לכולנו קרו מקרים שבהם פשוט לא האמנו אילו דברים אמרנו לילדים שלנו. לעיתים קרובות, עדיף להודות בטעות ולהגיד סליחה.
רוב ההורים פולטים מתישהו דברים כמו, “אוף, אתה אף פעם לא תלמד!”, או “תפסיק לבכות עכשיו, פשוט תפסיק!” לאחר מכן, אנחנו תוהים איך הדברים האלה, שנשבענו שלעולם לא נגיד לילדינו – ששנאנו את הורינו על כך שאמרו לנו אותו דבר – יצאו לנו מהפה!
חלק נכבד מתפקיד ההורה הוא להתמודד עם רגשות של חוסר אונים. התקפי הזעם של ילדים קטנים גורמים לנו, ההורים, לחוש חוסר אונים. כשילדים גדולים יותר מתעמתים איתנו ומבקרים את האופי שלנו, זהו חוסר אונים מסוג אחר לגמרי. וכשהילדים שלנו גורמים לנו לחוש חוסר אונים, הם לוחצים בדיוק על הכפתורים הנכונים – ואנחנו אומרים דברים שאנחנו מתחרטים עליהם.
אמרו לילדכם, “עשיתי טעות”
לעיתים קרובות, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם כך היא להודות בטעות ולהתנצל. לפעמים נראה שאין דבר שהילדים נהנים ממנו יותר מאשר לראות שהוריהם טועים – ולקבל תוקף לדבריהם כשההורים מתנצלים. לכן, במקום להלקות את עצמכם כשאתם שומעים את הקול של ההורים שלכם יוצא מפיכם, קחו נשימה עמוקה והתנצלו.
חשוב מאוד שמבוגרים יתנצלו בפני ילדים, כיוון שכך הם מראים לילדם שמותר לעשות טעויות ולהגיד סליחה. כשאתם אומרים ‘לא הייתי צריך לעשות את זה’, ילדכם יקבל תחושה ברורה מוצקה שהרגשות שלו חשובים לאנשים החשובים ביותר בחייו.
איך להתנצל בפני ילדים
התנצלו על התנהגותכם, לא על מי שאתם. תוכלו להגיד לילדכם, “חשבתי על מה שקרה ואני לא אוהב את מה שאמרתי או עשיתי”.
צאו לרגע לפסק זמן. אמרו, “אני מצטערת, אני לא חושבת כמו שצריך עכשיו. תן לי רגע ומיד נמשיך לדבר”.
שאלו את ילדכם, “מה הייתי יכול לעשות אחרת?” בקשו ממנו לעזור לכם להבין מה לעשות, וקבלו את הצעותיו בפתיחות. תוכלו לומר, “עשיתי בלגן?” ילדים אוהבים לשמוע את הוריהם מודים בטעות.
כמו כן, תוכלו לשאול “מה אתה היית יכול לעשות אחרת?” בדקו מה קרה באופן שאינו מאשים. נצלו את ההזדמנות כדי לדון במה שאתם וילדכם צריכים לעשות באופן שונה בפעם הבאה.
זכרו: אף הורה אינו מושלם. חשבו מה עורר את תגובתכם. חשבו גם על כל הדברים הטובים שאתם עושים כהורים. דברו עם חבר על מה שקרה, ושאלו אותו איך היה מתמודד עם המצב.
השקיעו מחשבה בשאלה כיצד עליכם להתנהג בפעם הבאה. איזה חלק בהתנהגותו של ילדכם עורר את כעסכם? האם יש משהו שתוכלו לעשות או להגיד כדי לשנות את תגובתכם? קחו נשימה עמוקה לפני שאתם עונים, או צאו לרגע מהחדר עד שתחליטו כיצד אתם רוצים להגיב. חשבו על הדברים כשאתם רגועים. בלהט הרגע ייתכן שלא יהיה זמן לתקן את הבעיה, בעיקר אם היא חלק מדפוס שחוזר על עצמו. למדו מטעויות – והמשיכו הלאה!
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.