אבות ובני נוער: לשמור על הקשר

לאימהות ולאבות יש תפקידים שונים במערכות היחסים עם ילדיהם, וכל אחד מהם מביא יתרונות משלו. מערכות יחסים טובות בין אבות לילדיהם יכולות לשפר מאוד את ההערכה העצמית והרווחה של המתבגרים. איך עושים זאת?

הידעתם?

  • שינויים בתפקידים ובמבנים המשפחתיים בשנים האחרונות הפכו את תפקידיהם של האבות והאימהות במשפחה למגוונים יותר מאי פעם.
  • עם הגורמים ששינו את מערכות היחסים המשפחתיות נמנים סוגי משפחות חדשים, גירושים ועליה במספר הנשים שעובדות מחוץ לבית.

אבות חשובים

יחסים טובים בין אבות למתבגרים מתחילים באב מעורב שנמצא בסביבה. מערכות יחסים כאלה משפרות מאוד את ההערכה העצמית של המתבגרים. לדוגמה, מחקרים מראים כי נערות בגיל ההתבגרות שאבותיהן חמים ותומכים מדווחות על רמות גבוהות יותר של הערכה עצמית מאשר חברותיהן. כמו כן, נמצא קשר בין אבהות אוהבת וקשובה לבין מיעוט תסמיני דיכאון בגיל ההתבגרות. מחקרים מראים כי אבות מעורבים יכולים למנוע מנערים מתבגרים להיקלע לצרות.

ילדים, ובעיקר בנים, לומדים המון מאבותיהם על מערכות יחסים. למשל, האופן שבו אבות מתקשרים עם בני או בנות זוגם ועם ילדיהם נוטה להשפיע על האופן שבו ילדיהם פועלים במערכות היחסים בחייהם.

שימו לב: נמצא קשר בין אבהות נוקשה (שבה האבות תומכים פחות ורבים יותר עם ילדיהם) לבין תסמינים מרובים של דיכאון בגיל ההתבגרות. דיכאון אצל האבות עצמם נמצא קשור לבעיות פסיכולוגיות אצל מתבגרים, ככל הנראה בעיקר אצל בנות. לכן, חשוב למצוא את מקור העזרה המתאים – לכם ולילדיכם.

כיצד משתנות מערכות היחסים

אימהות ואבות כאחד מבלים פחות זמן עם ילדיהם בגיל ההתבגרות, כיוון שבני הנוער נהיים עצמאים יותר. כמו כן, יש צורך לפנות מקום לחברויות ולמערכות היחסים הרומנטיות שלהם. עם זאת, השינויים במערכות היחסים בין מתבגרים לאבותיהם יכולים לפתוח דרכי התקשרות חדשות.

תפקידו של האב עדיין חשוב מאוד – בדיוק כפי שהיה כשילדכם היה צעיר יותר. אבות יכולים למצוא דרכים חדשות להתחבר לילדיהם בשנות ההתבגרות. תוכלו, לדוגמה, לבלות יחד בפעילויות פנאי ששניכם נהנים ממנה – לצפות בסרטים, לעשות ספורט או לצאת לטיול. מתבגרים יכולים לפנות להוריהם לעזרה בתחומים כמו החלטה על קריירה, קבלת רישיון נהיגה או ניהול כספים.

מלבד זאת, ילדיכם עדיין סומכים עליכם לקבלת ייעוץ בדברים כמו חינוך ובחירת מקצוע. לכן, אימהות ואבות גם יחד צריכים להמשיך לתת למתבגרים את האהבה והיציבות שהם זקוקים לה, בעיקר כשדברים רבים כל כך מסביב משתנים.

לבנות מערכת יחסים טובה עם ילדכם

אף שתפקידכם השתנה, אתם עדיין חשובים לבריאותו ולרווחתו של ילדכם, ויש לכם תפקיד חשוב בהכוונתו של ילדכם לעבר הבגרות. כך תוכלו לשמור על מעורבות גבוהה בחייו של ילדכם:

  • פשוט תהיו שם. מחקרים מראים כי מתבגרים להורים שנמצאים בקרבת מקום נוטים להפגין פחות בעיות התנהגות. אין צורך להיות ליד ילדכם כל הזמן – אפשר פשוט להיות בבית כשהוא בחדרו. ילדכם ישמח לדעת שאתם שם למקרה הצורך. במידה ואינכם נוכחים בבית, כדאי מדי פעם גם להתקשר ולשאול איך עובר עליו היום.
  • ותרו על חלק מהכללים. כדי לצמצם את כמות המריבות עם ילדכם, חשבו על אילו כללים אתם יכולים לוותר. אם בכל זאת נקלעתם למריבה, נסו להגיע לפתרון חיובי שיגרום לשניכם להרגיש טוב יותר, ולהסביר מהי עמדתכם, ומה אתם מצפים מילדכם.
  • נהלו משא ומתן והתפשרו. השתמשו במיומנויות משא ומתן ובהתפשרות כשאפשר, כדי לשמור על מערכת יחסים חיובית עם ילדכם ולהדגים לו כיצד מבוגרים מתקשרים זה עם זה.
  • בלו ביחד עם ילדכם. בקרוב מאוד ילדכם יגדל באמת, אז נצלו כל הזדמנות לבלות איתו עכשיו. קראו את המאמר לשמור על קשר עם ילדכם לקבלת רעיונות לבילוי זמן משותף יחד.
  • ספרו לילדכם סיפורים. ילדים שמחים תמיד לשמוע סיפור. ספרו על ארצות שבהן טיילתם, על חייכם לפני שפגשתם את בן או בת הזוג, על רגעי ספורט חשובים ,או על כל דבר שיעניין את ילדכם. אבל חשוב לזכור, אל תגזימו…
  • שתפו אותו בחוויות היומיומיות שלכם, איך עבר היום שלכם בעבודה, איך התמודדתם עם אתגרים או אכזבות, אילו משובים טובים קיבלתם על עבודתכם, או איזה אירוע משעשע קרה היום.
  • הראו לילדכם כמה אתם אוהבים אותו. מתבגרים אף פעם אינם מבוגרים מדי מכדי לקבל חיבוק, גם אם הם מגלגלים את העיניים ואומרים “אתה מביך אותי, אבא!”. אם אתם לא חזקים בהבעת חיבה גופנית, הראו לילדכם שאתם אוהבים אותו בדרך אחרת – צפו יחד באימון השבועי או אספו אותו מהמסיבה.
  • היו אקטיביים. צאו לטיול אופניים, שחקו כדורסל או צאו לקניות ביחד. אם ילדכם לא אוהב ספורט במיוחד, שחקו איתו במשחקי לוח או ענו על התשבץ בעיתון השבת. כדאי גם להמשיך ולהציע פעילויות משותפות לכם ולילדכם, גם אם משיב שאינו מעוניין.
  • מצאו תחביב משותף. קל לחשוב שבני נוער מתעניינים יותר ברשתות החברתיות או במשחקי מחשב מאשר בתחביבים. יכול להיות שתצטרכו לנסות כמה דברים שונים לפני שתמצאו משהו ששניכם אוהבים, אבל תחביב משותף – כמו בישול, טיפוס על קירות או נגרות – הוא דרך נהדרת ליהנות ולבנות את מערכת היחסים ביניכם.
  • תנו לילדכם להיות המומחה. בקשו מילדכם להראות לכם משהו שהוא בקיא בו יותר מכם, גם אם מדובר במשחק מחשב. זוהי הזדמנות מצוינת לעזור לו לבנות ביטחון עצמי ומיומנויות הדרכה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network