אימהות טריות: גופך אחרי הלידה

הגוף שלך עבר לאחרונה המון. כעת, גופך יתחיל להתאושש ולהחלים

גופך בשבוע הראשון אחרי הלידה

בשבוע הראשון עלייך לנוח ולהתאושש כמה שאפשר בזמן שאת מטפלת בתינוק החדש שלך ומתחילה להכיר אותו.

את צפויה להיתקל בדימום נרתיקי, שמתחיל מיד לאחר הלידה ונמשך ארבעה עד שישה שבועות. לרוב, הדימום נחלש בשבועות הראשונים וצבעו משתנה מאדום בהיר לאדמדם-חום. תצטרכי להשתמש בתחבושות היגייניות ולהחליף אותן כל כמה שעות. ייתכן שתעדיפי בהתחלה תחבושות שמיועדות למחזור – גדולות וארוכות יותר מהתחבושות הרגילות. הדימום עשוי להתחזק מעט בזמן הנקה או הליכה. אם הדימום הנרתיקי מופיע עם ריח רע, היבדקי אצל רופא כיוון שייתכן שזהו סימן לזיהום.

סביר להניח שתחווי מעט כאב או אי נוחות בגלל:

  • לידה נרתיקית, כיוון שהשרירים והעצבים סביב אזור הפרינאום נמתחו ונחבלו
  • לידה קיסרית, בגלל החתך שבוצע בניתוח באזור תחתית הבטן
  • כאבי בטן, נובעים מכך שהרחם מתכווץ כדי לחזור לגודלו המקורי ולצמצם את הדימום
  • רגישות בשדיים או בפטמות כשהחלב זורם החוצה, ואת והתינוק לומדים יחד את מלאכת ההנקה.

אם הכאבים מקשים עלייך לנוח, לישון או לטפל בעצמך ובתינוק, דברי עם רופא או אחות על נטילת משככי כאבים. נצלי את ההזדמנות כדי לשאול שאלות נוספות בנוגע לעצמך ולתינוק.

להקל על הכאב אחרי לידה נרתיקית

לאחר לידה נרתיקית תוכלי להיעזר בכמה דברים להקלה על הכאב והנפיחות באזור הפרינאום (חיץ הנקבים – האזור שבין עצם החיק או הפוביס, לבין עצם הזנב או עצם העוקץ):

  • הניחי חבילת קרח עטוף בניילון או אריזות ג’ל להקפאה באזור למשך 20-10 דקות.
  • שכבי על הצד ועשי כמה תרגילים לחיזוק רצפת האגן.
  • קחי מנה של פרצטמול או משכך כאבים קל אחר.
  • שמרי על ניקיון באזור והתרחצי כמה שיותר.

אם יש לך כאבים במתן שתן, פני לרופא. כאב כזה עשוי להיגרם משפשופים בפרינאום. הרופא עשוי להמליץ לך להרטיב את המפשעה במים חמימים בזמן ההשתנה. אפשר להיעזר בחומרים מבסיסי שתן, כגון potassium citrate  שניתו להשיג בבתי המרקחת. אם הכאבים ממשיכים מעבר למספר ימים לאחר הלידה מומלץ לפנות לרופא.

תפרים לתיקון קרע או חתך חיץ נספגים בהדרגה בשבוע-שבועיים שלאחר הלידה.

להקל על הכאב אחרי לידה קיסרית

אחרי לידה קיסרית, תוכלי לתמוך באזור הפצע ולהניח כריות מתחת לברכיים כשאת שוכבת על הגב, או מתחת לבטן כשאת שוכבת על הצד. כשאת מתיישבת מתנוחת שכיבה, הסתובבי על הצד והיעזרי בזרועות כדי להרים את פלג הגוף העליון מהמזרון.

מומלץ להגביל את ההתעמלות והפעילות הגופנית אחרי לידה קיסרית, כולל הרמה, נשיאה ונהיגה בשבועות הראשונים.

סביר להניח שביגוד רפוי ותחתוני כותנה עם קו מותניים גבוה יהיו נוחים יותר כשיונחו על הפצע מאשר מכנסיים בגזרה נמוכה. גודל הצלקת מהניתוח הקיסרי שונה אצל כל אחת, אך בשבועות הראשונים אחרי הלידה הפצע ילך ויקטן, והנפיחות והכאבים ישככו.

להקל על כאבי הבטן

כאבי הבטן אינם נעימים, בלשון המעטה, אבל אפשר להקל עליהם בעזרת הנחת כריות חימום על הבטן או על הגב. ייתכן שתחווי אותם בזמן ההנקה, בגלל שחרור ההורמונים שגורמים לרחם להתכווץ. ההתכווצויות הללו עוזרות לרחם לחזור לגודלו המקורי לפני ההיריון. כאבים כאלה נפוצים יותר בקרב נשים שילדו בעבר, אך הם עלולים להופיע גם אחרי לידה ראשונה.

להקל על כאבי שדיים ופטמות

רגישות בשדיים או בפטמות נפוצה למדי בשבוע הראשון, כשאת והתינוק לומדים יחד את מלאכת ההנקה. הרגישות נוטה להירגע לאחר שההנקה מתבססת. מומלץ להיעזר ביועצת הנקה.

הנה כמה דברים שתוכלי לעשות כדי להקל על הרגישות:

  • ודאי שהתינוק מתחבר היטב לשדיים. אם כואב לך או שאינך בטוחה מה לעשות, דברי עם אחות טיפת חלב או יועצת הנקה.
  • שימי כמה שקיות קרח עטופות במגבת או מגבת לחה קפואה על החזה בין ההנקות. מגבת חמה במהלך ההנקה עצמה תעודד את זרימת החלב.
  • נסי לעסות בעדינות שדיים מלאים.
  • שאבי מעט חלב בסוף ההנקה ומרחי אותו על הפטמות, כדי להרגיע אותן ולעזור להן להחלים.
  • אפשר להשתמש במשחה שמכילה לנולין ומיועדת במיוחד לנשים מניקות.

אחת ממתנדבות ליגה לה לצ’ה תוכל לעזור. התקשרי לקו התמיכה בטלפון 1599-525-821.

גופך בחודשים הראשונים

מומלץ להיבדק אצל רופא נשים בתום משכב הלידה, לאחר שישה שבועות. הנה כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם בחודשים הראשונים בבית.

אי שליטה על הסוגרים – שתן וצואה

בחודשים הראשונים אחרי הלידה, ייתכן שתגלי שאת סובלת מפעולות קיבה או השתנה בלתי רצוניות, בעיקר בזמן צחוק, שיעול או התעטשות. בעיה זו נפתרת מעצמה בדרך כלל, כשהנפיחות באזור יורדת, התחושה חוזרת לעצמה והשרירים מתחזקים. אפשר להיעזר בתרגילים לחיזוק רצפת האגן.

אם עדיין יש לך בעיית אי שליטה על הסוגרים כשהתינוק בן שישה שבועות ויותר, דברי עם הרופא, שיוכל לעזור או להפנות אותך לפיזיותרפיסטית מומחית בתחום. כמו כן, ישנם טיפולים רבים שיכולים לסייע.

משקל

בדרך כלל מתרחשת ירידה הדרגתית במשקל אחרי הלידה. אכילה בריאה, התעמלות עדינה – הליכה, לדוגמה – והנקה מסייעות לירידה במשקל.

אם התמודדת עם עודף משקל לפני שנכנסת להיריון ואת מעוניינת לרדת במשקל כעת, דברי עם תזונאית. אם את יורדת יותר מדי במשקל ונמצאת בתת משקל, כדאי לדבר עם הרופא.

שיער

סביר להניח ששיער ראשך ינשור בחודשים אחרי הלידה. מצב זה לא יימשך זמן רב ויירגע כשישה חודשים אחרי הלידה. הנשירה מרחשת בגלל השינוי ברמות ההורמונים בגופך. אובדן השיער אינו נגרם מההנקה, ולכן גמילת התינוק לא תעזור למצב.

סימני מתיחה

ייתכן שנוצרו סימני מתיחה על הבטן, על הירכיים ועל השדיים במהלך ההיריון. אחרי הלידה, הסימנים נוטים להשתנות: הם קטנים וצבעם דוהה מאדום לאפרפר. יש נשים שמנסות להפחית את סימני המתיחה באמצעות טיפולי לייזר וקרם רטינול.

מערכת היחסים שלך

הפיכתכם להורים היא שינוי עצום עבורך ועבור בן או בת הזוג שלך. יש זוגות שמגלים חיבור עמוק יותר ביניהם, ואחרים זקוקים לזמן כדי להסתגל להורות.

מה שאת חושבת ומרגישה בנוגע לסקס ואינטימיות תלוי בהמון דברים – חוויית הלידה שלך, הכאבים, העייפות, דרישות הטיפול בתינוק וכיצד את מרגישה כלפי גופך אחרי ההיריון והלידה.

כדאי לחלוק את החוויות והתחושות האלה. נסי ליצור קשר עם אימהות נוספות או לשאול את אחות טיפת חלב בנוגע לקבוצות לאימהות טריות.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network