סקס ואינטימיות אחרי לידת תינוק

לידת תינוק לא עומדת להוביל לקיצם של חיי המין שלכם. עם זאת, הלידה וההורות הם אירועים גדולים, שככל הנראה ישנו את סוג הסקס שאתם עושים ואת התדירות שלו.

סקס אחרי לידת התינוק: השינוי בחיי המין

לעיתים קרובות, הורים טריים מתקשים לתחזק את חיי המין והאינטימיות שלהם, בעיקר בגלל פחות זמן, עייפות, שינויים הורמונליים ודאגות בנוגע לאמצעי מניעה.

אם המצב קצת התקרר ביניכם, זו לא בעיה. זהו מצב טבעי המתרחש אצל כל זוג במצבכם. עם זאת, רמת תשוקה שונה אצל בני הזוג עלולה לגרום למתחים במערכת היחסים. ברוב מערכות היחסים המצב חוזר לעצמו, אך חשוב להתאזר בסבלנות. אם אתם חוששים שחיי המין שלכם יצאו מפוקוס, כדאי שתדברו על כך עם בן או בת הזוג. אם אתם מרגישים שאתם צריכים עזרה,  דברו עם איש מקצוע שאתם חשים איתו בנוח: רופא המשפחה, רופא הנשים, איש טיפול, יועץ ועוד.

נשים: תחושת המיניות אחרי לידה

יכול להיות שאחרי הלידה את מרגישה שלעולם לא תחזרי לקיים יחסי מין. אך גופך יחלים והעניין שלך בסקס יחזור לעצמו. אצל נשים רבות, זה קורה חודש עד שלושה חודשים אחרי הלידה, אך לעיתים זה לוקח זמן רב יותר.

יש אימהות שמרגישות חושניות ומיניות יותר כשהן מניקות את התינוק, בין השאר בגלל שחרור הורמון האוקסיטוצין, שאחראי על רפלקס שחרור החלב וגם על עוררות מינית. זהו מצב נורמלי לגמרי. יש אימהות שמגלות שיש להן פחות עניין בסקס כשהן מניקות.

במחקר שנערך בנושא התגלה שכ-40% מהאימהות הטריות ניסו לקיים יחסי מין במהלך ששת השבועות שאחרי הלידה (משכב לידה). במהלך 12 השבועות אחרי הלידה, כמעט 80% מהן ניסו לקיים יחסי מין. אימהות שילדו בניתוח קיסרי או נתפרו אחרי הלידה חיכו בדרך כלל זמן רב יותר.

גופך אחרי הלידה

סביר להניח שגופך נראה שונה אחרי לידת התינוק, ואפילו כמה חודשים אחר כך. הצורה שלו עשויה להשתנות, וייתכן שאינך באותו משקל כמו לפני ההיריון. השינויים בגופך אחרי הלידה יכולים לכלול:

  • עור ושרירים רפויים בתחתית הבטן
  • שדיים מוגדלים (ייתכן ששדייך יקטנו אם אינך מניקה)
  • ·שינויים בצבע הפטמות
  • סימני מתיחה על הבטן, החזה, המותניים או הירכיים
  • שפשופים בנרתיק
  • צלקות בחתך החיץ או בתחתית הבטן מניתוח קיסרי
  • ורידים דליתיים (דליות) ברגליים
  • עלייה במשקל (מיד לאחר הלידה ירד משקלך בגלל שחרור התינוק, השלייה ומי השפיר).

חלק מהשינויים אינם קבועים, ואחרים יישארו עמך. יש אימהות שנהנות מהשינויים בגופן – למשל, מהחזה המוגדל – ואחרות אינן מרגישות טוב עם עצמן.

בכל מקרה, אכילה בריאה והתעמלות בתוספת שינה (כשאפשר) יעזרו לך להרגיש טוב יותר. אם קשה לך לקבל את השינויים בגופך, פני לרופא הנשים שלך או לאיש מקצוע אחר, למישהו מהמשפחה, לחבר קרוב, לאחות טיפת חלב או למדריך כושר.

מתי לחזור לקיים יחסי מין

התשובה לשאלה הזו תלויה בעיקר בך- האישה שילדה, וברמת המוכנות שלך (אלא אם כן הרופא יעץ לך להמתין לאישורו).

אם הייתה לך לידה קשה או תפרים, הגוף שלך זקוק לזמן כדי להחלים. אימהות רבות חוות כאב או אי נוחות במהלך קיום יחסי מין, אך בדרך כלל חל שיפור עם הזמן. אפשר להשתמש בחומרי סיכוך או בקרם אסטרוגן. אי הנוחות עשויה לעיתים להצביע על עוויתות בשרירים או על חרדה.

מצד שני, יש אימהות טריות שמגלות כי הסקס מספק פחות בגלל התרפות השרירים באזור הנרתיק, שנמתחו במהלך הלידה. כדי לחזק את טונוס השרירים בנרתיק, מומלץ להיעזר בתרגילים לחיזוק רצפת האגן. ניתן לפנות לפיזיותרפיסטים המתמחים בנושא.

אם את מניקה, ייתכן שתבחיני בנזילת חלב מהשדיים בזמן קיום יחסי מין ובבעיה של יובש נרתיקי. נסי להניק את התינוק או לסחוט מעט חלב ממש לפני שאתם שוכבים. אפשר גם להשתמש בחומרי סיכוך.

אמצעי מניעה אחרי לידת תינוק

כרגע הפכתם להורים, וייתכן שאינכם מוכנים להביא לעולם עוד תינוק עדיין. לכן, כדאי לחשוב על אמצעי מניעה לפני שאתם חוזרים לקיים יחסי מין. בביקורת משכב הלידה ימליץ לך הרופא על אמצעי מניעה. אם חזרתם לקיים יחסי מין לפני הביקורת, שאלי את רופא הנשים בנוגע לאמצעי מניעה.

חלק מהנשים פוריות ומתחילות לבייץ עוד לפני שהן חוזרות לקבל מחזור, מה שמגביר את סיכוייהן להיכנס להיריון בקיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה.

אולי שמעת שהנקה מפחיתה את הסיכוי להיכנס להיריון. מצב זה יכול לפעמים להתקיים כאשר:

  • האם מניקה הנקה מלאה יומם וליל
  • האם אינה נותנת לתינוק שום מזון או שתייה אחרים (רק חלב אם)
  • התינוק בן פחות משישה חודשים
  • האם לא קיבלה מחזור מאז הלידה.

עם זאת, זכרו: אין שום ערובה לכך. אם את מקיימת יחסי מין ללא אמצעי מניעה, את עשויה להיכנס להיריון. בדקי עם רופא הנשים מה האפשרויות שעומדות בפנייך בנושא זה. שימי לב שחלק מאמצעי המניעה אינם מתאימים לאימהות מניקות.

הרגשות שלך ושל בן או בת הזוג בנוגע לסקס

יכול להיות שאת מבולבלת או מודאגת אם אינך מעוניינת בסקס בחודשים שאחרי לידת התינוק. בן או בת הזוג שלך עשויים להרגיש דחויים או לא רצויים. הרגשות המעורבים והמבלבלים האלה אינם מהנים במיוחד, אבל הם נורמליים. אנשים רבים עוברים תקופה כזו בימים, בחודשים ובשנים הראשונות לחיי הילדים – ואתם לגמרי לא לבד.

דברו אחד עם השני על רגשותיכם, כדי שתוכלו להבין מה מתרחש במערכת היחסים ביניכם. כמו כן, אפשר לנסות לשמור על קשר ואינטימיות בדרכים חדשות.

רעיונות להחזרת האינטימיות

יש דרכים רבות לשמור על החיבור לבן או בת הזוג. דברו על רגשותיכם והקשיבו להם כדי לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים.

אם אחד מכם נשאר בבית כדי לטפל בתינוק בעוד השני עובד מחוץ לבית, בדקו אם שניכם חולקים כראוי את מטלות הבית – או שנוח לכם עם האופן שבו הן מתחלקות. מתחים בין בני הזוג עלולים לגרום לריחוק ולהקשות על בניית האינטימיות מחדש .

יציאה לבילוי משותף עשויה להוות אתגר רציני יותר להורים טריים, אך היא עדיין חשובה מאוד. תוכלו לצאת להליכה או לאכול ביחד ארוחת ערב. אם אינכם יכולים למצוא בייביסיטר, קחו את התינוק איתכם בעגלה, או אכלו את ארוחת הערב כשהוא ישן.

חשבו על סקס כעל נקודת הסיום ולא כעל נקודת ההתחלה. יש המון דרכים לקבל ולהעניק עונג מיני. התחילו בדברים פשוטים כמו להחזיק ידיים ולהתכרבל. הבעת החיבה הגופנית יכולה להוביל לסקס כששניכם מוכנים.

לטפל בעצמכם

התעמלות קבועה, תזונה בריאה ושינה מספקת עוזרות לכם לטפל בעצמכם. קשה לחשוב על סקס כשאתם עייפים, חולים או לחוצים. אם התינוק מתעורר בלילה, נסו לנוח במהלך היום,ובדקו את האיזון בחייכם. כשיש ילדים קטנים, קל להתעסק בעיקר בצרכים היומיומיים שלהם ולשכוח לטפל בצרכים שלכם. לכן, פנו זמן – אפילו 15 דקות ביום – ועשו משהו למען עצמכם.

אפשר להתקשר לחבר או לחברה ולהתעדכן, לצאת להליכה או לקרוא ספר. אפשר לעשות זאת כשהתינוק ישן, לפני שהוא מתעורר בבוקר או בזמן הפסקת הצהריים בעבודה. דברו עם הורים אחרים ושאלו אותם איך הם מקדישים זמן לעצמם.

מתי לקבל עזרה

אם אתם זקוקים לעזרה, דברו עם רופא המשפחה או אחות טיפת חלב, שידעו להפנות אתכם לגורם המתאים.הם יוכלו להפנות אתכם לטיפול זוגי.תוכלו לקבל רעיונות טובים ותמיכה מהורים אחרים ומחברים.

תחושות דכדוך ואובדן עניין מוחלט בסקס עלולים להצביע על דיכאון אחרי לידה. חשוב שתיידעו בכך את הרופא או אחות טיפת חלב, כדי שיוכלו להפנות אתכם לקבלת עזרה. למידע נוסף, קראו את המאמרים על דיכאון אחרי לידה אצל נשים ודיכאון אחרי לידה אצל גברים.

 

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network