כיצד לשנות את דפוסי השינה של התינוק והפעוט

הסוד לשנת לילה טובה לכל המשפחה הוא תינוק שלומד כיצד להירדם בחזרה ללא עזרתכם. גישה זו מתאימה להתמודדות עם בעיות שינה מתמשכות אצל תינוקות בני שישה חודשים ויותר.

על קצה המזלג: דפוס שינה חדש

הצעד הראשון לקראת שנת לילה ללא הפרעות הוא לעזור לתינוק שלכם ללמוד להירדם בצורה עצמאית בשעת ההשכבה. משמעות הדבר היא שיש ליצור לו דפוס שינה חדש.

  • הניחו את התינוק במיטה כשהוא עייף אך ער. כך הוא יתחיל ללמוד מיומנויות הרגעה עצמית ולהרדים את עצמו לבד. תינוקות אינם יכולים ללמוד להירדם בעצמם אם אתם עושים זאת באופן קבוע בשבילם.
  • בדרך כלל, לאחר שהתינוק לומד להירדם לבדו בתחילת הלילה, הוא יכול לחזור לישון ללא עזרתכם גם במהלך הלילה.
  • שינוי דפוסי השינה של התינוק עשוי לארוך שלושה עד 14 ימים, בדיוק כמו אצל מבוגרים (למשל, מבוגרים שסובלים מג’ט-לג).
  • אפשר לשנות את דפוסי השינה של התינוק, אך התכוננו למחאות רמות מצדו בלילות הראשונים, עד שיתרגל לשינוי. לאחר מכן, שנתם של כל בני הבית צפויה להשתפר.

למידע נוסף על הגורמים לבעיות שינה נפוצות, קראו את המאמרים הבאים: צורכי השינה של תינוקות ופעוטות וכן מה גורם לבעיות התעוררות והירדמות אצל תינוקות ופעוטות?

ארבעה צעדים לשינה טובה יותר

הדבר החשוב ביותר הוא לשנות את ההרגלים הקשורים לאופן שבו התינוק הולך לישון, ולאפשר לו לפתח את היכולת להירדם בעצמו. הנה ארבעת הצעדים:

  1. זהו את ההרגל שקשור לבעיית השינה.
  2. הפסיקו את ההרגל בהדרגה.
  3. בססו שגרת השכבה חיובית.
  4. למדו את התינוק שלכם להירגע ולהירדם באופן עצמאי.

קבלת תמיכה מאיש מקצוע שאתם סומכים עליו תעזור לכם לשנות בהצלחה את דפוסי השינה של התינוק. דברו עם אחות טיפת חלב או עם רופא הילדים שלכם.

צעד מספר 1: זהו את הרגלי השינה של התינוק

בדרך כלל, האופן שבו התינוק נרדם בתחילת הלילה דומה לאופן שאנו מצפים שיירדם אחרי שהתעורר במהלך הלילה. כך שאם בתחילת הלילה אתם מאכילים אותו ומנדנדים אותו על הידיים, הוא יצפה לאותו טיפול כדי להירדם מאוחר יותר. זו עלולה להיות בעיה אם השינה שלכם מופרעת כדי לעזור לתינוק להירדם מחדש.

הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא להבין מהם ההרגלים שהתינוק שלכם מקשר עם ההירדמות.
השאלות הבאות יעזרו לכם לחשוב על הרגלי השינה של התינוק שלכם:

היכן אתם משכיבים את התינוק לישון בדרך כלל?
האם זה אותו מקום שבו התינוק מתעורר באמצע הלילה? אם התינוק מתרגל להירדם בסלון, או בזרועותיכם, הוא עשוי להזדקק לאותו מיקום כדי להירדם בחזרה לאחר שהתעורר בלילה.

מה אתם עושים אם התינוק שלכם בוכה כשאתם מניחים אותו במיטה?
אם אתם רגילים להרים, לערסל או לנדנד אותו עד שיירדם, ייתכן שהוא פיתח תלות בנוכחותכם כדי להירדם. סביר להניח שיזדקק לה גם במהלך הלילה.

האם אתם מניחים את התינוק במיטה כשהוא ישן או ער?
אם התינוק ער, כיצד אתם מרדימים אותו? הדברים שאתם עושים כשאתם מרדימים אותו בתחילת הלילה (נדנוד, האכלה, ליטוף או ערסול) הם אותם דברים שיבקש כשיתעורר מאוחר יותר.

האם אתם משתמשים במוצץ?
האם התינוק שלכם יכול להחזיר את המוצץ לפיו ללא עזרתכם במהלך הלילה? אם לא, הוא עשוי לבקש את עזרתכם במידה והוא נרדם עם מוצץ.

האם אתם משתמשים במובייל או במוזיקה כדי להרדים את התינוק?
האם עליכם להדליק את המוזיקה שוב כשהוא מתעורר בלילה? אם כן, ייתכן שהתינוק שלכם פיתח תלות במובייל או במוזיקה כדי להירדם.

דברים נוספים שיש להביא בחשבון

  • האם לתינוק שלכם יש שגרת השכבה צפויה מראש? האם אתם עושים אותם דברים יחד כל ערב לפני ההשכבה? אם לא, הכנסת התינוק לשגרה תעזור לו להתכונן לשינה.
  • האם התינוק שלכם מקבל מספיק שינה במהלך היום? אם הוא אינו מקבל תנומות קבועות במהלך היום, הוא עלול להיות עייף מדי – וקשה יותר להרדים תינוקות עייפים מדי בלילה. זה יישמע מוזר, אבל ההירדמות היא התנהגות נרכשת. וכמו כל התנהגות נרכשת, ההירדמות קשה יותר כשהתינוק מותש. אולי כדאי שתשקלו להחזיר את התנומות במהלך היום.

צעד מספר 2: הפסיקו בהדרגה את הרגלי השינה שקשורים להתעוררויות בלילה

אם התינוק שלכם רגיל להירדם בחדר אחר, או שאתם מנדנדים אותו, מחזיקים אותו בזרועותיכם או מערסלים אותו עד שהוא נרדם, אפשר לנסות ולפתח הרגל חדש שבו תניחו את התינוק במיטה כשהוא ישנוני אך עדיין ער. כך הוא יוכל ללמוד הרגל שינה חדש שבו הוא אינו זקוק לנוכחותכם. במקרים נדירים, זה יעשה את העבודה.

כך תוכלו להפסיק בהדרגה את הרגלי השינה הקיימים:

האכלה בשעות הלילה
אם התינוק שלכם נרדם דרך קבע בעת הנקה או עם בקבוק, ייתכן שהוא זקוק להאכלה שתעזור לו להירדם. נסו לשנות את ההרגל באופן הבא:

  • נסו לסיים את ההאכלה האחרונה 20 דקות לפחות לפני ההשכבה
  • האכילו את התינוק בפעם האחרונה באותו יום מחוץ לחדר שבו הוא ישן, כדי להחליש את הקשר בין ההאכלה לשינה
  • אחד הצעדים החשובים להשגת פרקי שינה ארוכים יותר במהלך הלילה הוא הפסקת האכלות הלילה של התינוק בהדרגה.
  • תינוקות בני 9-8 חודשים ויותר, שמתפתחים היטב ועולים במשקל כצפוי, יכולים ללמוד להירדם מחדש במהלך הלילה ללא צורך בהאכלה.

מוצצים
אם המוצץ גורם לבעיות (לדוגמה, התינוק צריך שתמצאו את המוצץ ותחזירו אותו לפיו במהלך הלילה), תוכלו לנסות לוותר על המוצץ או ללמד אותו כיצד למצוא את המוצץ במהלך הלילה.

מוזיקה ומוביילים
באופן כללי, אם התינוק מתקשה להירדם מחדש בלילה, סביר להניח שעדיף להפסיק את נגינת המוזיקה בשעת ההשכבה – בעיקר אם עליכם לצאת מהמיטה ולהפעיל את המוזיקה באמצע הלילה כדי שיירדם.

מוניטורים לתינוק
באופן כללי, אין צורך להשתמש במוניטור כשאתם משתמשים בטכניקות ההרגעה. אפשר להשתמש במוניטור אם חדרו של התינוק רחוק מאוד מחדרכם. עם זאת, אל תגיבו אם הוא רק רוטן.

צעד מספר 3: בססו שגרת השכבה חיובית.

שגרת השכבה חיובית עוזרת לתינוק להתכונן לשינה. משמעות הדבר היא שיש להפוך את ההשכבה לסדרה מאורגנת של פעילויות ומשימות עקביות, שנעשות בערך באותו סדר ובאותה שעה מדי ערב. שגרה חיובית היא צפויה מראש וכוללת פעילויות מרגיעות.

נוסף על כך, עליכם לוודא שהתינוק מקבל מספיק שינה במהלך היום. תינוקות שנהיים עייפים מדי במהלך היום מתקשים להירדם בלילה. שגרת השכבה במהלך היום ושתי השיטות שיתוארו בהמשך יעזרו לכם לשפר את תנומות היום של התינוק.

צעד מספר 4: למדו את התינוק שלכם להירדם בחזרה

שגרת השכבה טובה סוללת את הדרך להצלחה, אך תצטרכו שיטה נוספת לטיפול בבכי בזמן ההשכבה או במהלך הלילה, כשהתינוק מתעורר.

אם אתם בטוחים שאתם מעניקים לתינוק שלכם מספיק תשומת לב במהלך היום, אך אתם מרגישים שהוא תלוי בכם כדי להירדם, תוכלו להשתמש בטכניקות של טיפול התנהגותי כגון הרגעה מבוקרת או התרחקות הדרגתית.

מחקרים גילו כי טכניקות לטיפול התנהגותי הן היעילות ביותר בפתרון בעיות שינה. טכניקות אלה מבוססות על ההבחנה שתינוקות שבוכים בעת ההתעוררות בלילה לא למדו כיצד להרגיע את עצמם ולהירדם לבד. מטרתן של הטכניקות הללו היא ללמד את התינוק להירדם לבדו ללא עזרת מבוגר.

בחרו את השיטה הנוחה לכם ביותר, ונסו להשתמש בה באופן עקבי לאורך זמן:

  • הרגעה מבוקרת: שיטה זו, הנקראת לפעמים “שיטת חמש הדקות” או “בכי מבוקר”, משמשת כבר משנות השבעים של המאה הקודמת, ומפחיתה באופן שיטתי והדרגתי את תשומת הלב שאתם נותנים לבכי ולקריאה לעזרה מצד התינוק.
  • התרחקות הדרגתית: מבוססת על הרעיון שהנוכחות ההורית מספקת רוגע ועידוד לתינוק. בשיטה זו, ההורה נשאר בחדר, ומפחית בהדרגתיות את כמות העזרה שהתינוק זקוק לה כדי להירדם. זוהי אפשרות טובה להורים שרוצים להישאר בקרבת הילד, אך ייתכן שאינה טובה במיוחד להורה שמוטרד או מתוסכל בקלות כשהוא שומע את התינוק שלו בוכה. מחקרים שנערכו טוענים כי התהליך מוביל לפחות בכי מאשר שיטת ההרגעה המבוקרת.

על פי מחקרים שונים, שתי הגישות הללו מצליחות ב-80% מהמקרים. למידע נוסף, קראו את המאמרים הרגעה מבוקרת והתרחקות הדרגתית.

דברים נוספים שיש להביא בחשבון

  • לפני שאתם מתחילים, בדקו את התזמון שלכם. שתי השיטות הן תובעניות ומעייפות. אם ילדכם חולה או שאתם עוברים שינוי גדול בחיים, כגון מעבר דירה, חכו מעט.
  • הפסיקו להשתמש בשיטת טיפול התנהגותי אם אתם או ילדכם נהיים חולים במהלך התוכנית.
  • אם אינכם יכולים להקדיש זמן במהלך היום למנוחה ולהשלמת שעות שינה, כדאי לחכות עד לזמן שבו תוכלו לעשות זאת.
  • בחרו את השיטה הנוחה לכם ביותר, שמתאימה בצורה הטובה ביותר למשפחתכם ולמצב שבו אתם נמצאים. זהו חלק חשוב מאוד בהצלחת התהליך. אף שאנו יודעים שהשיטות הללו מצליחות ב-80% מהמקרים, איננו יודעים מדוע הן אינן עובדות עבור כל תינוק ותינוק.

האם טכניקות הטיפול ההתנהגותי בשינה מזיקות?

מחקרים הראו כי תינוקות שהתנסו בשיטת ההרגעה המבוקרת נוטים לישון טוב יותר בטווח הקצר – ושנתם והתנהגותם הסתגלו היטב בטווח הארוך, בדיוק כמו תינוקות אחרים בגילם. למרות חששותיהם של אנשים שונים, אף מחקר לא הראה כי קיים נזק פסיכולוגי או גופני בגלל השימוש בטכניקות שתוארו כאן.

אחים גדולים

לעיתים קרובות, ההורים מודאגים שבכיו של התינוק יעיר את אחיו הגדולים במהלך הלילה. ישנן שתי גישות אפשריות לטיפול בבעיה זו:

לפני ההרדמה

  • אמרו לילדכם הגדול שאתם מתכוונים להרגיע ולהרדים את התינוק חמש דקות לפני שאתם עושים זאת. הבהירו לו שעליו להישאר מחוץ לחדר, או להיות בשקט אם עליו להיכנס.
  • העסיקו את ילדכם הגדול במשהו אחר בזמן שאתם מרדימים את התינוק. לדוגמה, תנו לו צעצוע או ספר, חטיף או משהו לשתות, או בקשו ממנו “להרדים” את הבובה (את כל הפעילויות האלה עדיף לעשות מחוץ לחדרו של התינוק).
  • תגמלו את ילדכם על כך שנשאר מחוץ לחדר או ששמר על שקט כשהיה בחדרו של התינוק.
  • ישנם אחים גדולים המסוגלים להמשיך את השגרה הרגילה שלהם ולהירדם בקלות, גם בנוכחות אחיהם הקטנים הבוכים. אם זה המצב אצלכם, ושנתו של הגדול לא מופרעת – זכיתם. השאירו אותו במיטתו גם במהלך השכבת אחיו הקטן.

בשעת ההתעוררות בלילה

  • זכרו שתינוקות שבוכים בלילה מעירים את אחיהם הגדולים לעיתים נדירות בלבד. אם אתם מודאגים, הזהירו את ילדכם מראש שהתינוק עלול להתעורר ולבכות. אמרו לו לא לדאוג, כיוון שאימא ו/או אבא יטפלו בו.
  • אם הבכי גורם לבעיות, עדיף שהילד הגדול יותר יישן בחדר אחר (אם אפשר).

לחלוק חדר או מיטה עם התינוק

אם אתם חולקים מיטה עם התינוק, תוכלו ללטף אותו בקצרה כדי לעודד אותו להירדם. הסתובבו הצדה כשהתינוק שקט, כדי לאפשר לו להירגע ולהירדם. למידע נוסף על שינה משותפת בטוחה, קראו את המאמר 11 טיפים לשינה בטוחה.

אם אתם חולקים את חדרכם עם התינוק ורוצים להשתמש בשיטת ההרגעה המבוקרת, אפשר לשים מחיצה בין המיטה שלכם לבין מיטתו של התינוק. כך הוא לא יוכל להתבונן בכם ישירות, ולא יהיה מוטרד כשלא תציעו לו ערסול נוסף. השתמשו בקרטון או תלו סדין בתור מחיצה, שימו לב שתינוקכם לא יוכל למשוך הסדין ולהסתבך בו, על מנת לשמור על בטחונו.

טפלו בעצמכם

שינוי דפוסי השינה של התינוק הוא משימה מאתגרת ומעייפת. עליכם לטפל בעצמכם היטב במהלכה:

  • נוחו לפחות פעם ביום. גם אם אינכם הולכים לישון, המנוחה עוזרת לכם לשקם את רמות האנרגיה ולהרחיק את העייפות.
  • היכנסו למיטה בלילה מיד אחרי שהתינוק הלך לישון. כך תוכלו לוודא שיש לכם לפחות שעתיים או שלוש שעות שינה ללא הפרעות.
  • אם מציעים לכם עזרה, קבלו אותה.

בקצרה: שנתו של התינוק

הנה כמה דברים שעליכם לדעת על שנתו של התינוק לפני שאתם מתחילים בתוכנית לשינוי הרגלי השינה שלו (לתינוקות בני שישה חודשים ויותר):

  • התינוק שלכם זקוק בדרך כלל לאותה כמות שינה ביום.
  • לתינוקות שונים יש צורכי שינה שונים.
  • שנתם של מבוגרים ותינוקות כאחד נעה במחזוריות בין שינה שקטה ושינה פעילה במהלך הלילה.
  • בשעות הראשונות של הלילה, התינוק ישן בדרך כלל שינה שקטה (עמוקה). בשאר הלילה הוא ישן שינה פעילה וקלה יותר – אז הוא בדרך כלל נוטה להתעורר.
  • ההתעוררות במהלך הלילה היא תקינה, אך היא עלולה לגרום בעיות אם התינוק אינו יודע להירדם בחזרה ללא עזרתכם.

הרעה במצב וקשיים אחרים

כ-20% מהתינוקות שלומדים להירדם לבד בלילה מתחילים להתעורר שוב ללא כל סיבה נראית לעין. אם התינוק שלכם בריא ומתפתח היטב, המשיכו בתוכנית שהתחלתם בה. בדרך כלל, לאחר כמה לילות קשים, רוב התינוקות חוזרים להרגלים הטובים שלמדו. במקרים רבים מתרחש פרץ של התעוררויות ליליות כשבועיים לאחר שהתינוק למד להרגיע את עצמו בלילה.

אם אתם עדיין חווים בעיות אחרי שבעה ימים של הרגעה מבוקרת או שבועיים של התרחקות הדרגתית, דברו עם הרופא או עם אחות טיפת חלב. אנשי המקצוע יוכלו לעזור ולהתאים לכם ולתינוקכם תוכנית טובה יותר.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.