לשיחות על מין, מיניות, גוף ומערכות יחסים בדרך פתוחה וכנה יש תפקיד חשוב בחינוך המיני של ילדכם ובהתפתחותו המינית. כמו כן, חשוב להיות מוכנים ולענות לכל השאלות שיעלו בנושא.
הידעתם?
כשמערכת היחסים בין ההורים לילדים קרובה והם מקיימים שיחות פתוחות וכנות על גוף, מערכות יחסים ומיניות, הילדים נוטים יותר להמתין עד גיל מאוחר יותר לפני שיתחילו לקיים יחסי מין. ילדים אלה צפויים להיות בקשר מיני עם פחות שותפים, ולקיים יחסי מין בטוחים כשיחליטו להתחיל בפעילות מינית.
לדבר על מין ומיניות עם ילדים בני 11-9
אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל לדבר על מין עם ילדכם. כדאי להתחיל לדבר על מין, מיניות וגוף כבר מגיל צעיר מאוד ולקראת גיל ההתבגרות, כדי לעזור לו להבין שמין ומיניות הם חלקים נורמליים ובריאים מהחיים. ההתחלה בגיל צעיר גם מקלה מאוד על השיחות בגיל מבוגר יותר.
נושא המיניות אינו כולל רק מין, אלא גם כיצד ילדכם מרגיש בנוגע לגופו המתפתח, כיצד הוא מבין ומביע רגשות כמו אינטימיות, משיכה וחיבה לאחרים, וכיצד הוא מפתח ומתחזק מערכות יחסים מכבדות.
המסר העיקרי שעליכם להעביר הוא שילדכם יידע שתתנו לו מידע פתוח, כן ואמין, ושהוא אינו צריך לחשוש או להתבייש לשאול אתכם שאלות על מין ומיניות. החדשות הטובות הן שלא חייבים לדבר על מין ומיניות בשיחה חד פעמית שחייבת להיות מושלמת – היא יכולה וצריכה להתמשך ולהתפתח ככל שילדכם מתבגר.
שלושה צעדים לניהול שיחה על מין ומיניות
כדי לדבר עם ילדכם על מין, השתמשו בשיטת שלושת השלבים הבסיסית הבאה.
ראשית, בדקו מה הוא כבר יודע. לדוגמה, אם הוא שואל אתכם מה זו זקפה, שאלו אותו, “מה אתה חושב שזה?” או “מה אתה יודע על הנושא?”.
שנית, ספרו לילדכם את העובדות ותקנו את המידע השגוי. לדוגמה, “הפין של בנים הוא בדרך כלל רך. זקפה היא מה שקורה כשהפין מתקשה”.
שלישית, השתמשו בשיחה כהזדמנות לדבר על המחשבות והרגשות שלכם. למשל, “בנים מקבלים זקפה לפעמים מתוך שינה, ואז זה נקרא לעיתים ” חלום רטוב”. זה מה שקורה כשמהפין שלך יוצא זרע. זה חלק טבעי מההתבגרות. אי אפשר לשלוט בחלומות רטובים, אז אל תדאג אם זה קורה, אתה יכול פשוט להכניס את המצעים שלך לכביסה”.
טיפים לשיחה על מין
הטיפים הבאים יקלו על השיחה עם ילדכם.
דברו בשפה פשוטה וכנה
חשוב להסביר את הדברים ברמה שילדכם יבין. דברו בקצרה, באופן חיובי ועובדתי. סביר להניח שילדכם יחזור לשיחה נוספת אם ירצה עוד מידע.
כמו כן, מומלץ להשתמש בשמות הנכונים לכל אחד מאיברי הגוף. מותר להשתמש גם בשמות חיבה, אך השימוש בשמות הנכונים עוזר להבהיר את העובדה שמותר ובסדר לדבר גם על האיברים בגופנו. ההיכרות עם השמות והתפקידים של כל איבר בגוף עוזרת לילדכם להישאר בריא ומוגן, ומבהירה לו שגופו שייך לו, ושהוא יכול לדבר בבירור על גופו בעת הצורך.
לדבר עם שני ההורים
כששני ההורים מעורבים בשיחות על מין, הם מראים לילדיהם שמותר לבנים ולבנות, לגברים ולנשים לדבר על מין ומיניות. השיחה עם שני ההורים תעזור לילדים משני המגדרים להרגיש נוח כשהם מדברים על גופם, לקחת אחריות על הרגשות המיניים שלהם, ולהצליח לתקשר במערכות יחסים אינטימיות בגיל מבוגר יותר.
מותר להגיד “אני לא יודע/ת”
ילדכם אינו צריך שתהיו מומחים – הוא רק רוצה לדעת שהוא מוזמן לדבר איתכם ולשאול שאלות. אם אינכם יודעים מה להגיד, אמרו לו שאתם שמחים ששאל, אבל אינכם יודעים כיצד לענות, ולכן תבדקו ותחזרו אליו עם תשובה. לאחר מכן, ודאו שאתם באמת חוזרים אליו עם תשובה.
כמו כן, תוכלו להציע לחפש את המידע ביחד, בספרים או באינטרנט.
לפתוח שיחה
חלק מהילדים אינם נוהגים לשאול שאלות, אך זה לא אומר שהם לא מתעניינים או מוכנים ללמוד. כשאתם אלה שפותחים בשיחה, אתם מראים לו שתשמחו לדבר על מיניות.
נצלו הזדמנויות ללמידה אקראית
למשל, אם אחת מבנות המשפחה בהיריון אפשר לומר “דודה שיר בהיריון ועוד מעט יהיה לה תינוק. חשבת פעם על איך באים תינוקות לעולם”? אתם יכולים גם לצפות יחד עם ילדכם בחדשות או בסדרות הטלוויזיה האהובות עליכם וליזום משם שיחה על מגוון נושאים רלוונטיים.
הכינו את עצמכם
יכול להיות שמביך אתכם לדבר על מיניות, או שלא נוח לכם להשתמש במילים כמו “פין” או “פות” כשאתם מדברים על הגוף. זה טבעי.
אם אתם נבוכים מהשיחה על מיניות, הכינו את עצמכם – חשבו מה מביך אתכם וכיצד אפשר לפתור זאת. למשל, תוכלו לקרוא ספר על מיניות עם ילדכם כדי לפתוח בשיחה, או לתרגל לעצמכם את השימוש במילים שמביכות אתכם. מותר להגיד לילדכם שלפעמים קשה לכם לדבר על מין, או שאתם נבוכים.
טיפים לשיחה על מין, מיניות וגוף: ילדים בני 9-11
בגיל זה ילדכם עשוי להתחיל להתעניין או לרצות לדבר על דברים כמו איך תינוקות באים לעולם, מהי אוננות או לשאול אתכם שאלות מפתיעות כמו “מתי בפעם הראשונה קיימתם יחסי מין?” הנה כמה הצעות להתמודדות עם שיחות על הנושאים האלה.
“איך תינוקות באים לעולם?”
כשילדכם שואל אתכם את השאלה הזו, בדקו קודם כל מה הוא חושב, כדי להבין מה הוא כבר יודע.
לאחר מכן, תוכלו להגיד, “תינוק נוצר מחיבור בין תא זרע, המגיע מהגבר, לתא ביצית המגיע מהאישה, ולאחר מכן מתיישב ברחם וכך מתפתח התינוק. תאי הזרע נמצאים אצל הגבר באשכים, ויוצאים מהפין, והביציות נמצאות אצל האישה בשחלות שנמצאות בבטן התחתונה. הדרך של הזרע והביצית להיפגש היא כאשר הגבר מכניס את הפין שלו לתוך הנרתיק/הפות של האישה- זה מה שנקרא יחסי מין, ואז תא הזרע נכנס פנימה לכיוון הרחם של האישה ושם הוא יוכל לפגוש ביצית ולהפרות אותה. ברחם גדל התינוק למשך תשעה חודשים בערך, ואז הוא מוכן להיוולד”.
אפשר לדבר גם על האופן שבו משפחות יכולות להביא ילדים לעולם, כמו הפריה חוץ גופית ואימוץ.
אין צורך לחכות עד שילדכם ישאל את השאלות ויעלה את הנושא. תוכלו לפתוח שיחה במילים, “אף פעם לא דיברנו על איך נולדת”. או “האישה הזאת בהיריון. אתה יודע איך נשים נכנסות להיריון?”
מהי אוננות?
בגיל זה הילדים מתחילים לאונן, חלקם לעתים קרובות יותר מאחרים. אוננות היא פעולה בריאה, כל עוד ילדכם עושה זאת בפרטיות וללא רגשות אשם או בושה.
אם ילדכם הגיע לגיל זה, אפשר לפתוח שיחה ולהגיד, “ידעת שחלק מהילדים בגילך מאוננים? האם אתה מכיר את המילה הזו? זה אומר שהם נהנים לגעת באיברי המין שלהם. אין שום דבר רע או מלוכלך באוננות, אבל זה משהו שעושים בפרטיות”.
שיחה כזו תעזור לילדכם להרגיש טוב עם עצמו, ולדעת שנוח לכם לדבר על נושאים כאלה.
מתי בפעם הראשונה קיימתם יחסי מין?
אם ילדכם שואל אתכם על הפעילות המינית שלכם ואינכם רוצים לחלוק איתו את המידע, מותר לכם להגיד לו, “זה פרטי, אבל אשמח לדבר איתך על מין”.
סוג השאלות הזה הוא הזדמנות נהדרת לחלוק את הערכים המשפחתיים שלכם בנוגע למין. לדוגמה, “מין הוא פעילות פרטית בין שני מבוגרים שאוהבים אחד את השני”.
חלק מהילדים אינם שואלים את מה שהם באמת רוצים לדעת. נסו לבדוק על מה ילדכם שואל באמת – הפנו כלפיו את השאלה ואמרו, “זו שאלה מעניינת. מה גרם לך לחשוב על זה?” אם ילדכם שואל מתי קיימתם יחסי מין בפעם הראשונה, למשל, יכול להיות שהוא מנסה להבין מתי הגיל “הנכון” להתחיל לקיים יחסי מין.
בגיל זה מומלץ מאוד להתחיל לדבר איתו על השינויים החברתיים והרגשיים בגיל ההתבגרות ועל מערכות יחסים מכבדות בשנים אלה, כולל מערכות יחסים רומנטיות. אחת הדרכים הבריאות ללמוד על מערכות יחסים ועל מיניות היא לפתח רגשות כלפי אנשים מהמין השני, מאותו מין או משני המינים.
השפעות המדיה על הדיבור בנושאי מיניות עם ילדים
ילדים חשופים ללא הרף למסרים במדיה שנוגעים למיניות – חלקם חיוביים, וחלקם שליליים.
מה אפשר לעשות
נצלו הזדמנויות לדבר על מיניות ועל נושאים חשובים אחרים. לדוגמה, אם אתם צופים בסצנה בטלוויזיה או בסרטון מוזיקה ביוטיוב, תוכלו להגיד משהו כמו, “יש אנשים שלא מרגישים נוח לחיות במגדר שנולדו איתו”, או “כן, כל משפחה שונה, ולחלק מהילדים יש שתי אימהות או שני אבות”.
נקטו כמה אמצעי זהירות פרקטיים לשמירה על בטיחות באינטרנט – למשל, בדקו במה ילדכם צופה ביוטיוב, דברו על כללי השימוש באינטרנט, ואם אפשר, ודאו שאתם יכולים לראות את ילדכם כשהוא גולש באינטרנט.
אפשר לבדוק את דירוג הסרטים לפי גיל ואת דירוג המשחקים, ולעזור לילדכם להבין מה הוא רואה באמצעי התקשורת השונים.
אם ילדכם צופה בפורנוגרפיה או נתקל בה, נסו להישאר רגועים. כדאי לדבר איתו על מה שקרה ומה הרגיש בעקבות הצפייה.
ללמוד על מין ומיניות בבית הספר
ילדים לומדים על גופם, מערכות היחסים שלהם והמיניות בבית הספר כל הזמן, בין אם באופן רשמי בכיתה, או באופן בלתי רשמי עם החברים.
מומלץ לדבר עם בית הספר ולבדוק כיצד המורים ניגשים לנושא, כדי לדעת מה ילדכם לומד ולהוסיף מידע בבית, מלבד הערכים המשפחתיים שחשובים לכם.
חשוב שילדים יידעו מה ההבדל בין מגע בהסכמה לבין מגע שאינו בהסכמה. ודאו שילדכם יודע שמותר לו להגיד “לא” לכל סוג של מגע שאינו רוצה, ולספר למבוגר שהוא סומך עליו על כל מגע מבלבל שחווה. מיומנויות בטיחות אישית יעזרו לשמור על ביטחונו. צפו יחד בסרטון מה הקשר בין סקס לכוס תה? ונצלו את ההזדמנות לשיחה פתוחה על הנושא.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network