רבים מאמינים כי דיכאון אחרי לידה הוא תופעה ייחודית לנשים, אך מחקרים וראיות מראים כי גם גברים חווים אותו. גברים שסובלים מדיכאון אחרי לידה זקוקים לעזרה ולתמיכה כדי להתאושש ולהרגיש טוב יותר.
דיכאון אחרי לידה אצל גברים: עובדות
10%-3% מהגברים חווים דיכאון בתקופה שלאחר הלידה. רבים חושבים שהחוויה הגברית של דיכאון אחרי לידה מתקיימת לצד או כתוצאה מהדיכאון של בת הזוג, אך למעשה, גברים עשויים לחוות זאת ללא קשר. אף שדיכאון אחרי לידה אצל אימהות הוא המנבא החזק ביותר לדיכאון אצל בני הזוג, לא תמיד זה המצב.
נמצא כי דיכאון אצל אבות טריים יכול להתחיל לפני הולדת התינוק, וכי חלה התאוששות מינימלית עד תום השנה הראשונה. כמו כן, ישנן ראיות שמצביעות על כך שהדיכאון אצל גברים גובר בתקופה שבין ששת השבועות שלאחר הלידה ועד תום ששת החודשים הראשונים. לדוגמה, אחד המחקרים מצא כי שלושה מתוך עשרה גברים סבלו מדיכאון לאחר שישה שבועות, שהלך והחמיר במהלך ששת החודשים הבאים. כמו כן, מתרבות הראיות לכך שחלק מהגברים עשויים לחוות חרדה בתקופה שלפני הלידה ולאחריה.
אבות טריים אינם משתמשים בדרך כלל במגוון השירותים שמוצעים לאימהות טריות. הם אינם נוטים לפנות לרופא או לאחות טיפת חלב – הגורמים שמבחינים בדרך כלל בבעיה אצל נשים. בדומה לנשים, חשוב לזהות דיכאון אחרי לידה אצל גברים מוקדם ככל האפשר ולטפל בו ביעילות, כדי להימנע מהשפעות לטווח ארוך על הבריאות הנפשית של האב, ועל יחסיו עם בת הזוג, הילדים, המשפחה והחברים.
גורמי סיכון לדיכאון אחרי לידה אצל גברים
חלק מגורמי הסיכון המוכרים לדיכאון אחרי לידה אצל גברים הם:
- בת הזוג מתמודדת עם דיכאון אחרי לידה
- היסטוריה של דיכאון או חרדה
- בעיות במערכת היחסים
- הערכה עצמית נמוכה
- ·תחושת אי כשירות בתפקיד ההורה
- אבהות בפעם הראשונה
- עצבנות של התינוק.
ישנם גברים שאינם מסוגלים לזהות גורמי סיכון לדיכאון אחרי לידה בחייהם, ובכל זאת לוקים בו. דיכאון אחרי לידה אצל אבות משפיע על גברים בכל הגילאים, בכל סוגי האישיות ובכל המצבים הכלכליים.
גורמים תורמים לדיכאון אחרי לידה אצל גברים
בדומה לכל סוגי הדיכאון, ישנו מגוון של גורמים גופניים, חברתיים ורגשיים שתורמים להתפתחות דיכאון אחרי לידה אצל גברים. חלק מהם זהים לאלה של נשים.
גורמים משותפים לגברים ולנשים כוללים:
- היעדר תמיכה חברתית ורגשית
- מאפיינים אישיותיים
- לחץ ושינויים במערכות היחסים (בעיקר במערכות יחסים זוגיות)
- היעדר שינה
- נושאים הקשורים לאובדן ולאבל
- קושי להסתגל לשינויים הקשורים במעבר להורות
- ציפיות קדם לידה שלא מומשו
- חוויית לידה שלילית או טראומטית (האופן שבו גברים חווים את הלידה עשוי להשפיע על הרווחה הרגשית שלהם בעקבותיה).
גורמים אחרים הם ייחודיים לגברים. למשל:
- השפעת התפקידים החברתיים המשתנים של אבות במשפחה
- גישות שונות כלפי אבהות וגבריות – גברים נוטים פחות לדבר על רגשותיהם, וחשוב להם להראות שהם מתמודדים היטב
- שינוי בדינמיקה המשפחתית – חלק מהגברים מרגישים כי הם מורחקים מתפקיד ההורה או ממערכת היחסים עם בת הזוג, מה שעלול להוביל לתחושת תרעומת כלפי התינוק
- חששות מקבלת אחריות נוספת, עול כלכלי והתמודדות עם לחץ העבודה
- ציפיות בלתי ממומשות בנוגע לקיום יחסי מין בתקופת משכב הלידה
- תקופת ההיריון, ובעיקר תחילתו – נראה כי זוהי התקופה המלחיצה ביותר לגבר במעבר לאבהות. ייתכן שהסיבה לכך היא שינויים בגוף בת הזוג, כמה הוא מרגיש נתמך ושותף לחוויה, חששות מהשינויים הצפויים באורח החיים, ותחושת חוסר ודאות בנוגע לתפקידו בטיפול בבת הזוג
- היעדר הזדמנויות להתקשר לתינוק במהלך ההיריון ומיד לאחר הלידה, בניגוד לאימהות שיכולות להתקשר איתו במהלך ההיריון.
חלק מהגברים חווים דיכאון אחרי לידה במקביל לדיכאון של בת הזוג, ומחקרים הראו כי יש מתאם גבוה בין דיכאון אצל אימהות ואבות.גברים מדווחים כי הדיכאון של בת הזוג גורם להפרעה בחייהם ובמערכות היחסים שלהם. בני הזוג חווים לעתים פחד, בלבול ותחושת חוסר אונים כיוון שאינם יכולים לעזור לאם התינוק להתגבר על הדיכאון, ועשויים לחוש תחושת ניתוק וניכור.גברים חווים את הדיכאון אחרי לידה כמצב מציף, מבודד, מתסכל ויוצר סטיגמה.
כגבר, רבים מהלחצים ומהבעיות שאתה חווה בתקופת הדיכאון אחרי לידה, של בת הזוג או שלך, אינם קשורים בהכרח למערכת היחסים שלך, אלא הם תוצאה של המחלה. זה עשוי להיות קשה מאוד, אך אפשר לעזור לבת הזוג וגם לשמור על הרווחה האישית שלך במהלך התקופה.
תסמיני דיכאון אחרי לידה אצל גברים
תסמיני דיכאון אחרי לידה אצל גברים כוללים:
- עייפות, כאבי ראש וכאבים כלליים
- עצבנות, חרדה וכעס
- אובדן יצר המין
- שינויים בתיאבון
- תחושת הצפה, חוסר שליטה וחוסר יכולת להתמודד
- נטייה להסתכן
- שינויים בדפוסי השינה, ובעיקר היעדר שינה
- תחושת בידוד וניתוק מבת הזוג, מהחברים או מהמשפחה
- הימנעות ממערכות יחסים אינטימיות ומחיי המשפחה, החברים והקהילה
- שעות עבודה מוגברות כחלק מההימנעות מהמשפחה
- שימוש מוגבר באלכוהול ובסמים אחרים במקום לחפש טיפול בדיכאון ובחרדה.
אבות מתארים את הדיכאון אחרי לידה
יש אבות שמתארים את החוויה שלהם בדיכאון אחרי לידה כתחושה שהם לכודים, כמעט כמו לצעוד בתוך כלוב. הם מרגישים בודדים מאוד במצבם ואינם יודעים כיצד לצאת ממנו.
אבות אחרים חווים אותו כמצב שבו הכעס והזעם מכריעים אותם. הם כועסים על בנות הזוג, על הילדים ועל בני משפחה אחרים. הם עשויים לחוש מבולבלים בנוגע לרגשותיהם ולעתים קרובות נדהמים מהתנהגותם שלהם.
חלקם מוצפים ברגשות חוסר תקווה וחוסר אונים, ומרגישים שחייהם ותחושת העצמי שלהם לעולם לא יחזרו להיות מה שהיו.
יש אבות שחשים מאוכזבים מחוויית האבהות שלהם, ומרגישים שנכשלו בתפקידם כאב, ושהם מאכזבים את עצמם, את ילדיהם ואת בנות הזוג. ייתכן שהם מרגישים שהאבהות אינה מה שציפו לו.
השפעות על התפתחות הילד
אם הדיכאון אחרי לידה אצל גברים אינו מטופל לתקופה ארוכה, הוא עלול להוביל להשלכות שליליות ייחודיות לטווח ארוך על התפתחות הילדים.
מחקרים הראו כי דיכאון אצל גברים בתקופה שלאחר הלידה קשור לתוצאות התנהגותיות חברתיות ורגשיות נמוכות יותר אצל ילדים בני שלוש – בעיקר בנים – גם אם האם אינה סובלת מדיכאון אחרי לידה. כמו כן, גברים שמתמודדים עם דיכאון נוטים פחות לקרוא לילדיהם או לשחק איתם.
ההשפעה על מקום העבודה
דיכאון אחרי לידה עשוי להשפיע לשלילה על כל תחום כמעט בחייו של הגבר, כולל יכולתו לעבוד. גם התמיכה בבת זוג שסובלת מדיכאון אחרי לידה יכולה להשפיע על יכולתו של האב לעבוד. הוא עשוי להתקשות לצאת לעבודה, לשמור על מידת הריכוז הדרושה או לסבול מהפרעות בגלל שיחות טלפון תכופות מהבית.
חשוב מאוד שאבות שמתמודדים עם דיכאון אחרי לידה או תומכים בבת זוג בתקופה זו יקבלו טיפול ותמיכה נאותים. אפשר לבקש גמישות נוספת וסיוע ממקום העבודה.
לבקש עזרה
אם אתה סובל מדיכאון אחרי לידה, ישנן כמה אסטרטגיות ושיטות לטיפול:
- צור קשר עם ארגוני תמיכה שמספקים שירותים לגברים שחווים דיכאון אחרי לידה ולמשפחותיהם.
- בקר אצל רופא המשפחה או איש מקצוע טיפולי אחר לקבלת אבחון רפואי ונפשי מלא, וכדי להבין בדיוק מה מתרחש.
- בקש מהרופא המלצה לפסיכולוג או לפסיכיאטר שמתמחה בדיכאון אחרי לידה – ייתכן שתהיה זכאי להחזרים מהביטוח הרפואי.
- בקש תמיכה נוספת – הצטרף לפגישה הבאה של התינוק בטיפת חלב כדי לדון במצבך עם האחות. ייתכן שהיא תוכל להפנות אותך לשירותים מקומיים.
- פנה לקבוצות תמיכה. נשים שמתמודדות עם דיכאון אחרי לידה נוטות להצטרף לקבוצות כאלה, אך ישנן מעט קבוצות שמיועדות לגברים. קבוצות אלה יכולות להועיל לך מאוד, ולכן נסה ליצור איתן קשר.
- דבר עם הרופא בנוגע לקבלת תרופות נוגדות דיכאון שעשויות לסייע, בעיקר אם רווחתך האישית ורווחת משפחתך נמצאות בסיכון. דבר עם הרופא על האפשרויות שעומדות בפניך.
- בקש תמיכה רגשית ופרקטית מבת הזוג, מבני משפחה ומחברים, מעמיתים לעבודה ומכל מי שמוכן לעזור. מטבעו, הדיכאון גורם לך לחוש בודד ומבודד. פנה לקבל עזרה, דבר על מה שאתה מרגיש ואפילו בלה זמן רב יותר עם אנשים שאתה אוהב. הדברים האלה יכולים לעזור לך להתחבר שוב לרגשות החיוביים שבתוכך.
- זכור: היה סבלני כלפי עצמך. תמיד תוכל לפנות לקבלת עזרה. והכי חשוב – אתה לא לבד. ישנם גברים רבים הנמצאים במצבך. בעזרת הטיפול המתאים, הרגשתך תשתפר ותוכל להתחיל ליהנות מהאבהות.
© https://raisingchildren.net.au המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network