פחד מזרים הוא חלק טבעי בהתפתחותם של ילדים קטנים. הפחד מזרים עובר בדרך כלל בסביבות גיל 18 חודשים, אך הוא עשוי להימשך זמן רב יותר. השיטות המעשיות שנציע כאן יכולות לעזור להפחית את תחושות הפחד של ילדכם.
פחד מזרים: עקרונות הבסיס
פחד מזרים הוא שלב טבעי בהתפתחות הילד. הוא מתרחש כאשר התינוק שלכם לומד להכיר אתכם ומפתח התקשרות בריאה כלפי אנשים מוכרים כמוכם. כיוון שתינוקות מעדיפים מבוגרים מוכרים, הם עלולים להגיב לזרים בבכי או בקיטורים, להשתתק, להיראות מפוחדים או להתחבא.
פחד מזרים מתגבר ומגיע לשיא בגיל 10-7 חודשים. הוא יכול להימשך חודשים ספורים או זמן רב יותר. בדרך כלל הוא עובר בגיל 18 חודשים עד שנתיים. לדוגמה, תינוק בן עשרה חודשים שהולך למעון או למשפחתון מגיל שישה חודשים עלול להיות מוטרד אם תגיע מטפלת חדשה. הוא עשוי לבכות, לטמון את ראשו בצווארה של אמו או לצרוח כשהמטפלת מנסה לקחת אותו מאמו או מאביו.
חרדת נטישה מתחילה גם היא בגיל 10-8 חודשים, ומגיעה לשיא בגיל 18-14 חודשים. חרדת נטישה משמעה שהילדים מפחדים להיפרד מהוריהם או מהמטפלים שלהם, גם אם הם נשארים עם מישהו מוכר כמו סבא או חבר של המשפחה.
הקשר בין פחד מזרים לבין מזגו של ילדכם
הורים ואנשי מקצוע רבים מאמינים שתינוקות נולדים עם סגנונות התנהגות שונים מאוד. חלק מהתינוקות רגועים ושלווים, ואחרים פעילים ורגישים יותר. חלקם נראים כאילו הם זזים ללא הרף, ואחרים נוחים יותר. חלקם שמחים ועליזים כמעט כל הזמן, ואחרים רציניים יותר.
ההבדלים המולדים הללו באופן שבו הילד מגיב לעולם ולגופו שלו נקראים מזג, אופי, או טמפרמנט. המזג השונה מסביר כיצד ילדים שגדלים באותה משפחה מפגינים לעיתים קרובות אישיות שונה לגמרי.
מזג אינו משהו שהורים יכולים לבחור או לשנות בילדם. גם הילד עצמו אינו יכול להחליט לשנות את המזג שאיתו נולד. כהורים, כדאי ורצוי להבין שחלק ניכר מאופיו של הילד שלנו אינו נתון לשליטתנו. עם זאת, אפשר להבין ולקבל את התנהגותו, ולהתאים את ההורות למזגו המיוחד.
המזג קובע את סגנון ההתנהגות האופייני לילדכם. לרוב הילדים יש טווח התנהגויות מסוים: לעיתים רועש, לעיתים שקט. רבים ממאפייני המזג משתנים גם הם עם הזמן. גם כאשר מאפייני המזג נותרים כשהיו, משמעותם משתנה עם הגיל. פעוט נלהב ועקשן בן שנתיים עלול להיכנס להתקפי זעם ארוכים ורועשים, אולם כשיגיע לגיל עשר, הוא יוכל להצטיין בכדורגל, למשל: ההתלהבות הגדולה שלו תגרום לו לשחק חזק יותר, וההתמדה תאפשר לו להתאמן זמן רב יותר על הבעיטות.
ילדים בעלי מזג שונה נוטים להתנהג אחרת בזמני קרבה לזרים. ילדים ביישנים יותר יזדקקו לזמן רב יותר על מנת להיפתח בעוד שילדים בטוחים בעצמם יותר יסכימו לשהות בקרבת זרים בקלות יחסית.
כיצד להתמודד עם פחד מזרים
אף שפחד מזרים הוא חלק טבעי בהתפתחותם של תינוקות וילדים קטנים, תוכלו לעשות כמה דברים כדי שילדכם יחוש פחות מוטרד.
עזרו לילדכם לחוש בנוח
- תנו לילדכם הזדמנות לפגוש אנשים חדשים בסביבה בטוחה ונוחה. לדוגמה, החזיקו אותו כשאתם מציגים אותו בפני אנשים חדשים. ייתכן שילדכם ירגיש יותר בנוח אם יכיר את האדם החדש בבית.
- אם ילדכם מוטרד מאוד מהפגישה, נחמו אותו ונסו גישה אחרת – למשל, לשחק ביחד – או שמרו על מרחק מסוים בינו לבין האדם החדש עד שיירגע. לאחר מכן, נסו שוב.
- קחו איתכם את אובייקט המעבר של הילד (צעצוע או שמיכה) כשאתם נתקלים במצבים חדשים או מבלים זמן עם אנשים חדשים.
- אל תתעלמו מפחדו של ילדכם מזרים או תפטרו אותו בביטול, כיוון שזה עלול להגביר את הפחד עוד יותר. כמו כן, אל תקראו לילדכם פחדן או ביישן.
התקדמו לאט
- התאזרו בסבלנות. אל תדחקו בילדכם להכיר אנשים חדשים לפני שהוא מוכן. אם תאיצו בו כשהוא לומד להפסיק לפחד, הוא עלול להפוך לרגיש אף יותר לאנשים חדשים.
- בקשו ממבוגרים לא מוכרים, כמו בני המשפחה המורחבת או חברים מבוגרים, לתת לילדכם זמן להרגיש בנוח לפני שהם ניגשים אליו. תינוקות מפגינים פחות חרדה כאשר זרים ניגשים אליהם ברוגע ובאטיות, ואינם מנסים להרים אותם.
- תנו לילדכם הזדמנות להכיר את האדם החדש כשאתם בסביבה. הישארו קרובים אליו, כדי שיוכל להירגע ויידע שאינכם עומדים לעזוב אותו מיד עם האדם הזר.
הסבירו לילדכם מה עומד לקרות
- אם אתם צריכים להשאיר את ילדכם עם אדם זר כמו מטפלת בגן, אמרו לו שאתם הולכים לפני שאתם יוצאים. אם תעזבו בלי להגיד לו, בפעם הבאה הוא עלול לפחד שתיעלמו ולהיצמד אליכם עוד יותר.
- אם ילדכם גדול יותר, הסבירו לו מה עומד לקרות ומי הוא האדם החדש. לדוגמה, אמרו לו שהבייביסיטר החדשה היא מישהי שאתם סומכים עליה. כמו כן, ספרו לו מתי אתם חוזרים. תנו לו זמן להכיר את האדם החדש כשאתם עדיין בסביבה.
פגשו אנשים חדשים
- הראו לילדכם שאינכם מפחדים מאנשים חדשים. ברכו אותם לשלום בחום והשתמשו בשפת גוף חיובית – חיוכים, יציבה רגועה, יצירת קשר עין וקול שמח. התגובה שלכם לאנשים חדשים תלמד את ילדכם כיצד להגיב.
- המשיכו להציג אותו בפני אנשים חדשים. אם ימשיך לפגוש אנשים חדשים ולגלות שהם בסדר, סביר להניח שפחדו יפחת.
- אל תדאגו בנוגע לרגשותיהם של האנשים שתפגשו. פשוט אמרו להם שילדכם לומד בתקופה זו כיצד להיות בחברת זרים.
פחד מזרים אצל ילדים בני יותר משנתיים
הפחד מזרים מתחיל לעבור אצל רוב הילדים בסביבות גיל שנתיים. אם פחדו של ילדכם ממשיך, נסו לעבוד על בניית העצמאות שלו. אם ילדכם ירגיש עצמאי יותר, הוא עשוי לחוש ביטחון רב יותר בחברת זרים. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכך:
- תנו לילדכם לעשות דברים בעצמו, כמו לאכול לבד, לחקור סביבה חדשה ולשחק לבד בצעצועים.
- הציעו לו שפע של התנסויות חדשות והכירו לו פרצופים חדשים. עם הזמן, הוא יבין שלא יקרה שום דבר רע.
- נסו לא לרוץ לעזרתו של ילדכם מיד בכל מצב, ותנו לילדכם הזדמנות להבין את המצב ולפתור אותו בעצמו.
לקבל עזרה
פחד קיצוני מזרים עלול להוביל לחרדה חברתית כשילדכם יתבגר. לכן, כדאי לדבר עם אנשי מקצוע אם הפחד של ילדכם מזרים נראה לכם מוגזם, או אם הוא אינו פוחת אפילו כשאין אנשים זרים בסביבה. כמו כן, אם פחדו של ילדכם אינו משתפר לאחר גיל שנתיים, או אפילו מחמיר, כדאי לחשוב על קבלת עזרה מקצועית נוסף על עידוד העצמאות של ילדכם. מלבד זאת, כדאי לבקש עזרה אם יש במשפחה היסטוריה של חרדה, כיוון שייתכן שהוא מפגין סימני חרדה מוקדמים.
כמו כן, כדאי להיוועץ עם איש מקצוע אם ילדכם אינו מראה פחד מזרים כלל.
אתם מכירים את ילדכם טוב יותר מכל אחד אחר. אם אתם מודאגים בנוגע לפחדו מפני זרים, תוכלו לדבר עם אנשי המקצוע הבאים:
- רופא הילדים
- אחות טיפת חלב
- פסיכולוג/ית של הגן או בית הספר
- יועץ/ת בית הספר
- מרפאות בריאות הנפש לילדים
- פסיכולוג/ית התפתחותי
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.