שאיבה ואחסון חלב אם

אם את מתכננת לשאוב חלב אם, חשוב לדעת כיצד לאחסן את החלב בבטחה לשימוש במועד מאוחר יותר.

שאיבה ואחסון חלב אם: עקרונות הבסיס

שאיבת חלב אם היא הוצאה של חלב מהשד. זו למעשה דרך להשאיר חלב לתינוק בזמן שאת לא יכולה להיות שם להנקה. בנוסף היא מהווה חלק מהטיפול בבעיות כמו גודש. כמו כל דבר חדש, יתכן שייקח קצת זמן ללמוד כיצד לשאוב חלב היטב ולכן כדי לתרגל את הפעולה עוד לפני שהדבר הכרחי.

ישנן שלוש דרכים לשאוב חלב:

  • באופן ידני
  • במשאבה ידנית
  • במשאבה חשמלית.

אימהות רבות מגלות שקל להן לשאוב חלב כשהן נמצאות במקום נוח ופרטי. הירגעי ושבי בנוחות, והניחי כוס מים לשתייה בהישג יד. תני לעצמך זמן – בעיקר אם זו הפעם הראשונה שאת שואבת.

שאיבת חלב אם באופן ידני

הנה כמה שלבים בסיסיים:

  • שטפי ידיים בסבון ובמים חמימים.
  • עסי בעדינות את השדיים. התחילי מהצד החיצוני של השד וסחטי אותו לכיוון הפטמה.. חזרי על הפעולה מספר פעמים עד שעיסית את כל השד. העיסוי משפר את רפלקס שחרור החלב.
  • הניחי צלחת פלסטיק ריקה או קערה רחבה מתחת לשד – בין הרגליים או על שולחן נמוך – כדי ששתי ידייך יישארו פנויות. ייתכן שתזדקקי למגבת נקייה כדי לנגב נתזים או אצבעות רטובות וחלקלקות.
  • אם יש לך חזה גדול וכבד, תוכלי לתמוך בשד ביד אחד.
  • הניחי את האגודל והאצבע המורה זו מול זו בשני צדי השד, הרחק מהפטמה.
  • לחצי בעדינות כלפי פנים, לעבר מרכז השד, שאיבת חלב אינה אמורה לכאוב.
  • לחצי בעדינות את האצבע והאגודל אחד לעבר השני, והשתמשי בתנועות מעגליות וקצביות. הלחיצה תדחס את הצינוריות, והחלב יזרום החוצה מהפטמה. לעיתים ייצאו טיפות מועטות בלבד עד שרפלקס שחרור החלב ייכנס לפעולה. לאחר מכן יותז חלב מהפטמה בכל לחיצה.
  • ברגע שזרימת החלב מאטה, הזיזי את האצבעות למקום אחר מסביב לפטמה ולחצי שוב. כך תוכלי לשאוב חלב רב יותר ולרוקן את כל אזורי השד. החליפי ידיים אם האצבעות שלך מתעייפות.
  • חזרי על התהליך בשד השני. אם התעייפת, עשי הפסקה לשתיית משקה חם לפני שאת ממשיכה לשד השני.
  • אם את זקוקה לחלב נוסף, החליפי בין השדיים, או חכי מעט ונסי שוב מאוחר יותר.

אם את מתכננת לאחסן חלב אם במקרר או במקפיא, תוכלי להשתמש בשקיות מיוחדות לאחסון חלב אם או בקבוקים. את השקיות אפשר לקנות  בכל בית מרקחת, חנות פארם או חנויות למכירת ציוד תינוקות. שפכי את החלב בעדינות מהקערה או צלחת לתוך כלי האחסון.

שאיבת חלב אם במשאבה

קיים בשוק מגוון רחב של משאבות ידניות- כאלו שעובדות על בטריות, וחשמליות, לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות. ההחלטה אם להשתמש במשאבה ידנית או חשמלית תלויה בצרכים שלך.

יתרונה הגדול של משאבה ידנית הוא בכך שתוכלי לשאוב באמצעותה בכל מקום, גם אם אין לך מקור חשמלי. מאידך, היא עשויה להיות מעייפת יותר, מאחר ואת פעולת השאיבה תעשי באמצעות פעילות ידנית חוזרת.

משאבה חשמלית היא לרוב מהירה יותר, ופחות מעייפת, אך דורשת מקור חשמל זמין, והיא בדרך כלל גדולה יותר.

משאבה העובדת על בטריות פחות מעייפת מידית אבל בדרך כלל פחות יעילה ממשאבה חשמלית.

שאיבת חלב אם במשאבה ידנית

משאבות חלב ידניות כוללות בדרך כלל “חצוצרת” שאיבה  (חלק עגול המכסה את השד) המחוברת לידית של משאבה, וכן בקבוק או מיכל לאיסוף החלב. בדיוק כמו בשאיבה ידנית, השלב הראשון בשאיבת חלב במשאבה ידנית הוא לשבת במקום נוח ולהירגע. כשאת רגועה, רפלקס שחרור החלב פועל טוב יותר בכל אופן שאיבה שתבחרי. כדאי להתחיל בעיסוי עדין כפי שמתואר בחלק השאיבה הידנית. כשאת מוכנה, עברי לשלבים הבאים:

  • הניחי את חצוצרת השאיבה ישירות על השד, כשהפטמה במרכז.
  • לחצי על ידית המשאבה בעדינות ובקצביות. ייצאו טיפות מועטות בלבד עד שרפלקס שחרור החלב ייכנס לפעולה, ואז החלב יתחיל לזרום.
  • שאבי עד שזרם החלב מפסיק. ואז תעברי לשד השני וחזרי על הפעולה.
  • אם את שואבת במקום הנקה ויש לך זמן, חזרי על הפעולה כך שתשאבי פעמיים בכל צד.

שאיבת חלב אם במשאבה חשמלית

משאבות חלב חשמליות דומות מאוד לידניות, אך אינך צריכה לעשות את פעולת השאיבה בעצמך. חברי את חצוצרת השאיבה לשד (או לשדיים, אם יש לך משאבה כפולה). שבי במקום נוח והירגעי, כדי שרפלקס שחרור החלב יפעל היטב. כשאת מוכנה, עברי לשלבים הבאים:

  • הניחי את חצוצרת השאיבה ישירות על השד, כשהפטמה במרכז.
  • התחילי ברמת שאיבה נמוכה, והגבירי אותה עד לרמה שנוחה לך.
  • שאבי עד שזרם החלב מפסיק.
  • במשאבה חשמלית, גם אם זרם החלב מפסיק, לעיתים קרובות אפשר לשאוב עוד חלב באופן ידני.

איזה סוג משאבה מתאימה לי?

לפני החלטה על רכישת משאבה כדאי לשקול את היתרונות והחסרונות אל מול הצרכים. לדוגמא, אם אין לך גישה נוחה לחשמל, אל תרכשי משאבה חשמלית. אם את מתכוונת להשתמש במשאבה רק מדי פעם, משאבה ידנית יכולה להתאים לך. אם את חייבת לשאוב באופן בלעדית לתקופה ממושכת (במקרה של תינוק מאושפז למשל) כנראה יהיה לך קל יותר להשתמש במשאבה חשמלית.

אפשר לראות מספר סוגים ולמדוד אותם בחניות המשכירות משאבות או ביד שרה. בשל חשש של העברת חיידקים, לא מומלץ להשתמש במשאבה של מישהי אחרת. יש סוגי משאבות הבנויות מראש למספר משתמשות, ובסוגים אלו יש לרכוש את ערכת השאיבה הכוללת צינורית, בקבוק וחצוצרת שאיבה, באופן פרטי, חדשה.

יש בשוק מגוון רחב של משאבות ידניות וחשמליות. אם את מעוניינת להשתמש במשאבה, כדאי לדבר עם אחות טיפת חלב או עם יועצת הנקה, שיעזרו לך לבחור את המשאבה המתאימה לצרכייך.

היכן ניתן להשיג משאבות?

משאבות ידניות ניתן לקנות בחנויות למוצרי תינוקות. ניתן לקנות או לשכור משאבות חלב חשמליות דרך יד שרה, בחנויות למוצרי תינוקות או בגמ”חים פרטיים. גם אם שכרת משאבה חשמלית, עלייך לרכוש את ערכת השאיבה.

כמה חלב אמורים לשאוב?

כמות החלב תלויה בצורך השאיבה. אישה ששואבת עקב גודש אמורה לשאוב רק מספיק כדי להפחית את הכאב. אישה ששואבת במקום להניק מנסה לקבל כמות שתספיק למנה מלאה לתינוק. יש לזכור שיש שוני בכמות שתצא בין אשה לאשה ואפילו בין שאיבה לשאיבה אצל אותה אישה. לרוב, אם שואבים פעמים בכל שד כמתואר לעיל, הכמות הנשאבת תספיק לתינוק לארוחה. הרבה נשים מצליחות לשאוב יותר בשעות הבוקר המוקדמות (ופחות בהמשך היום) ולכן- אמהות עובדות יכולות לשאוב מצד אחד בזמן שמניקים את התינוק מצד השני, בבוקר לפני העבודה.

נשים רבות מרגישות ירידה בכמות החלב היוצאת בסוף השבוע בהשוואה לתחילת השבוע. הכמות בדרך כלל משתפרת אם נותנים לתינוק לינוק באופן חופשי בסוף שבוע. במידה ואת מרגישה שאין לך מספיק חלב, פני לאחות טיפת חלב, יועצת הנקה או מתנדבה ללה לצ’ה להמשך תמיכה במשימה.

מדריך לאחסון חלב אם

לאחר השאיבה יש לשמור חלב אם בקירור או בהקפאה. כתבי את תאריך וזמן השאיבה על מיכל האחסון או על השקית לפני הצינון או ההקפאה.

אם החלב שנשאב הוא לשימוש קרוב (תוך 5-7 ימים), העדיפי אחסון במקרר על פני אחסון במקפיא, מכיוון שחלק מרכיבי החלב נהרסים בהקפאה.

אחסון החלב השאוב

  • אפשר לשמור חלב אם עד 10 שעות בטמפרטורות חדר של 19-22 מעלות צלזיוס, ועד 4 שעות בטמפרטורת חדר של 22-25 מעלות צלזיוס.
  • ניתן לשמור חלב אם שאוב במקרר עד 8 ימים.
  • אפשר לשמור חלב אם במקפיא הנמצא בתוך מקרר (טמפרטורות שונות של פתיחה חוזרת של דלת המקרר)-עד שבועיים.
  • במקפיא בעל דלת נפרדת מן המקרר (טמפרטורות שונות בשל פתיחה חוזרת של דלת המקפיא)-עד 3-4 חודשים.
  • בהקפאה עמוקה (מינוס 19 מעלות צלזיוס)- 6 חודשים ויותר.
  • יש להניח את הכלי בעומק המקרר או המקפיא ולא בקדמותו או על מדף בחלק הפנימי של הדלת.

הפשרה וחימום חלב

  • חלב אם שאוחסן במקרר: יש לחמם לטמפרטורת החדר בתוך כלי עם מים חמים.
  • חלב קפוא: אפשר להוציא שעה לפני השימוש, ויש לחמם בכלי עם מים חמים, או להפשירו בטמפרטורת החדר.
  • ניתן להוציא את החלב מהמקפיא למקרר, ולהשתמש בו תוך 24 שעות מרגע ההוצאה למקרר.
  • אפשר להשתמש בשאריות חלב שהופשרו בתוך 4 שעות מרגע ההפשרה. לאחר מכן יש להשליכן.
  • אין לחמם את חלב האם במים רותחים או במיקרוגל.
  • לשומן החלב יש נטייה להיפרד ולצוף למעלה לכן יש לערבב בעדינות חלב אם שהופשר ולבדוק את הטמפרטורה שלו לפני ההאכלה.

הכנת חלב אם שאוב לשימוש

את יכולה לתת לתינוק שלך חלב אם שאוב בכוס, כפית או בקבוק.

הניחי את מיכל החלב במים חמימים. אם יש לך חלב אם טרי, עדיף להשתמש בו, אך אם את משתמשת בחלב קפוא, כדאי להפשיר אותו קודם במים קרים או חמימים. מכיוון שחלקי החלב נוטים להיפרד, מומלץ לנער מעט את המיכל או הבקבוק על מנת לערבב היטב את תכולתו, ולבדוק את טמפרטורת החלב לפני ההאכלה.

אל תשתמשי במיקרוגל להפשרה או לחימום החלב, כיוון שהוא הורס חלק מרכיבי החלב.

כיצד לנקות את ציוד השאיבה

יש לשטוף היטב את כל הציוד המשמש לשאיבה ולאחסון חלב אם – כולל בקבוקים, קערות וחלקים נוספים. סבני ביסודיות את הציוד במי סבון חמימים, שטפי היטב והניחי לחלקים להתייבש באוויר על מגבת נייר יבשה. אחסני את החלקים בקופסה סגורה עד השימוש הבא.

אם את משתמשת במשאבה, שטפי היטב את כל חלקי ערכת השאיבה לאחר כל שימוש. אפשר לאחסן ערכה שטופה ומכוסה בטמפרטורת החדר.

מידע זה נכון לתינוק בריא בדרך כלל, הניזון מחלב אמו. אם התינוק שלך נולד בטרם עת או חולה, פעלי לפי ההוראות הניתנות על ידי אנשי המקצוע שמטפלים בילדך.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.