שלשול

אם ילדכם סובל מקקי נוזלי, תכוף ובכמויות גדולות, או מקקי עם ריר או דם, כנראה שיש לו שלשול. שלשול נפוץ למדי בקרב ילדים, ולרוב הוא חולף אחרי יום-יומיים.

הגורמים לשלשול

הגורם הנפוץ ביותר לשלשול חריף או קצר מועד אצל ילדים הוא דלקת קיבה ומעיים (גסטרואנטריטיס). גורם נוסף נפוץ הוא תרופות כגון אנטיביוטיקה לטיפול במחלה אחרת. לפעמים, אך לא לעיתים קרובות, השלשול הוא סימן למחלה חמורה יותר כגון דלקת התוספתן.

שלשול מתמשך הוא שלשול שאינו עובר אחרי כמה ימים. לעיתים, שלשול כזה מגיע אחרי התקף של דלקת קיבה ומעיים. במקרה זה, יתכן והשלשול נגרם מאי סבילות זמנית ללקטוז. לאחר מחלת מעיים, נפגעת הרירית של המעי באופן זמני, והאנזים (החומר) האחראי על פירוק סוכר החלב נמצא בכמות ירודה בהשוואה למצב רגיל ובריא. כתוצאה מכך, סוכר החלב אינו מתפרק כראוי, והוא מתרפק על ידי חיידקי המעי, מה שגורם לשלשול מימי בעל ריח חמוץ לפעמים, אשר מגרה את העור בישבנו של ילדכם והופך אותו לאדום וכואב. במקרים כאלו מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים, ולשקול מעבר זמני לכלכלה ללא חלב, או תחליף חלב ללא לקטוז, במידה והתינוק ניזון מתחליפי חלב.

שלשול כרוני שנמשך יותר מ-14 יום עלול להיגרם מזיהומים טפיליים כגון ג’יארדיה, מחלת צליאק, אי סבילות למזון, תסמונת המעי הרגיז ומצבים נדירים יותר כגון מחלת מעי דלקתית.

חלק מהפעוטות שסובלים משלשול כרוני פשוט שותים יותר מדי מיצי פירות, ובעקבות כך סובלים משלשול הנובע מעודף של סוכר הנמצא מפירות, ואינו מתעכל במעיים, ועל כן מפורק על ידי חיידקי המעי.  עם זאת, ברוב המקרים איננו יודעים מה גורם לשלשול אצל פעוטות.

תסמיני השלשול

אם ילדכם סובל משלשול, הקקי שלו יהיה נוזלי, תכוף, ולעיתים גם בכמויות גדולות מהרגיל. צבעו של הקקי יהיה מגוון וינוע בין חום לירוק, ואתם עשויים להבחין בחתיכות מזון שלא עוכל לגמרי. הריח יכול להיות נוראי למדי.

השלשול עשוי להיות קשור להתכווצויות או כאבים בבטן, נפיחות, בחילה, הקאה או חום. כמו כן, הוא עלול לגרום להתייבשות, שיכולה להוות בעיה חמורה.

מתי לפנות לרופא

התייעצו תמיד עם רופא אם ילדכם סובל משלשול, בעיקר אם הוא בן פחות משלושה חודשים.

לכו לרופא אם:

  • ילדכם אינו משתין, והוא נראה חיוור ורזה, עיניו שקועות, ידיו ורגליו קרות, והוא ישנוני או עצבני מאוד
  • נמצאו עקבות דם או ריר בשלשול
  • ילדכם מאבד נוזלים
  • ילדכם סובל מחום
  • הילד סובל מכאב בטן חריף או מתמשך
  • השלשול מלווה הקאות
  • ילדכם מאבד משקל.

בדיקות שלשול

אם השלשול נגרם בגלל וירוס מסוים, חיידק או טפיל, ניתן לערוך בדיקת צואה כדי לגלות את מקור הבעיה. אם השלשול כרוני או מתמשך, הרופא עשוי להזמין בדיקות דם וצואה כדי לבדוק אם יש גורמים נוספים שבגללם הוא משלשל.

טיפול בשלשול

הדבר החשוב ביותר הוא לוודא שילדכם מקבל מספיק נוזלים. תנו לו לשתות לגימות קטנות של מים , מיץ מדולל או תה לעיתים קרובות. תוכלו להשתמש גם  במשקאות מיוחדים למניעת התייבשות- כגון “מינרלי”, “הידראן” או “אורסט”  שהן תמיסות עשירות במלחים וסוכרים, אותם הגוף מאבד בזמן שלשול. ניתן לרכוש תמיסות אלו בכל בית מרקחת. מוצרים אלה מגיעים בצורת נוזל מוכן מראש, אבקה או שקיות להקפאה. יש להכין את המשקה בדיוק לפי ההוראות על האריזה.

אם אינכם יכולים להשיג תמיסה למניעת התייבשות, תוכלו להכין אחת בבית על ידי ערבוב של ליטר מים, 6 כפיות סוכר, וחצי כפית מלח.

תנו לילדכם לשתות תמיסה נגד התייבשות בכמויות קטנות (ואפילו בכפית), אך לעיתים תכופות.

אם אתן מניקות תינוק קטן, המשיכו להניק לעיתים תכופות יותר. אפשר לתת לו תמיסה למניעת התייבשות בין ההאכלות. אם התינוק שלכם ניזון מבקבוק, תנו לו נוזל למניעת התייבשות ב-24 השעות הראשונות בלבד, ואז המשיכו לתת לו תמ”ל נקי במנות קטנות אך תכופות יותר. כמו כן, אפשר להציע לו נוזלים למניעת התייבשות בין ההאכלות.

ייתכן שילדכם יסרב לאכול. אם הוא רעב, תנו לו לאכול מה שהוא רוצה. אם ילדכם ממשיך לאבד נוזלים, ואתם מרגישים שהוא שותה פחות ממה שהוא מאבד- הוא עשוי להתייבש. פנו לעזרה רפואית אצל רופא הילדים, במוקד רפואי, או בחדר המיון. במצב כזה ייתכן שיזדקק לעירוי נוזלים שניתן דרך הווריד, או דרך זונדה שנכנסת דרך אפו אל הקיבה.

אל תיתנו לו תרופות נגד שלשול. אין כל הוכחות לכך שהתרופות הללו באמת עובדות.

סביר להניח שילדכם אינו זקוק לאנטיביוטיקה. הרופא שלכם יסביר לכם מהי אפשרות הטיפול הטובה ביותר עבורו.

במקרה של שלשול הקשור לאי סבילות ללקטוז, יש להשתמש בחלב נטול לקטוז (אלא אם כן הילד עדיין יונק) עד שהשלשול משתפר, או למשך שבועיים. לאחר מכן, אפשר לנסות לתת לו את המזון הרגיל. אם התינוק שלכם ניזון בדרך כלל מתמ”ל אך יש לו אי סבילות ללקטוז, הרופא עשוי להמליץ לכם על תמ”ל מסוג שונה. בדרך כלל מצב זה נפתר מעצמו בתוך כמה שבועות, כשדופנות המעיים מחלימות.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.