היא אימהות ואבות מוטרדים ודואגים – דבר מובן לגמרי, בעיקר בהתחשב בעובדה שיש להם תינוק שלא מצליח להירגע!
אין ראיות ברורות לגורם יחיד שאחראי לקוליק. חלק מהתינוקות בוכים יותר ומתקשים יותר להירגע מאשר תינוקות אחרים, בדיוק כפי שחלק מהתינוקות ישנים יותר מאחרים.
ידוע לנו שאין גורם גופני או רפואי מובהק לבכי אצל רוב התינוקות שסובלים מכאב בטן קוליקי.
ייתכן שיגידו לכם שהבכי נובע מהדברים הבאים:
- טכניקות האכלה – מעט מדי או יותר מדי חלב, או האכלה לא נכונה.
- בעיות רגשיות של אימהות.
- תינוק עם מזג קשה.
- נוכחות גזים מרובים, אף שמעולם לא הוכח שגזים גורמים לבכי. סביר יותר להניח שהגזים אינם הסיבה לבכי אלא התוצאה שלו- הבכי גורם לתינוק לבלוע אוויר.
הנה חלק מהגורמים הרפואיים לבכי ולקיטורים:
- בעיות קיבה ומעיים – לדוגמה, החזר (ריפלוקס) קיבתי-ושטי (עליה חזרה של אוכל מהקיבה לושט) או גזים עודפים במערכת העיכול.
- זיהומים – לדוגמה, זיהומים באוזניים או דלקת בדרכי השתן.
- בקע (שבר, קילה)- לדוגמה, בקע מפשעתי או בקע טבורי.
- חוסר בשלות של מערכת העצבים – לדוגמה, מערכת עצבים רגיזה או חוסר בשלות.
- אלרגיה למזון שהאם צורכת או לחלב פרה שבתחליף החלב.
- תפרחת חיתולים ומקורות גירוי אחרים.
קוליק עשוי להיות מתסכל מאוד עבורכם, ולעיתים קרובות גורם לתסכול גם בקרב מטפלים אחרים, כגון רופאים ואחיות. גם אם אתם חשים לחוצים או מוטרדים, אין זו הסיבה לבכי ולקיטורים של התינוק שלכם – למרות שזה עשוי להחמיר את הבכי. טבעי לגמרי שתדאגו בגלל בכיו של התינוק. דעו שרוב התינוקות שסובלים מקוליק בוכים הרבה פחות בגילאים שלושה עד חמישה חודשים. זה רק שלב, והוא יעבור בקרוב.
מה לעשות אם אתם חושבים שלתינוק יש קוליק
הדבר הראשון הוא לבדוק את הילד אצל אחות טיפת חלב או רופא ילדים, ולוודא שהוא בסדר מבחינה גופנית. הבדיקה תשקיט את דעתכם ותקל עליכם לנסות שיטות שונות להרגיע את התינוק.
הדבר השני הוא לדאוג לעצמכם: לנוח, לישון ולמצוא מספיק זמן לטפל בעצמכם.
כהורים, קל לנו להרגיש שאנו חייבים להיות על-אנושיים – שאיכשהו אנחנו יכולים לטפל בתינוק באופן מלא, לשמור על בית מצוחצח ונקי, לעבוד ולעשות קניות, לבשל ולהמשיך לעשות את כל אותם דברים שעשינו לפני שהתינוק הגיע. זה פשוט בלתי אפשרי. כולם – אתם, המשפחה שלכם ובעיקר התינוק שלכם – יסבלו אם תרגישו לחוצים מכך שאתם עושים יותר מדי.
אם תפנו את הזמן לטפל בעצמכם ולנוח מספיק, מצבכם יהיה טוב יותר ותוכלו לטפל טוב יותר בתינוק.
עשרה טיפים להתמודדות עם קוליק
כאמור, אצל רוב התינוקות, בכי וקיטורים הם חלק נורמלי בהתפתחות. זה יחלוף עם הזמן. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם לצמצם את תדירות, משך ועוצמת הבכי והקיטורים:
- בדקו אם התינוק מרגיש בנוח. אולי צריך להחליף לו חיתול, אולי חם לו או קר לו.
- הציעו לו מזון אם אתם חושבים שהוא רעב, או אם ההאכלה האחרונה הייתה לפני יותר משעתיים.
- הציעו לו מוצץ או הנקה. לפעמים התינוק אינו רעב אלא רוצה או צריך למצוץ משהו.
- דברו עם התינוק ברוגע, שירו לו או השמיעו לו מוזיקה נעימה. ייתכן שהוא רק צריך לדעת שאתם קרובים אליו, וקולכם עשוי להרגיע אותו.
- נדנדו את התינוק בעדינות או הניחו אותו במנשא – התנועתיות והקרבה להורה עשויים להרגיע אותו. חלק מהתינוקות נרגעים אם לוקחים אותם לטיול בעגלה. עם זאת, לא מומלץ להשאיר את התינוק ישן בעגלה ללא השגחה.
- כשהתינוק בוכה וקשה לנחם אותו, נסו להבין מה הוא צריך. יש תינוקות שמשתעממים וזקוקים לגירוי הנובע מכך שמרימים אותם, מנדנדים אותם או מדברים אליהם. אחרים סובלים מגירוי יתר בקלות רבה מדי וצריכים שקט ושלווה. תוכלו לנסות לעמעם את האורות ולהרגיע את הסביבה בה אתם נמצאים, או להשמיע רעש רקע בתדר נמוך כמו מאוורר.
- נסו לעסות את התינוק. לעיתים קרובות העיסוי מרגיע את התינוק, ועוזר גם לכם להירגע. הוא גם יכול לחזק את הקשר ביניכם לבין התינוק.
- אמבטיה חמה יכולה להרגיע את התינוק ולעזור לו להירדם.
- נסו ליצור דפוס קבוע של האכלה והשכבה, כדי שהתינוק יידע למה לצפות ויפתח דרכים לוויסות עצמי.
- בקשו עזרה מאחות טיפת חלב. האחות תוכל לענות על שאלותיכם בנוגע לבריאות התינוק, לבדוק את שיטות ההאכלה שלכם ולספק טיפים מועילים ועצות לטיפול במצב המיוחד שלכם. אחות טיפת חלב תוכל גם לסייע לכם בנוגע לבניית סדר יום.
כל השיטות הללו לא יפסיקו את בכיו של התינוק בדרך פלא, אך הן יכולות להקל על המצב ולהפוך אותו לנסבל יותר, עד שהתינוק יגדל ויוכל להגיד לכם מה הוא צריך.
שיטות שונות יעזרו לתינוקות שונים. כמו כן, שיטה שעובדת היטב יום אחד עשויה שלא לעבוד ביום למחרת – ייתכן שתצטרכו לנסות משהו אחר. כל יום שונה מרעהו.
אפשר לנסות כל אחת מהשיטות הללו בכל סדר שהוא. תוכלו להתנסות ולראות אילו שיטות יעזרו למצב המיוחד שלכם. אם השיטה שבחרתם מפסיקה לעבוד, נסו אחרת.
שימו לב: התינוק לא יהפוך למפונק אם תרימו אותו, תערסלו אותו או תדברו אליו. האכילו את התינוק כשהוא רעב, והרימו אותו כדי לנחם אותו כשהוא בוכה.
טיפולים שלא צפויים לפתור את הבעיה
אם התינוק שלכם סובל מקוליק, עדיף להיעזר בטיפול גופני שאינו גורם נזק, ולא בטיפול תרופתי.
תרופות ותוספים
בדרך כלל, רופאים אינם ממליצים לטפל בקוליק (גזים לתינוק) בתרופות מרשם, תרופות ללא מרשם, תרופות נטורופתיות או הומיאופתיות.
אין ראיות לכך שתינוקות עם קוליק סובלים גם מגזים או מעוויתות במעיים, כך שלתוספים המיועדים לטיפול בקוליק אין בסיס מדעי. הם אינם מומלצים כתחליף – או אפילו בנוסף – לטיפים שהזכרנו כאן.
אף שלתינוקות רבים יש גם תסמינים של ריפלוקס, כגון הקאה, יריקת חלב או הקשתה של הגב, יש מעט מאוד ראיות לכך שהתרופה לריפלוקס מפחיתה את הבכי והקיטורים.
תוספי תזונה וטיפולים אחרים
תוספי תזונה פרוביוטיים וטיפול כירופרקטי אינם מסייעים לסובלים מקוליק.
התזונה של האֵם
יש מעט מאוד ראיות לכך שתינוקות בוכים בגלל אלרגיה לחומרים שהאם אוכלת ומעבירה לתינוק בחלב האם. כלומר, שינוי תזונתה של האם המניקה לרוב אינו מועיל, אלא אם כן לתינוק ישנם תסמינים נוספים כגון שלשול.
לפעמים אימהות מניקות מבחינות בשינוי בהתנהגות התינוק לאחר שאכלו משהו מיוחד. אם זה קורה, כדאי להימנע מאותו מזון.
תרכובת מזון לתינוקות (תמ”ל)
יש מעט מאוד ראיות לכך שתינוקות בוכים בגלל אלרגיה לסוג מסוים של תמ”ל. אלרגיה אמיתית לחלב אינה נפוצה. כלומר, במקרה של הזנה מבקבוק, שינוי סוג התמ”ל לא יעזור לקוליק. נוסף על כך, שינויים בסוג התמ”ל עלולים להיות יקרים.
מתי לפנות לרופא הילדים
כדאי לפנות לרופא הילדים מוקדם ככל האפשר, כשהתינוק מתחיל לייבב ולהראות סימני חוסר מנוחה לאורך זמן. רופא הילדים יערוך בדיקה גופנית כדי לשלול גורמים רפואיים אחרים. הרופא יוכל גם לתת לך עצה מעשית.
לכו לרופא אם:
- כל השיטות שניסיתם אינן משפרות את תסמינים.
- יש לתינוק בעיות נוספות או קשיים נוספים.
- אתם פוחדים שתפגעו בתינוק.
- אתם מודאגים מכל סיבה אחרת.
בדיקות נוספות
התינוק שלכם יצטרך בדיקות אך ורק אם הרופא חושב שיש מחלה או זיהום שגורמים לו לבכות, ולרוב אין צורך בבדיקות נוספות.
מניעת קוליק
נראה שקוליק הוא שלב שכיח שרוב התינוקות עוברים, כך שקשה למנוע אותו.
תינוקות צעירים מאוד שנמצאים הרבה על הידיים או במנשא גם כשהם אינם בוכים, נוטים לבכות ולקטר פחות.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.