לחזור לעבודה ולהמשיך להניק

אימהות רבות חוזרות לעבודה וממשיכות לתת חלב אם לתינוק שלהן. ההנקה ונתינת חלב אם תורמת לבריאות שלך, של תינוקך וגם למקום העבודה. תכנני מראש ודברי עם המעסיק על צרכייך, כדי להפוך את ההנקה או השאיבה לחלק מהשגרה.

לחזור לעבודה: אפשרויות להמשך הנקה

ישנן דרכים רבות שבהן אפשר להמשיך לתת לתינוקך חלב אם למרות החזרה לעבודה. הדרך שתתאים לך תלויה במקום עבודתך ובסידור שמצאת לילדך.

אפשרות אחת, במידה והיא מתאימה, היא הבאת התינוק אליך לעבודה או חזרה הביתה על מנת להניק בהפסקה.

אפשרות שניה היא שאיבה בשעות עבודה והשארת חלב האם להאכלת התינוק בבקבוק על ידי מי שמטפל בו. שאיבה תעזור לשמור על אספקת החלב וכך תינוקך יקבל את יתרונות ההנקה הבלעדית. בדרך כלל אחרי גיל 6-7 חודשים ניתן להפסיק לשאוב ולתת לילדך ארוחות מלאות של מוצקים בשעות שאת לא לידו.

שמירה על הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים היא עדיפה, אך במידה ואת לא יכולה לעשות זאת, אין ספק שיש ערך בהנקה חלקית – כלומר, הנקה בזמן שאת עם ילדך והזנה בתמ”ל על ידי המטפל/ת בזמן העבודה המשך ההנקה מחוץ לשעות העבודה שומר על הקשר בינך לבין התינוק שלך, ויכול להיות בילוי משותף ומתגמל מאוד לשני הצדדים בסוף היום, שמאפשר לו להמשיך ליהנות, לפחות חלקית, מהיתרונות של חלב אם.

זכרי שאפשר לחזור לעבוד ולהניק – היי יצירתית, עקבית וחיובית.

לחזור לעבודה ולהמשיך להניק: המדריך

צעד ראשון: להתכונן מראש

אם את רוצה להמשיך להניק כשתחזרי לעבודה, מומלץ לדון מראש בצורכי ההנקה שלך עם מקום העבודה. קחי בחשבון כי תדירות השאיבה לאחר החזרה לעבודה תהיה דומה לתדירות ההנקה באותו גיל. למשל, אם את חוזרת לעבוד כשתינוקך בן 15 שבועות, ככל הנראה שתצטרכי לשאוב פעמיים-שלוש ביום עבודה מלא. תדירות השאיבות יורדת עם גילו של התינוק ולרוב ניתן להפסיק לשאוב בגיל 7 חודשים. מגיל 6 חודשים ניתן להתחיל להאכיל את התינוק בארוחות מוצקים בזמן העדרך.

הצעדים הבאים: נושאים פרקטיים

הצעד הבא הוא לוודא שיש לך כל מה שצריך כדי להניק או לשאוב בעבודה. מומלץ לוודא זאת לפני היציאה לחופשת לידה:

  • תנאים לשאיבה – עדיף לדאוג לחלל פרטי עם כיסא נוח  במידה שאין, אפשר גם לקנות כיסוי לזמן השאיבה
  • מקרר לאחסון חלב אם שאוב. אם אין, הביאי איתך צידנית מהבית עם קרחון.
  • אם את משתמשת במשאבה חשמלית- נקודת חיבור לחשמל שקרובה למקום בו תשבי. אם אין לך אפשרות להתחבר לנקודת חשמל – דאגי  למשאבה ידנית
  • גישה לכיור לרחיצת הידיים ולשטיפת חלקי המשאבה
  • מספיק זמן לשאיבה במהלך היום בהתאם לצורך.

זכויותייך בנושא הנקה

חשוב שתכירי את זכויותיך. למשל, ע”פ‏ חוק,‏ מגיעה לך “שעת הנקה”- אימהות שחוזרות לעבודה ‏רשאיות ‏להיעדר ‏מעבודתן, ‏מתום‏ חופשת‏ הלידה ועד‏ תום‏ ארבעה‏ חודשים‏ מאותו ‏יום‏- שעה‏ אחת ‏ביום, ‏בתנאי ‏שהן מועסקות ‏במשרה‏ מלאה. את יכולה להשתמש בזה על מנת לקחת הפסקות במהלך היום במידת הצורך לשאיבה או לקצר את יום העבודה. במידה ויש לך עוד שאלות בנושא זכויותיך, אפשר לפנות לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, או למחלקת משאבי אנוש במקום העבודה.

לשאוב חלב אם: מה צריך לדעת

חשוב לבחור משאבה שתתאים לתנאים שלך בעבודה (לדוגמא, משאבה חשמלית יכולה להקל אבל רק אם יש גישה לחשמל). כדאי להתחיל להתרגל למשאבה בערך חודש לפני החזרה לעבודה, על ידי שאיבה פעם ביום או יומיים. במהלך הזמן הזה שימי במקפיא את החלב שנשאב וכך יהיה לך מאגר של חלב שתוכלי להשתמש בו בהמשך. זכרי, שאיבה לא אמורה לכאוב. במידה ויש לך כאבים, התייעצי עם אחות טיפת חלב או יועצת הנקה.

בזמן השאיבה, לחשוב ולהיזכר בתינוקך עוזרים לתהליך התחלת זרימת החלב. נסי להשתמש בתמונה של התינוק או בבגד שלבש (ונושא את ריחו), כדי לעזור לרפלקס שחרור החלב.

בתחילת חזרתך לעבודה, תרצי לשאוב באותם הזמנים בהם התינוק רגיל לאכול בבית. במהלך השבועות הראשונים, ניתן להעביר את זמני השאיבות לזמני ההפסקות הרגילות במקום עבודתך. כמו כן, יתכן וכמות החלב  שאת שואבת תרד במהלך השבוע – אל תדאגי, תוכלי להניק יותר בסופי שבוע והמצב אמור להתאזן.

טיפים נוספים

כדאי להרגיל את התינוק לאכילת חלב שאוב מבקבוק לפני החזרה לעבודה – לאט ובלי לחץ. במידה והתינוק מסרב לאכול מבקבוק, ניתן להאכיל אותו בכוסית, כפית או מזרק.

ניתן בבוקר להניק מצד אחד בלבד ובו זמנית או מיד אחרי לשאוב את הצד השני , זה יכול לעזור לך להשאיר מספיק חלב לזמן שבו את לא נמצאת.

למידע נוסף, קראי את המאמר לשאוב ולאחסן חלב אם.

מטפלים אחרים והנקה

התינוק שלך יצטרך להתרגל לכמה דברים כשתחזרי לעבודה. אם הוא יישאר אצל מטפלת או במסגרת אחרת נסי לארגן מפגש ביניהם לפני החזרה לעבודה ולדאוג לכך שיקבל חלב שאוב בכוס או בבקבוק. כך יוכל להכיר את המטפלת ואת השינוי בשגרת ההאכלה.

יש תינוקות שמסרבים לקחת בקבוק מאימם, או כשהם יודעים שהאם נמצאת לידם. אם זה קורה, בקשי מהמטפלת לתת לו את הבקבוק או הכוס. אם התינוק מוטרד מכך שאינך נמצאת שם, השאירי למטפלת בגד שלבשת כדי לעזור להרגיע אותו.

קחי בחשבון כי שעות הנקה של התינוק יכולות להשתנות. יתכן שינק יותר בשעות שאת בבית על מנת להשלים מה שהיה חסר לו במשך היום.

הנקה וגישת המעסיק

גישתם של מעסיקים בישראל כלפי הנקה משתפרת, והם מאפשרים יותר ויותר אפשרויות לתמיכה באימהות שחוזרות לעבודה ורוצות להמשיך ולהניק, גם בשל תמיכתו הגורפת של משרד הבריאות בכך.

עם זאת, יש מעסיקים שאינם יודעים כיצד להתחיל לדבר על כך בעבודה. במקרה כזה, אל תפחדי לדבר עם המעסיק. בסופו של דבר, הנקה ושאיבת חלב בעבודה טובות לא רק לך ולתינוק – אלא גם למעסיק.

יתרונות ההנקה למעסיקים

בנוסף להשפעה החיובית של המשך הנקה על הבריאות שלך ובריאות ילדך, תינוקות יונקים חולים פחות ולכן האימהות נעדרות פחות מהעבודה.

בנוסף לסיכויים מופחתים להיעדרויות בגלל מחלה, עם היתרונות למעסיקים נמנים שימור עובדים מוגבר, עלויות מופחתות, שביעות רצון ומורל גבוה יותר אצל הצוות.

לקבל עזרה

אם את נתקלת בקושי להמשיך להניק ולחזור לעבודה, פני לקבלת עזרה.

אפשר לפנות לאחות טיפת חלב, לרופא המשפחה או ליועצת הנקה. אחת ממתנדבות ליגה לה לצ’ה תוכל לעזור. התקשרי לקו התמיכה בטלפון 1599-525-821.

סביר להניח שתקבלי המון עצות שונות – הקשיבי לעצה מהאדם או הארגון שאת הכי סומכת עליו, והיצמדי אליה.

תוכלו לקרוא מידע חשוב נוסף בנייר העמדה של משרד הבריאות התומך בהנקה במסגרות עבודה ולימודים ובעלון לאם המיניקה לקראת החזרה לעבודה. ישנו גם עלון למעסיקים, אותו תוכלי לתת לבעל התפקיד הרלוונטי במקום העבודה שלך.

לנושאים אחרים בענייני הנקה, קראי את המאמרים טכניקות הצמדה לשד,  פטמות כואבות וזיהומים, כיצד להגביר את ייצור החלב ועודף חלב אם וגודש בשד.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network