ילדים רבים הם סרבני אכילה. סרבנות אכילה היא נורמלית, אך לעיתים קשה להתמודד איתה. ברוב המקרים היא אינה קשורה כלל למזון, אלא לרצון של הילדים להיות עצמאים. הנה כמה רעיונות שיעזרו אם יש לכם סרבן אכילה במשפחה.
סרבנות וסרבני אכילה
ילדים יכולים להיות סרבני אכילה לפעמים – כלומר, לא לחבב את הצורה, הצבע או המרקם של מאכלים מסוימים. לעיתים קרובות הם אוהבים מאכל מסוים ביום אחד ולא אוהבים אותו ביום למחרת, ונוטים לפעמים לסרב לנסות מאכלים חדשים ולאכול כמויות משתנות מיום ליום.
כל זה קורה כיוון שסרבנות אכילה היא חלק מההתפתחות של ילדים – זוהי דרך לחקור את סביבתם ולעמוד על שלהם. מלבד זאת, מידת התיאבון שלהם עולה ויורדת בהתאם לקצב הגדילה שלהם ולכמות הפעילות הגופנית שהם עושים.
החדשות הטובות הן שרוב הילדים נהיים פחות סרבנים ככל שהם גדלים. סביר להניח שמתישהו, ילדכם יאכל מגוון רחב של מאכלים וייהנה מהם מאוד. אם ילדכם בריא ויש לו מספיק אנרגיה כדי לשחק, ללמוד ולחקור, סביר להניח שהוא אוכל מספיק. אם אתם מודאגים בנוגע להרגלי האכילה שלו, דברו עם רופא הילדים, אחות טיפת חלב או תזונאית מורשית.
הפכו את זמני הארוחה למהנים
מידת הנכונות של ילדכם לנסות מאכלים חדשים תלויה בחלקה בסביבה שבה הוא אוכל. כדאי לוודא ששעות הארוחה מהנות ונטולות לחץ. הנה כמה רעיונות:
- הפכו את שעות הארוחה לאירועים חברתיים ושמחים. נסו שלא לדאוג בגלל מאכלים או משקאות שנשפכים על הרצפה. במקום זאת, שבחו את ילדכם על כך שניסה לאכול מאכלים חדשים או שאכל מאכלים בריאים שהוא מכיר.
- שמרו על ציפיות מציאותיות – לדוגמה, תוכלו לבקש מילדכם לנסות את כל האוכל על הצלחת, או לקחת כמה ביסים.
- אם הוא עושה סיפור מהאוכל, התעלמו מכך ככל האפשר. אם תתנו לסרבנות שלו תשומת לב רבה, אתם עלולים לעודד אותו להמשיך להתנהג כך.
- הכינו מאכלים בריאים וכיפיים – למשל, חתכו את הכריכים בצורות מעניינות, או בקשו מילדכם לעזור לכם להכין את הסלט או לטרוף את הביצים כדי להכין חביתה.
- כבו את הטלוויזיה כדי שכל בני המשפחה יוכלו לשוחח זה עם זה בנחת.
דעתם של פעוטות עלולה להיות מוסחת כשהם יושבים עם כל המשפחה לארוחה. אם זה קורה, נסו לאפשר לפעוט שלכם ליהנות מזמן מנוחה בין הארוחות כדי שיוכל להירגע לפני האוכל. אפשר להיעזר בטקס רחיצת הידיים. אפשר לעודד את הפעוט לשבת ליד השולחן עם המשפחה ברוב הארוחות, אך רק לרבע שעה כל פעם. כשיגדל, תוכלו להאריך את משך הזמן שהוא יושב איתכם.
הציעו לו מגוון מאכלים מזינים מחמש קבוצות המזון העיקריות בכל ארוחה משפחתית. גוונו את המאכלים שאתם עצמכם אוכלים, והראו לו שאתם מוכנים לנסות מאכלים חדשים ונהנים מהם. מזון בריא שכל המשפחה נהנית ממנו, וסביבת אכילה מהנה שמעודדת גישה חיובית כלפי האוכל, יעזרו לילדכם לעלות על הדרך הנכונה.
לתת לסרבני אכילה עצמאות בענייני אוכל
כשמדובר באוכל, כדאי לתמוך בצורך של ילדכם בעצמאות. אם תתפשרו בכמה מהדרישות וההעדפות שלכם, ילדכם ירגיש שהוא בשליטה וסביר להניח שיאכל יותר. לדוגמה, אפשר להוריד את הקשה של הלחם אם זה מה שהוא רוצה.
תוכלו לנסות לתת לו לבחור בין מגוון מאכלים בריאים. פשוט הגבילו את האפשרויות לשניים או שלושה מאכלים כל פעם, כדי שילדכם לא יתבלבל או לא יידע מה להחליט. למשל, במקום לבקש מילדכם לבחור מה שהוא רוצה מהמקרר, שאלו אותו, “אתה רוצה ענבים או מקלוני גזר?”
שלבו את ילדכם בתהליך הכנת הארוחות המשפחתיות. הוא יהיה גאה שעזר לכם, וסביר יותר להניח שירצה לאכול משהו שסייע בהכנתו.
כיצד להציג מאכלים חדשים לסרבני אכילה
אם יש לכם סרבן אכילה במשפחה שאינו מוכן לנסות מאכלים חדשים, הנה כמה רעיונות שיכולים לעזור.
- הניחו כמות קטנה של המאכל החדש על הצלחת, יחד עם מאכל מוכר שילדכם אוהב – לדוגמה, חתיכה קטנה של ברוקולי ליד פירה תפוחי אדמה.
- הציגו את המאכל בצורה אטרקטיבית. הציעו לילדכם מגוון צבעים, צורות וגדלים על הצלחת, ותנו לו לבחור מה לאכול.
- המשיכו להציע לו מאכל מסוים. בסופו של דבר הוא ינסה ואולי אפילו יאהב אותו, אך לפעמים יצטרך לראות אותו על הצלחת 15-10 פעמים לפני שיטעם.
- כשאפשר, חפשו הזדמנויות לתת לילדכם לחלוק ארוחות וחטיפים עם ילדים אחרים – ייתכן שיסכים לנסות מאכלים חדשים שילדים אחרים אוכלים.
- הגישו לילדכם את אותה ארוחה ששאר בני המשפחה אוכלים, אך במנה קטנה יותר שמתאימה לו. אם הוא אינו רוצה לאכול, אמרו משהו כמו, “תנסה, זה ממש טעים”. אם הוא עדיין לא רוצה לנסות, אמרו ברוגע, “בסדר, ננסה בפעם אחרת כשתהיה רעב”.
- עודדו את ילדכם לגעת, להריח או ללקק את המאכל החדש, ואז שבחו אותו על כך. לאחר מכן, עודדו אותו לקחת ביס. שבחו את ילדכם על כך שניסה.
- הציעו לו מאכלים שונים מכל אחת מחמש קבוצות המזון העיקריות. לדוגמה, אם הוא אינו אוהב גבינה, ייתכן שייהנה מיוגורט במקום זאת.
הימנעו ממאכלים לא בריאים
אתם עלולים להתפתות להציע לילדכם פרסים בצורת מאכלים רק כדי ש”יאכל משהו”. אך אם אתם מציעים לו חטיפים או תחליפים משמינים, מלאי סוכר או מלח, הוא עלול לסרב לאכול את המאכלים הבריאים יותר. אחרי הכל, הוא יודע היטב שיש אפשרויות הרבה יותר טעימות!
אם אתם מציעים לו פרסים לא בריאים בתור שוחד – לדוגמה, אומרים לו משהו כגון, “אם תאכל גזר, תוכל לקבל שוקולד” – אתם עלולים לגרום לו להתעניין יותר בפרס מאשר במזון הבריא.
עובדות על סרבני אכילה
העובדות הבאות יעזרו לכם להבין מדוע ילדים מסרבים לאכול לפעמים:
- התיאבון של ילדים מושפע ממחזורי הגדילה שלהם. גם התיאבון של תינוקות נע ונד ללא הרף. בגילאים שנה עד שש, רוב הילדים יכולים להיות רעבים מאוד יום אחד, וביום למחרת לשחק באוכל בלי לאכול.
- ילדים מעדיפים טעמים שונים ממבוגרים.
- בעיני ילדים, החיים עשויים להיות מרגשים מדי לפעמים, והם עסוקים מדי בחקר העולם שסביבם מכדי לבזבז זמן על אכילה.
- ילדים לומדים ובוחנים כל הזמן את גבולות ההתנהגות המותרת. כשמדובר בהחלטות הנוגעות למזון, הם יכולים להפגין כוח רצון חזק מאוד (לאכול או לא לאכול, או מה לאכול). זהו חלק בלתי נפרד מההתפתחות החברתית, האינטלקטואלית והרגשית שלהם. לפעמים ילדכם יסרב למאכל מסוים רק כדי לקבל מכם תגובה מעניינת. אם הוא מסרב לאכול, אין זה אומר שהוא לא אוהב אותו (אחרי הכל, לפעמים הוא אפילו לא טעם). לעיתים הוא פשוט מפגין בפניכם את העצמאות שלו כדי לראות מה תעשו. כשזה קורה, נסו להישאר רגועים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.