טיפולי שיניים לבני נוער: בני 12-18

שיניים וחניכיים בריאות חיוניות לבריאותם הכללית של ילדכם המתבגר. היגיינת פה טובה מתחילה בצחצוח שיניים קבוע פעמיים ביום.

לצחצח שיניים

צחצוח השיניים חשוב במיוחד לשמירה על שיניים נקיות, וכן למניעת עששת ומחלות חניכיים. בני נוער אינם מצחצחים תמיד את השיניים, והסיבות לכך רבות. לדוגמה, יכול להיות שילדכם אינו מבין את חשיבות צחצוח השיניים, או פשוט שוכח לעשות זאת.

חפשו סימנים לכך שילדכם אינו מצחצח שיניים – לדוגמה, מברשת השיניים שלו אינה משומשת, השיניים נראות לא נקיות, או שתבחינו במחלת חניכיים או בריח רע מהפה.

עודדו את ילדכם לצחצח שיניים באופן קבוע. כדאי להסביר מדוע חשוב לצחצח את השיניים – למשל, צחצוח קבוע עוזר לשמור על שיניים נקיות, ומונע עששת וריח רע מהפה. צחצוח השיניים לבדו אינו ערובה למניעת עששת. גם התזונה חשובה לבריאות הפה – מזון ומשקאות דלי סוכר הם האפשרות הטובה ביותר.

למקרה שילדכם זקוק לתזכורת, הנה כמה שלבים בסיסיים לצחצוח השיניים:

  1. להשתמש בכמות מתאימה של משחת שיניים המכילה פלואוריד.
  2. לכוון את מברשת השיניים בזווית של 45 מעלות לכיוון קו החניכיים.
  3. לצחצח בתנועה מעגלית עדינה.
  4. לחזור על הפעולה במשטחי השן הפנימיים.
  5. להשתמש בתנועת קדימה ואחורה עדינה על משטחי הלעיסה.
  6. לירוק החוצה את משחת השיניים.
  7. שאלו את רופא השיניים האם ובאיזו תדירות ילדכם צריך להשתמש בחוט דנטלי. אם כן, הרופא יראה לכם כיצד לנקות את המרווחים בין השיניים בצורה הנכונה.

לבחור מברשת שיניים

יש בשוק מגוון רחב כל כך של מברשות שיניים, שהבחירה עלולה להיות מעט מבלבלת. כשתבחרו מברשת שיניים, חפשו את הדברים הבאים:

  • סיבים רכים: שלא יפגעו בחניכיים או בציפוי האמייל של השן.
  • ידית ארוכה: שתעזור לילדכם להגיע לכל השיניים בפה.
  • ראש קטן: שיקל עליו להניע את המברשת בתוך הפה.

מברשות שיניים חשמליות טובות בדיוק כמו מברשות רגילות, ושימושיות במיוחד אם לילדכם אינו שולט היטב כל כך במוטוריקה עדינה. בין אם מדובר במברשת חשמלית או רגילה, כדאי להחליף אותה כשהסיבים מתחילים להיראות שחוקים ובלויים ובכל מקרה כדאי להחליף כל שלושה חודשים.

משחת שיניים ופלואוריד

פלואוריד הוא מינרל שמחזק את האמייל ועוזר במניעת עששת. מי השתייה בישראל מועשרים בפלואוריד. גם כאשר מי השתייה מכילים פלואוריד- הוא מצוי במים בכמות המתאימה ושתייתם בטוחה). הפלואוריד עובד בצורה מיטבית בריכוזים נמוכים מאוד (1 מ”ג לליטר) ובחשיפה ובשימוש יומיומי באמצעות מי שתייה מופלרים, מזון ומשקאות שמכילים פלואוריד ומשחת שיניים עם פלואוריד.

רופאי השיניים עשויים להמליץ על מי פה מועשרים בפלואוריד לילדים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח עששת.

איטום חריצים

רופא השיניים עשוי להמליץ לכם ולילדכם על תהליך שנקרא איטום חריצים. זהו ציפוי דקיק שמונח על משטחי הלעיסה של השיניים – המקום שבו נוטה להתפתח עששת וחורים אצל ילדים. האיטום מונע הצטברות חיידקים (פלאק) בחריצי השיניים ועוזר למנוע עששת. התקנת האיטום פשוטה ומהירה, ואינה כרוכה בכאב אלא באי נוחות קלה בלבד.

הציפוי עלול להישחק עם הזמן ואינו נשאר על שיניו של ילדכם לנצח. רופא השיניים יבדוק אותו באופן קבוע, ולעתים יש צורך לתקן אותו או להחליפו. אם אתם מעוניינים באיטום חריצים, כדאי לפנות לרופא שיניים מומחה לילדים.

לבקר אצל רופא השיניים

לכל אחד יש צרכים וסיכונים דנטליים שונים. הצרכים האלה משפיעים על תדירות הביקורים שילדכם צריך אצל רופא השיניים. דברו עם הרופא על התדירות הרצויה.

ודאו כי המפגשים של ילדכם עם רופא השיניים יהיו חיובים וטובים. חוויה דנטלית טובה אצל רופא שיניים מומחים לילדים ושיננית עם הגישה המתאימה חשובה להמשך שמירה על בריאות הפה והשיניים גם בגיל הבגרות.

טיפולי שיניים בישראל

טיפולי השיניים בישראל ניתנים חינם או בעלות נמוכה במערכת הבריאות הציבורית, עד גיל 15. הטיפולים נערכים דרך מרפאות השיניים של קופות החולים השונות.

כמו כן, אפשר לבקר במרפאות שיניים פרטיות. עלות הביקורים יקרה יותר, אך במקרים מסוימים אפשר לקבל החזרים מחברות הביטוח הרפואי. היכנסו לאתר משרד הבריאות כדי לראות אילו טיפולים כלולים בסל.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network