אחים לילדים עם צרכים מיוחדים: רגשות

הטיפול בילד עם צרכים מיוחדים משפיע על כל בני המשפחה, כולל האחים. רוב הילדים מסתגלים היטב למצבם, אך טבעי שיחושו מגוון רחב של רגשות, תקופות טובות יותר וטובות פחות.

היתרונות באח עם צרכים מיוחדים

ישנם דברים חיוביים רבים בכך שלילדכם יש אח עם צרכים מיוחדים. לאחר לידת ילד עם צרכים מיוחדים, משפחות רבות חוות התקרבות גדולה. אחים לילדים עם צרכים מיוחדים נוטים להיות דואגים ואדיבים יותר, רגישים ומגיבים לצרכים של אחרים, סובלנים ורחומים, בוגרים, מעריכים את בריאותם שלהם, אחראים, עצמאים ואמפתים.

רגשות ומחשבות האחים

בדיוק כמו לכולם, גם לאחים לילדים עם צרכים מיוחדים יש תקופות טובות ותקופות פחות טובות. אך טבעי שילדכם ירגיש מגוון של רגשות ביחס למצב המשפחתי. לפעמים הוא יחוש שמחה כשדברים טובים קורים – למשל, כשאחיו או אחותו מחילים לדבר. לפעמים הוא יחוש עצב או כעס על דברים שקורים – למשל, אם אחיו או אחותו שוברים את הצעצוע שלו, או מתאשפזים בבית החולים.

גאווה

ילדכם עשוי להרגיש גאווה על היותו אח לילד עם צרכים מיוחדים, ולשמוח כשאחיו לומד מיומנות חדשה – לדוגמה, לטפס על סולם בגינה, או להצליח לתקשר את רצונותיו וצרכיו. ייתכן שיחוש גאווה על כך שהוא מבין את הצרכים המיוחדים של אחיו, או על כך שהוא חלק מקהילת המשפחות של אנשים עם צרכים מיוחדים.

כעס, טינה וקנאה

ילדכם עשוי לחשוב שאחיו מקבל את כל תשומת הלב, או שכללי המשפחה ותחומי האחריות בה אינם הוגנים. הוא עשוי גם לנטור טינה אם הוא חושב שהחופש שלו מוגבל, או שיש לו יותר מדי אחריות.

בושה ואשמה

ייתכן שילדכם יתבייש מהאופן שבו אחיו נראה ומתנהג בפומבי, וחושש ממה שחבריו יחשבו עליו. לדוגמה, הוא עשוי לחשוב, “הם לא ירצו להיות חברים שלי אם יראו איך שאחי מנענע את הראש שלו בלי הפסקה”. הרגשות הללו עלולים להוביל אותו לחוש גם אשמה.

עצב

ילדכם עשוי לחוש עצב על כך שאחיו או אחותו אינם יכולים לעשות הרבה כמותו, או כי אינם יכולים לשחק איתו כמו אחים אחרים. יכול להיות שיהיה עצוב כיוון שחיי המשפחה השתנו מאוד.

פחד ודאגה

בהתאם לשלב ההתפתחותי של ילדכם, הוא עשוי לחשוש שגם הוא יחלה, או לדאוג עד כמה אחיו או אחותו חולים. ייתכן שהוא פוחד ממה שיקרה לו או לאחיו ולמשפחה בעתיד.

בדידות

ילדכם עשוי לחוש בודד כיוון ש”אף אחד לא מבין מה זה” להיות אח לילד עם צרכים מיוחדים.

מתח

ייתכן שילדכם יהיה מתוח מסיבות רבות – או כיוון שהוא מרגיש שאתם מתוחים, או כיוון שהוא מתאמץ מאוד להיות ‘ילד טוב’ ולא לעשות צרות.

אפשר לתמוך באחים לילדים עם צרכים מיוחדים, ולהסביר לו שמותר לו להרגיש לפעמים כעס או דאגה, שמחה וגאווה. כל הרגשות הללו נורמליים ומובנים.

מה משפיע על המחשבות והרגשות של האחים

דברים רבים יכולים להשפיע על האופן שבו אחים לילדים עם צרכים מיוחדים חושבים, מרגישים ומתנהגים. חלקם ייחודיים לילדכם, כמו גילו, האישיות שלו, המזג שלו וסדר הלידה במשפחה. גם גורמים חיצוניים יכולים להשפיע על רגשותיו.

גיל

ככל שילדכם יתבגר, כך יהיה לו קל יותר להבין ולהסתגל למצב. ילד צעיר יותר עשוי לדאוג יותר לעצמו. לדוגמה, הוא עשוי לחשוב, “אני עלול להידבק?”.

ילדים גדולים יותר מצליחים להגיד מה הם חושבים ולעבד את המחשבות הלא מועילות, וסביר להניח שיצליחו לדבר גם על נושאים מורכבים יותר.

סדר הלידה במשפחה

ילדים שנולדים למשפחה שבה האח עם הצרכים המיוחדים הוא הבכור נוטים, בדרך כלל, להתייחס למצבם בשלווה. הם פשוט לא מכירים שום דבר אחר. עם זאת, עדיין חשוב שתהיו מודעים למחשבותיהם ולרגשותיהם.

ילדים שאחיהם עם הצרכים המיוחדים נולד אחריהם, יכולים לחוות את כל קשת הרגשות הנזכרת כאן, וכל אחד מהם יצריך סוג יחס אחר.

סוג או חומרת הצרכים המיוחדים

ילדים נוטים להתקשות יותר אם לאחיהם יש בעיה לתקשר את צרכיו או את רצונותיו, או מתנהג בצורה מאתגרת.

צרכים רפואיים וטיפוליים

אם האח עם הצרכים המיוחדים זקוק לטיפול ולשירותים נוספים, כל המשפחה תצטרך לשנות את השגרות הקבועות ואת חיי היומיום, כגון זמן ההגעה לבית הספר, או הפעילויות שכל המשפחה יכולה לעשות ביחד.

לדאוג לרווחת המשפחה וההורים

האופן שבו משפחתכם מסתגלת לילד עם צרכים מיוחדים, כולל מערכת היחסים עם בן או בת הזוג, יכול להשפיע על רווחתם של הילדים. שימו לב שאתם מעניקים תשומת לב מספקת, עד כמה שאפשר, לכל אחד מהילדים, דואגים לתחזק מערכת יחסים יציבה וטובה עם בן או בת הזוג ודואגים גם לעצמכם. היעזרו בצוות החינוכי והפסיכולוגי בבית הספר בו לומד ילדכם על מנת שיוכלו להציע לו תמיכה, עזרה והעצמה.

© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.