הנקה: איך אבות יכולים לעזור

רוצה לעזור בזמן שבת הזוג מניקה את התינוק? נסה לשמור על התלהבות, תמוך בה והפגן בקיאות. עם זאת- חשוב גם לשים לב האם בת הזוג שלך מעוניינת בעזרתך...

כשמדובר בתזונת תינוקות, המחקרים ברורים – אין מזון טוב יותר לתינוק מאשר חלב אם. תינוקות יונקים סובלים פחות ממחלות זיהומיות, פחות השמנה וזוכים להתפתחות שכלית אופטימלית. אימהות מניקות נמצאו כסובלות פחות מדלדול עצם (אוסטאופורוזיס) ומסוכרת מסוג  2, מחלות לב, סרטן השד והשחלה ושבץ מוחי. כאבא, מן הסתם אינך יכול להניק בעצמך, אך הגישה והתמיכה שתיתן לבת הזוג חיונית מאוד לתקופה שבה היא והתינוק לומדים להניק ולינוק. מחקרים מראים כי בני זוג ששומרים על גישה תומכת וחיובית בנוגע להנקה, משפיעים מאוד על ימי ההנקה הראשונים ועל הזמן שהיא נמשכת.

כיצד תוכל לעזור

  • למד איך פועלת ההנקה כדי שתוכל להיות “חלק מהצוות” ולתמוך בבת הזוג במידה שיהיו אתגרים בהתחלה.
  • אם התינוק לא נרדם לאחר הנקה, תהיה אתה זה שמרגיע אותו. נסה לשאת את התינוק במנשא או סתם לחבק אותו. מגע עור לעור יעזור לך להרגיע אותו וליצור איתו קשר, וכך גם רחצה באמבטיה.
  • השתלב בעבודות הבית או בבישול. נסה להיות בבית ככל יכולתך כדי לדאוג לכל מה שצריך.
  • כשבת הזוג שלך מניקה, שמש לה בתור זוג ידיים נוסף – תוכל להציע לה כוס מים, נשנוש אם היא רעבה או עוד כרית.
  • כדי לעזור בהנקות בשעת הלילה, הבא לה את התינוק למיטה. אחרי ההנקה, קח את הילד כדי שיוכל לגהק, ואם צריך, עזור לו לחזור לישון. גם אם אתה עושה זאת רק בחלק מהנקות הלילה או רק בחלק מהלילות, זו עזרה עצומה.
  • שמור על סבלנות גם אם בת הזוג פחות מעוניינת לקיים יחסי מין. העייפות הכרוכה בטיפול בתינוק והשינויים ההורמונליים המתרחשים לאחר הלידה ובזמן ההנקה יכולים להוריד את התשוקה. נסו למצוא זמן – אפילו קצר- לשמור על הקשר זוגי. השאירו ערוצי תקשורת פתוחים לדבר על ההתמודדות עם השלב החדש בחייכם כמשפחה.
  • הנקה עשויה לגרום לבת הזוג להיות רעבה וצמאה. עודד אותה לשתות הרבה מים, והכן לה צלחת פירות וירקות למאכל.

אם היא מתקשה להניק, עודד אותה לבקש עזרה, כיוון שרוב הבעיות ניתנות לפתרון באמצעות מידע נכון וגישה חיובית. ככל שתקבלו עזרה מוקדם יותר, הבעיה תיפתר מהר יותר ועל הצד הטוב ביותר. אפשר להיעזר ביועצת הנקה מורשית בבית החולים, אחיות טיפת חלב שעברו הכשרה בהנקה או יועצת הנקה פרטית. המשך לתמוך בבת הזוג שלך גם בתהליך קבלת העזרה.

עם זאת, אם מיציתם את כל האפשרויות והיא עדיין מתקשה להניק, אתה יכול להרגיע אותה ולהגיד שזה בסדר. חפש את הדברים החיוביים – אחת האפשרויות היא שאיבה של חלב האם. במקרה כזה, תוכלו לחלוק את זמני ההאכלה. יכול להיות שאפשר יהיה להמשיך להניק חלקית.

הנקה: מה צריך לדעת

  • משך הנקה משתנה במשך היום- בין כרבע שעה עד אפילו שעה . רוב התינוקות שזה עתה נולדו יונקים 8-12 פעמים ביום – אם הפרשים משתנים בין הנקה להנקה
  • אם התינוק מתחבר לשד כראוי, הנקה לא אמורה לכאוב. אם יש אי – נוחות בהתחלה היא אמורה להירגע אחרי 30-60 שניות. אם ישנה תחושה של כאב , ייתכן שהתינוק אינו מתחבר כמו שצריך. כאבים בהנקה אינם דבר תקין, ובת הזוג צריכה לקבל עזרה.
  • יכול להיות שתוכל להרגיע את התינוק בקלות רבה יותר מאשר בת הזוג המניקה. כשהתינוק עצבני, ריחו של חלב האם שנודף מבת הזוג עלול לגרום לו לחפש את השד במקום להירגע. במצבים אלה, ייתכן שיירגע טוב יותר בזרועותיך.
  • ברגע שהתינוק והאם ביססו מערכת הנקה טובה (בדרך כלל אחרי -כחודשיים), תוכל להציע לה לשאוב חלב לצורך האכלות מזדמנות מבקבוק במידה שהאם מעוניינת בכך. כך תוכל להשתתף בחלק מההאכלות ולתת לה לצאת להפסקה.
  • אבות חשובים לתינוקות שלהם, ללא קשר לאופן ההאכלה. יכול להיות שאתה מרגיש קצת זנוח אם התינוק שלך יונק בלבד, אך זכור – יש עוד דרכים שבהן תוכל להיות מעורב וליצור קשר עם התינוק. אחד מהתפקידים החשובים ביותר של האב הוא ללמד את התינוק שאהבה אינה קשורה בקבלת מזון.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network