אחים לילדים עם צרכים מיוחדים: אחריות, תפקידים וכללים

ילד עם צרכים מיוחדים משפיע על כל בני המשפחה, כולל אחיו ואחיותיו. חשוב לשמור על כללים ותפקידים הוגנים במשפחה, שיעזרו לכם לבנות מערכות יחסים חמות בין כל הילדים. כמו כן, כדאי לוודא שהילדים עם ההתפתחות התקינה מקבלים מידת אחריות שמתאימה לגילם וליכולותיהם.

אחריות טיפולית

בחיי המשפחה, אך טבעי שהילדים עוזרים בטיפול באחיהם או באחיותיהם הקטנים. ילדים שיש להם אח או אחות עם צרכים מיוחדים ירגישו שהם עוזרים ושסומכים עליהם במיוחד כשמעודדים אותם לעזור בטיפול. עם זאת, כדאי לשים לב כמה אחריות ואיזה סוג של טיפול יוכל ילדכם לקחת על עצמו.

לחץ לשאת בתפקיד של מבוגר

כדאי לבדוק היטב אם ילדכם מרגיש לחץ לקחת על עצמו תפקיד הורי או תפקיד של מבוגר. לדוגמה, אתם עשויים לשים לב לכך שהוא מבטל הזדמנויות לצאת לבלות עם חבריו כדי שיוכל לשמור על אחיו שמתמודד עם צרכים מיוחדים.

אף שסביר להניח שהוא רוצה לעזור בטיפול באחיו, האחריות הרבה היא עבודה קשה, משעממת ומעצבנת לעיתים, ועם הזמן, היא עשויה להעיק על מערכת היחסים בין ילדיכם.

הבחנה בין תפקידי האחים לתפקידי ההורים

כשמדובר בטיפול בילד עם צרכים מיוחדים, כדאי להבהיר את ההבדלים בין תפקידי האחים וההורים.

תפקידם של האחים הוא לבלות זמן עם אחיהם או אחותם, ולעזור בדברים כמו להסיע את כיסא הגלגלים, להראות לאחיהם איך לצייר בעלי חיים או לקרוא להם סיפורים. ההורים עושים דברים כמו לעזור לילדים ללכת לשירותים, להחליף צינורות הזנה או להתמודד עם התקפי זעם. הם גם אלה שמקבלים את ההחלטות הגדולות, למשל, אם יש צורך ללכת לבית החולים במקרה חירום.

לחשוב על תחומי האחריות הטיפוליים

הנה כמה דברים שכדאי לחשוב עליהם כשאתם מנסים להחליט אילו תחומי אחריות טיפוליים יוכל ילדכם למלא:

  • נסו לתת לו לבחור כמה עזרה הוא רוצה לתת לאחיו. לדוגמה, “נעם, חשבתי שאולי תוכל לשבת עם סופי כשהיא עושה מתיחות. תוכל לעשות את זה?”
  • בדקו אם ילדכם גדול דיו כדי לקחת את האחריות הזו על עצמו. יש תחומי אחריות, כמו משימות שקשורות לטיפול אישי או לפיקוח על האח, שעשויות שלא להתאים לו.
  • חשבו באיזו תדירות יעזור ילדכם ולמשך כמה זמן. נסו לתעד את מהלך השבוע כדי לבדוק זאת במדויק.
  • כשאתם מבקשים ממנו עזרה נוספת, חשבו מה עוד מתרחש בחייו. למשל, האם הוא לומד למבחנים? האם הוא רוצה לבלות עם החברים?

תפקידים ומשימות משפחתיים

מומלץ לוודא שלכל אחד מבני המשפחה יש תפקיד במטלות המשפחתיות – גם לילדים עם צרכים מיוחדים וגם לילדים עם התפתחות תקינה. מתן תפקיד לכל אחד מעביר מסר רב עוצמה הנוגע להגינות לכל הילדים, עוזר לבנות מערכות יחסים בין האחים, וגם תורם לטיפול במטלות הבית!

הדבר החשוב ביותר הוא לבחור מטלות שמתאימות לגיל ולמיומנויות של כל הילדים, ולוודא שכל אחד עושה משהו.

כללים משפחתיים

כללים ותוצאות עקביים לכל ילדיכם מעבירים להם את המסר שכולם במשפחה חשובים ושווים. לדוגמה, אם יש לכם כלל משפחתי שלפיו כולם מדברים יפה זה לזה, ילד עם צרכים מיוחדים צריך לעמוד בו בדיוק כמו אחיו. אם להפרת הכלל יש תוצאה – למשל, להגיד סליחה, או לעזוב את הטלפון הסלולרי או הטאבלט לעשר דקות – התוצאה חלה על כולם בלי יוצא מן הכלל.

כדאי גם לשבח את ילדיכם על הדברים הטובים שהם עושים, וכך להגביר את הסיכוי לכך שיתנהגו בדרך זו בעתיד. לדוגמה, “מאוד שמחתי שפינית את השולחן כשביקשתי. תודה רבה!”

לטפל בעצמכם

אחת הדרכים הטובות ביותר לדאוג ולתמוך בילדיכם היא לטפל בעצמכם. שמרו על כושר, בריאות טובה ועשו דברים שגורמים לכם אושר כדי שתוכלו לטפל היטב באחרים. קשה יותר לטפל בילדים ולעזור להם לטפל זה בזה כשאתם לחוצים, מתוחים ומוצפים.

אם אתם חשים שאתם נאבקים, בקשו עזרה מרופא הילדים, רופא המשפחה או מומחה אחר. קבלת עזרה חשובה לרווחתכם ויכולה להועיל לכולם במשפחה.

מחשבה על העתיד

הורים רבים לילדים עם צרכים מיוחדים עסוקים בשאלת העומס על האחים, שייגרם לאור הטיפול באח עם צרכים מיוחדים לאחר שההורים כבר לא יהיו בין החיים. זוהי שאלה כבדת משקל, בעלת משמעותיות אדירות עבור כל בני המשפחה. החשש הוא לגיטימי ומוצדק. אם אתם עסוקים בכך, היוועצו באנשי המקצוע הרלוונטיים- עובדת סוציאלית, עורכ/ת דין ושאר אנשי המקצוע המעורבים בטיפול בילדכם, על מנת שיסייעו לכם להסדיר את הדברים באופן הטוב ביותר.

היכן לקבל עזרה

אף שאחים לילדים עם צרכים מיוחדים מסתגלים בדרך כלל היטב למצבם, כל ילד מיוחד במינו. יש ילדים שיתקשו יותר מאחרים ויזדקקו לעזרה נוספת.

כהורים, אתם יודעים הכי טוב אם ילדכם זקוק לתוספת תמיכה. מומלץ לפנות לקבלת עזרה אם אתם מבחינים שילדכם שהתפתחותו תקינה מפגין סימני מתח, למשל קושי לישון, שינויים בתזונה, התפרצויות רגשיות או הימנעות מחברים או מפעילויות.

בתור התחלה, פנו לרופא הילדים או למומחה שמטפל בכם ובמשפחתכם. אפשרות נוספת היא לפנות לטיפול משותף לכם ולילדכם אצל פסיכולוג או יועץ.

כמו כן, תוכלו להצטרף לקבוצת תמיכה לאחים של ילדים עם צרכים מיוחדים, שתעזור להם להתמודד ותאפשר להם לפגוש ילדים נוספים שנסיבות חייהם דומות. קבוצה כזו קיימת למשל בעמותת אלו”ט.

© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.