יש דרכים רבות שבהן תוכלו להיות סבא וסבתא. יכול להיות שתרצו להיות מעורבים מאוד בחיי הנכדים, או שתעדיפו לשמור מרחק ולהישאר ברקע. חשוב להבהיר מה מתאים לכם.
להבין מה תפקידכם
ייתכן שייקח לכם זמן מה לחשוב ולהחליט איזה סוג של סבא וסבתא תהיו. ההחלטה תלויה גם במצבכם. ייתכן שאתם מרגישים שמצופה מכם יותר מדי כסבא וסבתא – או שאתם רוצים להיות מעורבים יותר. מצד שני, יכול להיות שאינכם פוגשים את הנכד באופן קבוע אם אינו גר קרוב אליכם, או שיש בעיות במערכות היחסים במשפחה.
יש המון דברים שכדאי לחשוב עליהם כשאתם מנסים להבין מה תפקידכם. אולי אתם רוצים לבלות עם הנכד ולעזור להוריו, אבל אתם עדיין עובדים. יכול להיות שיצאתם לפנסיה ותכננתם טיול, או שאתם מצפים בקוצר רוח לזמן פנוי. שיקולים חשובים נוספים הם הבריאות, המחויבויות ובן או בת הזוג שלכם.
השגת איזון בין הצרכים שלכם לבין אלה של המשפחה המורחבת יכולה להוות אתגר, בעיקר אם יש לכם נכדים ביותר ממשפחה אחת. עם זאת, זכרו שאף אחד לא מרוויח אם תנסו לעשות יותר מדי.
מותר לכם להחליט מה וכמה תרצו לעשות כסבא וסבתא – וייתכן שההחלטה הזו תשתנה, בדומה לדברים אחרים. דברו בפתיחות ובאופן גלוי על בחירתכם עם הורי הנכדים שלכם, כדי שכולם יבינו היכן עוברים הגבולות.
למידע ורעיונות נוספים על האופן שבו סבים וסבתות יכולים לעזור לנכדים ולמשפחותיהם, קראו את המאמר להיות סבא וסבתא.
להציב גבולות כסבא וסבתא
- חשבו קודם כל מה אתם רוצים לעשות ומה אתם יכולים לעשות. לדוגמה, יכול להיות שתשמחו מאוד לבלות עם הנכדים כשההורים שלהם בסביבה, אך אינכם מוכנים עדיין להיות איתם לבד.
- סביר להניח שיש לכם מחויבויות נוספות כגון עבודה, תחביבים, פעילויות חברתיות וטיפול באנשים אחרים מלבד הנכדים. אינכם חייבים לוותר על שום דבר כדי להיות סבא וסבתא.
- הזמן הטוב ביותר לשוחח עם הורי הנכד על כללים וגבולות הוא כשכולם נינוחים ורגועים. עם זאת, אינכם חייבים לקבוע פגישה מיוחדת – אפשר להעלות את הנושא כשהזמן מתאים לכולם.
- אם אתם חוששים לקחת על עצמכם יותר מדי, אפשר להקציב לכך זמן מוגבל. למשל, “בואו ננסה למשך חודש ונראה איך הולך”.
- אם אתם עובדים ורוצים לעזור בטיפול בנכד, דברו עם המעסיק בנוגע למשרה גמישה יותר – לדוגמה, קיזוז שעות בין ימים, חל”ת או עבודה מהבית.
- יש סבים וסבתות שמגלים שהטיפול בנכדים קשה להם מדי. אם אתם מרגישים שהציפיות מכם כבדות מדי, דברו על כך עם הורי הנכדים כשכולם נינוחים ורגועים.
תפקידכם המשתנה
ככל שנכדכם יתבגר, התפקיד שלכם ישתנה, אם כיוון שהמחויבויות שלכם ישתנו, או שהצרכים ותחומי העניין של הנכד ישתנו.
משמעות הדבר היא שגם אם אינכם יכולים או רוצים לעזור הרבה כשהנכד צעיר, ייתכן שאתם מצפים בקוצר רוח לעשות איתו דברים רבים כשיגדל.
לדוגמה, תינוקות ופעוטות אוהבים זמן אחד על אחד, משחק ולמידה. ילדים בגיל בית הספר נלהבים לשתף ולספר על תחומי העניין והפעילויות שלהם. לכן, אם אתם רוצים להעביר לנכדים, למשל, את אהבת הקריאה, ללמד אותם על גינון או לקחת אותם ליציאות מיוחדות, זו יכולה להיות הזדמנות נהדרת.
נכדים בגיל ההתבגרות ונכדים גדולים יותר עשויים להעריך את תמיכתכם ואת העניין שאתם מפגינים בהם ככל שהם נהיים עצמאים יותר. בתקופה זו, שבה הם מנסים להבין מי הם ומה הם רוצים להיות, תוכלו להציג בפניהם נקודות מבט שונות.
תפקידכם עתיד להשתנות גם אם המשפחה עצמה משתנה – למשל, כאשר מגיע תינוק חדש למשפחה או שאחד ההורים מתחיל עבודה חדשה. השינויים הללו עשויים להוביל לכך שהמשפחה תצטרך יותר – או פחות – תמיכה מכם, בהתאם למצב.
זכרו: מציאת האיזון בין קרבה ומרחק, בין מעורבות מתאימה ובין מעורבות יתר או ניכור הינה משימה מתמשכת של כל בני המשפחה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network