מה לעשות כשעולים חששות בנוגע לנכדים

אך טבעי שכסבים וסבתות, תדאגו לנכדכם ותרצו לשמור עליו, אך ייתכן שעליכם להבין מדוע אתם מודאגים - וכיצד אפשר להעלות את החששות בפני הוריו.

האם באמת צריך לדאוג?

תפקידכם כסבא וסבתא אמנם ממלא אושר, אך לפעמים טבעי שעולים גם חששות בנוגע לנכדים. נכדכם גדל בעולם שונה מזה שבו אתם גדלתם, ומזה שבו גדלו ילדיכם. לפעמים קשה לעמוד בקצב!

כמו כן, לכל אחד יש גישת הורות שונה. לא תמיד תסכימו עם ההחלטות שמקבלים הורי הנכד בעניינים כגון התנהגות, משמעת, עצמאות, שימוש במדיה, חברויות וכן הלאה. עם זאת, העובדה שאינכם מסכימים אינה הופכת את ההחלטות הללו לשגויות.למעשה, אם הורי הנכד מקבלים החלטות מושכלות שנכונות עבור המשפחה שלהם, סביר להניח שאין לכם כל צורך לדאוג.

אם אתם עדיין מודאגים, נסו להבין אם מדובר במשהו שבאמת צריך להדאיג אתכם. אחת הדרכים לעשות זאת היא לדון בחששותיכם עם בן או בת הזוג, או עם חבר או חברה במצבכם. אפשר לשאול באחד מהפורומים המיועדים לסבים וסבתות ברשת, כגון מוטק’ה. נקודות מבט אחרות יעזרו לכם להחליט אם כדאי לדבר על כך עם הורי הנכד.

נסו להיזכר בימים שבהם אתם הייתם הורים צעירים – מה הדאיג אתכם? כיצד קיבלתם החלטות שנגעו לגידול הילדים?

כיצד לשוחח על חששותיכם: טיפים

אם אתם מרגישים שאתם חייבים להעלות עניין כלשהו שנוגע לנכד, כדאי להתכונן לשיחה, לתזמן אותה היטב ולכבד את הוריו.

הכנה

תרגלו את מה שאתם רוצים להגיד מראש, כדי למצוא את הדרך המתאימה ביותר להגיד אותו. לדוגמה, “שמתי לב שיונתן לא שומע אותי כשאני מאחוריו. גם אתם שמתם לב לזה?”לפעמים אפשר לתרגל עם בן או בת הזוג, או עם חבר.

תזמון

אם נראה לכם שזו תהיה שיחה מורכבת, כדאי לבחור זמן שבו אתם והורי הנכד תהיו רגועים ותזכו לפרטיות. למשל, אם הם עסוקים בעבודה ובמחויבויות משפחתיות במהלך השבוע, עדיף לדבר בסוף השבוע.

כבוד

הורי הנכד שלכם משתדלים לעשות את הטוב ביותר שביכולתם עבור ילדיהם. אם ברצונכם לנהל איתם שיחה מורכבת, מומלץ להפגין כבוד כלפי ניסיונם כהורים וסגנון ההורות שלהם.

  • אם החששות שלכם נוגעים להתמודדות עם התנהגותו של הנכד, ספרו לילדכם מה קרה ואז בקשו עצה. לדוגמה, “נעמי כל הזמן הורידה את הנעליים בגינה והתעצבנה כשביקשתי ממנה לנעול אותן בחזרה. איך את מצליחה לגרום לה להישאר עם נעליים?”
  • כולם אוהבים שבחים. אזנו את החששות שלכם עם שבחים לנכד ולהוריו גם יחד, כדי שתוכלו להתמקד בדברים החיוביים. למשל, “גדי למד את המשחק ממש מהר. אתה ממש מצליח להסביר לו דברים”.
  • הבינו את גבולותיכם. זהו חלק חשוב מהפגנת הכבוד כלפי הורי הנכד. מותר לכם להביע חשש, אך ההורים הם שיחליטו מה לעשות בנוגע לכך.

עוד טיפים לתקשורת

אם יש לכם מערכת יחסים טובה עם הורי הנכד, שאלו אותם שאלות פתוחות כדי להבין כיצד הם רואים את המצב שמדאיג אתכם. לדוגמה, “הורים אחרים בקבוצת הפייסבוק שלכם נתקלו באותה בעיה?” או “אחות טיפת חלב אמרה על זה משהו בפגישה האחרונה?”

נסו להתעניין ולהימנע מהאשמה. האשמה מזמינה התגוננות וקונפליקט בעוד שהתעניינות נותנת הרגשה של אמפטיה, ומזמינה שיתוף פעולה.

לפעמים אפשר להציע להורים שייעזרו במומחים אחרים, כגון רופא הילדים, המרכז להתפתחות הילד, הצוות בגן או בבית הספר.

אם אתם חושבים שנכדכם נמצא בסכנת התעללות או חווה הזנחה, דברו עם הוריו על חששותיכם. אם לדעתכם יש בעיות אלימות או הזנחה רציניות בביתו של הנכד ואתם זקוקים לעזרה, פנו לקו החירום החברתי של משרד הרווחה בטלפון 118 או למשטרה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network