כיצד להגביר את ייצור החלב

לחלק מהאימהות המניקות יש בעיות בייצור חלב אם. אם את מרגישה שאין לך מספיק חלב, מאמר זה מסביר כיצד להגביר את הייצור.

אין מספיק חלב אם: לקבל עזרה

אם את זקוקה לעזרה בהנקה, תוכלי לפנות לשירותי תמיכה, כמו לאחות טיפת חלב, לרופא הילדים או לליגת לה לצ’ה – קו התמיכה בטלפון 1599-525-821. במקרה הצורך, הם יוכלו לעזור לך למצוא יועצת הנקה.

מאמר זה מסביר כיצד להגביר את ייצור החלב. לנושאים אחרים בענייני הנקה, קראי את המאמרים עודף חלב אם, הנקה- כיצד להצמיד את התינוק לשד והנקה- גודש וכאבים בפטמות או בשד.

תיאום ציפיות

בניהול נכון של הנקה, למעל מ- 97% של הנשים יש את היכולת ליצר מספיק חלב לילדיהם. בעיות ביצור חלב כמעט תמיד קשורות לבעיות בניהול ההנקה ולכן קבלת הדרכה נכונה עוד לפני הלידה ועזרה מידית במידה של שאלות או קשיים חשובה מאוד. יצור חלב קשור לביקוש והיצע. ביקוש נכון קשור לתדירות ההנקה (לפי בקשת התינוק –בשבועות הראשונים מדובר על 10-12 פעמים ביום) והצמדות נכונה של התינוק לשד. כמו כל דבר, מניעה יותר חשובה מטיפול ולכן הקפדה על כללים אלו יכולה למנוע בעיות.

זכרי שתינוקות רכים בוכים ממגוון רחב של סיבות. כשהתינוק שלך בוכה, יכול להיות שהוא אומר לך, “אני עדיין רעב”. אבל באותה מידה, יכול להיות שהוא אומר “אני עייף”, או “אני לא רעב עכשיו, כואבת לי הבטן”.

כיצד צפוי להתנהג תינוק המקבל מספיק חלב

  • עושה פיפי 8-6 פעמים ביממה- תלוי גם בתדירות שבה בודקים את החיתול. כמו כן, כדאי לשים לב כי בימים הראשונים הכמות של הפיפי היא קטנה ולא סופגת את כל החיתול
  • בשבועות הראשונים הוא עושה קקי רך מאוד 4 פעמים ביממה. עם הזמן התדירות יורדת כך שיתכן שיעשה אפילו פעם בשבוע.
  • צבע הצואה משתנה משחור (מיד אחרי הלידה) לצהוב עם גרגירים תוך כשבוע. אם הקקי נשאר בחיתול הרבה זמן, צבעו ישתנה לירוק.
  • התינוק יפסיק לרדת במשקל עד גיל שבוע.
  • התינוק יחזור למשקל הלידה עד גיל שבועיים (אם היו קשיים סביב הלידה, התהליך יכול לקחת זמן ארוך יותר).
  • עולה במשקל בקצב הנכון (בחודשיים הראשונים, והחל מהשבוע השלישי לחיים,  צפוי כי התינוק יעלה כ-30 גר’ ליום, או כ-150 גר’ לשבוע בממוצע). שימו לב כי מדובר על ממוצע – אין צורך להיבהל משבוע אחד בו התינוק עלה פחות במשקל. בדקו את העלייה לאורך כמה שבועות.

כיצד להגביר את ייצור החלב

ראשית- דאגי לטפל בעצמך – בקשי עזרה למשך יומיים, בהם תדאגי לנוח קצת יותר, ולאכול ולשתות באופן מסודר.

הנקה- בכל פעם שהתינוק יונק חלב משדייך, השדיים מקבלים מסר שאומר: ‘ייצרו עוד חלב’. תדירות תקינה של הנקה לתינוק בחודשיים הראשונים היא בין 10-12 פעמים ביממה. לא מדובר על האכלה בכל X שעות, אלא על הכמות הכוללת שאוכלת התינוק ב- 24 שעות. אם התינוק מבקש לינוק אחרי שעה וחצי– זה תקין, תני לו. יש בדרך כלל כשעתיים ביום (בדרך כלל בערב) שהתינוק ירצה לינוק בתדירות אפילו גדולה יותר. אם התינוק לא מבקש בתדירות הזו, נסי להציע לו להוסיף עוד הנקות מדי יום.

אם התינוק אינו נרגע לאחר ההנקה בשני שדיים, חזרי לשד הראשון שבו התחלת.
זכרי- לא כל בכי אומר שהתינוק רעב. אם כבר ינק פעמיים מכל שד, נסי לשים אותו במנשא או עגלה ולצאת לטיול.

אם העלאת תדירות ההנקה לא פתרה את הבעיה או שהתינוק לא משתף פעולה, ניתן לשאוב ולתת לתינוק תוספת של החלב השאוב בבקבוק. אם את מודאגת בנוגע להשפעה של הבקבוק, תני לתינוק חלב אם שאוב בכפית או מזרק.

אם המלצות אלו אינן פותרות את הבעיה, או אם את ממשיכה להיות מודאגת, חשוב לפנות להערכה מקצועית של המצב. אל תמהרי לתת לתינוק תחליפי חלב שבאים על חשבון חלב האם ותרומתו לבריאות התינוק והאם– רוב רובם של התינוקות יכולים לגדול טוב בהנקה בלעדית של כחצי שנה ובהמשך עם הנקה בתוספת אוכל מוצק.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.