טמפרטורת הגוף הממוצעת של ילדכם היא כ-37 מעלות צלזיוס. אם הטמפרטורה שלו גבוהה מ-38 מעלות, כנראה שיש לו חום, המהווה תסמין למחלות שונות.
הגורמים לחום ולטמפרטורה גבוהה אצל ילדים
חום אינו מחלה בפני עצמו, אלא סימן למחלה. ילדים מעלים חום מסיבות שונות. רוב התקפי החום והמחלות שגורמות אותם אורכים ימים ספורים בלבד. עם זאת, לעיתים החום נמשך זמן רב יותר, ועלול להיות סימן למחלה כרונית או ארוכת טווח.
הגורם הנפוץ ביותר לחום אצל ילדים הוא זיהומים. באופן כללי, חום הוא התגובה הטבעית לזיהום, ובעצם עוזר לגוף להילחם בזיהום. רוב הזיהומים נגרמים על ידי וירוסים, שאחראיים להצטננויות ולזיהומים בדרכי הנשימה העליונות, וכן למחלות ילדות זיהומיות נפוצות כגון אבעבועות רוח. זיהומים אלה אינם נמשכים זמן רב ולרוב עוברים ללא טיפול.
חלק מהזיהומים נגרמים כתוצאה מחיידקים, ויש לטפל בהם באנטיביוטיקה. עם זיהומים אלה נמנים זיהומים שונים באוזניים ובגרון, דלקת בדרכי השתן, דלקת ריאות, זיהומים בדם ודלקת קרום המוח. גרון כואב מאוד אצל ילדים בדרך כלל מעל גיל שלוש (עלול להיות, אך נדיר יותר, גם אצל ילדים קטנים יותר), המלווה בחום עשוי להיגרם על ידי חיידק הסטרפטוקוק. אם לא מטפלים בו באנטיביוטיקה, הזיהום עלול להוביל לסיבוכים שונים כולל מחלת פרקים בשם קדחת שיגרונית או לנזק ללב.
קיימות גם סיבות פחות שכיחות לחום, ובהן תגובות אלרגיות לתרופות או לחיסונים, דלקות מפרקים כרוניות, גידולים שונים ומחלות קיבה ומעיים.
התסמינים של חום אצל ילדים
טמפרטורת הגוף עולה ויורדת במעלה אחת במהלך היממה. הטמפרטורה הנמוכה ביותר נמדדת בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, והגבוהה ביותר – בשעות אחר הצהריים המאוחרות או הערב המוקדמות.
חום או טמפרטורה גבוהה עלולים להתפתח לאט במשך כמה ימים, או לעלות במהירות רבה. גובה החום והמהירות שבה התפתח אינם קשורים בדרך כלל למחלה שגורמת לו.
החום עצמו מזיק לעיתים נדירות בלבד. עם זאת, הטמפרטורה הגבוהה עשויה לגרום לילדכם לחוש אי נוחות ולסבול מצמרמורות או רעידות כשהחום עולה, או להזיע כשהחום יורד. אם ילדכם מאבד נוזלים רבים כתוצאה מהחום ואינו מקבל אותם בחזרה, הוא עלול להתייבש מעט.
החום עלול להוביל להתקפים של פרכוסי חום, המתרחשים אצל 4% מהילדים בגילאים שישה חודשים עד חמש שנים. פרכוסי החום נוטים לעבור בגיל ארבע עד חמש שנים. פרכוסי חום אינם גורמים לנזק לטווח ארוך, אך עליכם לפנות לרופא אם ילדכם סובל מהם.
לפעמים ילדכם עשוי להיראות סמוק ועורו ירגיש חם, אך טמפרטורת הליבה שלו (הטמפרטורה הפנימית) תישאר תקינה. מצב זה יכול להתרחש כאשר ילדכם סובל מהצטננות או עשה פעילות גופנית מאומצת, או ביום חם מאוד.
מתי לפנות לרופא
תינוקות בני פחות משלושה חודשים שחומם עולה חייבים לראות רופא מיד, כיוון שקשה יותר לבדוק אם יש להם מחלה חמורה שגורמת לחום.
אצל ילדים בני פחות מ-12 חודשים, חום עלול להיות סימן למחלה משמעותית יותר, ולכן יש לפנות לרופא.
כמו כן, פנו לרופא אם ילדכם:
- נראה חולה יותר מאשר קודם – חיוור, תשוש וחלש יותר
- מתקשה לנשום
- נהיה ישנוני
- מסרב לשתות ומשתין לעיתים רחוקות יותר (אם לתינוק שלכם יש פחות מחצי מכמות החיתולים הרטובים הרגילה, פנו לרופא)
- מתלונן על צוואר תפוס, כאב ראש טורדני או שהאור מציק לעיניו
- מקיא ללא הרף, או סובל מהתקפי שלשול תכופים
- אינו מראה סימני שיפור בתוך 48 שעות
- בן פחות מ-12 חודשים וסובל מחום גבוה
- סובל מכאבים
- סובל מחום של יותר מ-40 מעלות
- מדאיג אתכם מכל סיבה אחרת.
טיפול בחום
החום נובע מניסיונו של הגוף להילחם בזיהום, והוא עושה את שלו ללא קשר לטיפול בו. הטמפרטורה של ילדכם תחזור למצב התקין כשהזיהום או כל גורם אחר שמוביל לחום יעברו. אצל ילדים גדולים יותר, יש לטפל בחום רק אם אתם מרגישים שילדכם אינו חש בנוח, עצבני או מותש כל כך שאינו יכול לשתות מספיק נוזלים.
באופן כללי, ילדים יודעים לשאת היטב חום גבוה, אך אפשר לעשות כמה דברים כדי להקל עליהם:
- הלבישו את ילדכם בבגדים קלים.
- תנו לו לגימות קטנות של מים, תה חלש או סודה, לימונדה או מיץ פירות אחר ומהול אותם במים (לימונדה או מיץ פירות בלתי מדוללים עלולים להכביד על מערכת העיכול של ילד הסובל מדלקת קיבה ומעיים המלווה בשלשול). השקו אותו לעיתים קרובות. אם ילדכם אינו רעב, זה בסדר. הדבר החשוב ביותר הוא לוודא שילדכם מקבל מספיק נוזלים כדי למנוע התייבשות.
- תנו לילדכם פרצטמול (כדוגמת אקמולי, נובימול) או איבופרופן (כדוגמת נורופן או אדביל לילדים) במינון המדויק והמומלץ לגילו ולמשקלו. מנה גדולה מדי עלולה לגרום לנזק לאברים אחרים (כבד או כליות). חשוב לא לתת תרופות להורדת חום לעיתים קרובות מדי או לתקופות ממושכות, כיוון שהן עלולות לגרום לתופעות לוואי שונות. פרצטמול מומלץ כל 5 שעות ואיבופרופן כל 7-8 שעות.
שימו לב: אמבטיות קרות ושימוש במאווררים עלולים להגביר את תחושת האי נוחות של ילדכם.
כיצד למדוד חום לילדכם
כדאי למדוד לילדכם חום אם הוא:
- מרגיש רע וחם יותר מהרגיל
- עצבני ובוכה
- עייף יותר מבדרך כלל
- בכאבים
- מסרב לשתות, או מקיא.
הדרך הטובה ביותר למדוד חום היא באמצעות מדחום. מדידת חום באמצעות מישוש עורו של ילדכם (למשל, הנחת כף יד על מצחו) אינה דרך מהימנה לאבחון חום. רופא הילדים או אחות טיפת חלב יוכלו להראות לכם כיצד למדוד חום לילדכם. יש כמה שיטות למדידת חום אצל ילדים:
- דרך הפה, מתחת ללשון
- דרך פי הטבעת
- מתחת לבית השחי
- דרך האוזן – מדידה שאינה מדויקת כל כך
- על המצח – בעזרת מדחום אינפרא אדום
מדידת הטמפרטורה בפה
מדידת חום דרך הפה עלולה להיות קשה אצל ילדים בני פחות מחמש שנים, כיוון שהם נדרשים לשתף פעולה. כמו כן, אם ילדכם סובל מאף סתום בגלל הצטננות, הוא יתקשה לנשום כשפיו סגור.
כדי למדוד חום דרך הפה:
- המתינו חמש דקות לאחר שילדכם סיים לשתות משקה חם או קר, שעלול להשפיע על הטמפרטורה.
- הניחו את המדחום היטב מתחת לאחד מצדדי הלשון.
- בקשו מילדכם להחזיק אותו היטב בעזרת שפתיו, לא בשיניו, ואמרו לו לנשום דרך האף.
- המתינו עד שהמדחום יצפצף, וקראו את הטמפרטורה.
הטמפרטורה במדידה תחת ללשון עשויה להיות נמוכה בכחצי מעלה מטמפרטורת הגוף האמיתית.
מדידת הטמפרטורה בפי הטבעת
מדחומים לשימוש בפי הטבעת הם הטובים ביותר למדידת חום אצל תינוקות וילדים בני פחות מ-12 חודשים (ילדים גדולים יותר צפויים למחות בקול רם), והם אמינים במיוחד במדידת חום לתינוקות בני פחות משלושה חודשים.
המדידה בצורה זו עשויה להיות קשה, בעיקר אם התינוק שלכם פעיל מאוד – המדחום עלול להחליק החוצה מפי הטבעת, או שקצה המדחום עלול לפגוע בדופן החלחולת. הצמידו את רגלי התינוק לבטנו, הניחו את המדחום הדיגיטלי בקצה פי הטבעת, מעט פנימה, והמתינו עד שיצפצף.
מדידת הטמפרטורה בבית השחי
מדידה זו היא בדרך כלל הבטוחה ביותר, בעיקר אצל ילדים קטנים. לרוע המזל, זו גם השיטה הכי פחות מדויקת.
הניחו את המדחום מתחת לבית השחי של ילדכם והצמידו את זרועו היטב לגופו. המתינו עד שהמדחום יצפצף, ובדקו את המספר. הטמפרטורה במדידה בבית השחי עשויה להיות נמוכה בעד חצי או מעלה אחת מטמפרטורת הגוף האמיתית.
מדחומי כספית עלולים להיות מסוכנים ורעילים, ועל כן בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי, גם במדינת ישראל הוצאו מדחומים אלו משימוש והם אינם נמכרים עוד.
סוגי מדחומים
מדחום דיגיטלי פשוט
משמש למדידה של חום בפה, בבית השחי או בפי הטבעת. יש לחטא את המדחום לאחר כל שימוש.
מדחום אינפרא אדום לאוזן
מדחומים אלה מהירים וקלים לשימוש. יש להוריד את כיסוי הפלסטיק מקצה המדחום ולהניח את הקצה בעדינות בתוך תעלת האוזן של הילד, עד שהמדחום מצפצף. המדחום מדויק בהפרש של עד מעלה אחת, כל עוד תעלת האוזן אינה מלאה בשעווה. חסרונו של מכשיר זה הוא בעלותו היקרה יחסית.
מדחום אינפרא אדום למצח
מדחומים אלה הם המהירים והפשוטים ביותר לשימוש, ונותנים קריאה מדויקת על ידי סריקת המצח וקליטת אותות מכלי דם שמקורם בעורק הטמפורלי. עם זאת מכשיר זה יקר ולכן לא נמצא בשימוש נפוץ.
מדחום מוצץ
מדחומים אלה עשויים להיות יעילים אם ילדכם משתמש במוצץ. המדידה זהה לזו הנעשית במדחום דיגיטלי בפה, אולם היא תלויה במציצה של הילד, ועל כן מידת הדיוק שלו מוטלת בספק, ולכן אינו מומלץ לשימוש.
מדבקות למדידת חום
מדבקות אלו משתמשות בכימיקלים המשנים את צבעם בהתאם לחום העור. מדבקות אלו הינן בעלות רמת דיוק נמוכה מאוד, ועל כן לא מומלצות לשימוש.
פס מצח
אחד מסוגי המדחומים הוא פס פלסטיק המונח על מצחו של הילד ונותן קריאה דיגיטלית של הטמפרטורה. מדחום זה אינו מדויק כל כך, ולכל היותר, יכול לתת לכם מושג כללי בנוגע לחומו של הילד, ועל כן לא מומלץ לשימוש.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.