איך מניקים? – איך להצמיד את התינוק לשד

הנקה היא הדרך הטובה ביותר להזנת התינוק. אחד מהדברים החשובים ביותר בהנקה הוא ללמוד כיצד להצמיד היטב את התינוק לשד.

הצמדה לשד: מתחילים

איך מניקים – זאת שאלה שכל אם טרייה שואלת את עצמה. וגם ההנקה עצמה יכולה להיות מעט מסורבלת בהתחלה, אולם אם תמצאי את טכניקת ההצמדה שעובדת עבורך ועבור התינוק, ההנקה יכולה להצליח בקלות. אם את זקוקה לעזרה בהנקה, בטכניקות הנקה או בהצמדה לשד, תוכלי לפנות לשירותי תמיכה, כמו אחות טיפת חלב, רופא הילדים או ליגת לה לצ’ה ישראל. הם יוכלו לעזור לך למצוא יועצת הנקה.

הצמדה לשד בהובלת התינוק

הדרך הטובה ביותר ללמוד כיצד להניק היא לתת לתינוק ללמד אותך! הצמדה לשד בהובלת התינוק מתרחשת כאשר התינוק מקשיב לאינסטינקטים שלו, מוצא את השד ונצמד בעצמו. הצמדה בהובלת התינוק יכולה למנוע בעיות נפוצות רבות, כמו פטמות כואבות או סדוקות והצמדה גרועה לשד.

הצמדה לשד בהובלת התינוק: מתחילים

אז..איך מניקים? הצמדה לשד בהובלת התינוק יכולה להיעשות במגע עור-לעור או כשהתינוק לבוש בבגדים קלים. כדאי להסיר את החזייה, כך שתזדקקי למעט פרטיות בימים הראשונים, כשאת והתינוק תלמדו את המלאכה. הנה כמה שלבים בסיסיים בטכניקה:

  1. שבי בנוחות והישעני היטב על כריות תומכות. הישעני אחורה במקום לשבת זקוף.
  2. הניחי את התינוק בין שדייך החשופים, כשפניו אלייך. כוח הכבידה יעזור לו להישאר במקום הנכון. כדאי שהתינוק יהיה ערני אך לא יבכה. אם הוא בוכה, אפשר לתת לו למצוץ את האצבע שלך.
  3. כשהוא רגוע, התינוק יתחיל להקשיב לאינסטינקטים שלו, ויתחיל לנוע לכיוון אחד השדיים. תמכי בו מאחורי הכתפיים ומתחת לישבן (החזיקי את ראשו רק אם הוא צריך). אפשרי לו לנוע לאן שהוא מנסה להגיע – לכיוון הפטמה שלך. הוא יודע לאן ללכת! התפקיד שלך הוא לשמור על כך שיישאר רגוע. תוכלי לעזור לו בכך שתניעי את כל גופו מעט, אם יש צורך.
  4. סביר להניח שהתינוק ימקם את עצמו בזווית הנכונה, כשפיו צמוד לפטמה שלך וכפות רגליו נשענות על הירך שלך או בחיקך.
  5. כשהתינוק נמצא כמעט מתחת לפטמה, הוא יטה את סנטרו לכיוון השד, יפנה למעלה בפה פעור וייצמד אליו.

שימי לב

  • אם עברת ניתוח קיסרי, עודדי את התינוק להניע את רגליו וגופו לצד אחד, כדי שלא יבעט בטעות ברחם או יישען עליו. השתמשי בכרית כדי לתמוך ברגליו ובכפות רגליו של התינוק.
  • אם תצטרכי, תוכלי לתמוך בכתפיו של התינוק ולקרב את ישבנו לגופך.

הצמדה לשד בהובלת האם

הטכניקה המסורתית יותר היא הצמדה לשד בהובלת האם, והיא עובדת אצל מרבית האימהות והתינוקות. טכניקה זו יכולה לשמש אותך גם כאשר ההנקה תתבסס היטב. הנה כמה שלבים בסיסיים בטכניקה:

  1. שבי זקוף ודאגי לתמיכה טובה. אם השדיים שלך קטנים, ייתכן שתצטרכי להניח כרית בחיקך כדי לקרב את התינוק לגובה הנכון. עם זאת, שימי לב שאינך מרימה את התינוק גבוה מדי, מעל לגובה הפטמה.
  2. כדי להתחיל בהנקה, החזיקי את התינוק מאחורי גבו וכתפיו (לא ראשו), כך שהחזה שלו נוגע בשלך. אפו צריך להיות בקו ישר מול הפטמה שלך. הניעי בעדינות את הפטמה מאפו של התינוק לעבר שפתיו, כדי לעודד אותו לפתוח פה גדול.
  3. כשפיו פתוח לרווחה, קרבי את התינוק לשד. כווני את הפטמה לכיוון תקרת הפה שלו, והמשיכי לתמוך בגבו ובכתפיו. כשהוא נצמד לשד, חלק ניכר מעטרת הפטמה יהיה בפיו, וסנטרו יהיה צמוד לשד.
  4. כשהתינוק יונק היטב, הוא מוצץ באופן עקבי ומעמיק (לפעמים עם הפסקות קצרות), ותשמעי את קולות הבליעה שלו.

לבדוק את ההצמדה לשד

כשהתינוק שלך נצמד היטב לשד:

  • ההנקה נוחה ולא מכאיבה
  • התינוק מכניס את כל הפטמה וחלק ניכר מהעטרה – בעיקר חלקה התחתון – לתוך פיו.
  • הסנטר שלו שעון היטב על השד
  • שפתיו פונות כלפי השד ולא נשאבות פנימה, לתוך הפה
  • הפטמות שלך נשארות במצב טוב, ואינן נפגעות מההנקה
  • התינוק מרוקן את השד כמו שצריך, כך שלאחר ההנקה הוא ריק ומדולדל.

אם התינוק אינו נצמד היטב, עצרי, הרחיקי אותו מהשד ונסי להצמיד אותו שוב.

כשהתינוק מתחיל לינוק, יכול להיות שתרגישי “תחושת מתיחה”. אולם אם ההצמדה מכאיבה לך, כנראה שהתינוק לא נצמד היטב. אם תרצי לבדוק שוב אם התינוק שלך נצמד לשד בצורה נכונה, פני לאחות טיפת חלב או ליועצת הנקה.

לסיים את ההנקה ולגהק

אם את צריכה לנתק את התינוק מהשד ולנסות לחבר אותו שוב, אל תמשכי אותו בחוזקה. הכניסי את הזרת לפינת פיו של התינוק, בין החניכיים, נתקי את הוואקום שנוצר בפיו והסירי אותו בעדינות מהשד. לאחר ההנקה, ייתכן שהתינוק יצטרך לגהק. הרימי אותו והשעיני אותו על כתפך, וטפחי על גבו בעדינות.

שגרת הנקה וזמני הנקה בסיסיים

תינוקות רכים צריכים לאכול 12-8 פעמים ב-24 שעות. ברגע שתתרגלי לעניין, רוב ההאכלות אורכות כ-20 דקות, אולם בימים ובשבועות הראשונים, הן עשויות לארוך אפילו שעה. כשהתינוק יגדל, הזמן שלוקח לו לאכול יפחת, וכך גם מספר ההאכלות.

השגרה הבסיסית משתנה לעיתים קרובות, לפי התינוק. יש תינוקות שניזונים משד אחד, עושים הפסקה להחלפת חיתול, ואז מסיימים בשד השני. אחרים זקוקים להחלפת חיתול קודם, ואז מבקשים לינוק משני השדיים. יש תינוקות שניזונים משד אחד בלבד. אם את משתמשת בטכניקת ההצמדה בהובלת התינוק, תוכלי לכוון את התינוק בעדינות לשד מסוים. כמו כן, תוכלי להניח אותו קרוב לאחד השדיים ולתת לו להיצמד לבד.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.