אימהות טריות: השבועות הראשונים

השבועות הראשונים אחרי הלידה הם תקופה משמחת ומרגשת, אבל טבעי מאוד להרגיש גם חרדה ותחושת הצפה. כדאי להתכונן מראש ולדעת למה לצפות אחרי הלידה, אחרי היציאה מבית החולים ובימים הראשונים בבית.

השבוע הראשון אחרי הלידה

אחרי לידה בבית חולים

אם ילדת את התינוק בבית החולים, סביר להניח שתישארו בו 48-72 שעות. אם שניכם מרגישים טוב, ייתכן שתשוחררו הביתה מוקדם יותר. אם את רוצה לצאת מוקדם יותר או להישאר זמן רב יותר, או שאינך בטוחה, תוכלי לדבר עם הרופא או האחות במחלקה.

אם עברת לידה בסיוע רפואי – כגון לידת מלקחיים או לידה קיסרית – או שאת או התינוק זקוקים לטיפול נוסף, סביר להניח שתישארו בבית החולים למשך יומיים עד חמישה ימים.

אם התינוק נולד לפני הזמן, סביר להניח שיצטרך להישאר בבית החולים לתקופה ארוכה יותר ביחידה לטיפול נמרץ בפג וביילוד (פגייה).

לפני השחרור מבית החולים

יש כמה דברים שיכולים להועיל מאוד לאימהות טריות בשבועות הראשונים בבית עם התינוק. לפני שאתם משתחררים מבית החולים, כדאי לברר את הדברים הבאים:

  • מי יכולה לספק תמיכה בהנקה
  • כיצד לזהות את איתותי התינוק כשהוא זקוק להאכלה או החלפה
  • כמה האכלות צריך התינוק הרך לאורך היום ומה אורכה המשוער של כל האכלה
  • למי להתקשר אם התינוק לא מרגיש טוב
  • כיצד ליצור קשר עם אחות טיפת חלב ואיזו תמיכה היא יכולה לתת
  • היכן לעשות מעקב בסיום משכב הלידה
  • האם עלייך להיות זהירה כשאת נוהגת או מרימה ונושאת משאות כבדים
  • היכן ומתי יוסרו התפרים או הסיכות (אם יש)
  • כיצד תוכלי ליצור קשר עם יועצת הנקה או פיזיותרפיסטית לנשים.

אם עדיין לא כיבסת את בגדי התינוק, קנית חיתולים ומילאת את המקרר והמזווה במזון בריאות, כדאי לבקש עזרה מחברים או מקרובי משפחה.

אחרי לידת בית

אם ילדת בבית, המיילדת תישאר איתך ביום הלידה עד שאת והתינוק תהיו יציבים מספיק ותתחילי להניק.חשוב לדעת כי על מנת לקבל את מענק הלידה המגיע לך על פי חוק, עלייך להתאשפז בבית חולים.

מה תרגישי

בין אם ילדת בבית או בבית החולים, הגוף שלך עבר חוויה משמעותית. החדשות הטובות הן שבקרוב תתחילי להחלים, ובדרך כלל אפשר להתמודד עם הכאב וחוסר הנוחות.

רוב הנשים עייפות ומוצפות מיד לאחר הלידה. יכול להיות שתחושי הקלה, אושר, פחד ושמחה. בימים השלישי עד החמישי שלאחר הלידה – הימים שנקראים  גם “בייבי בלוז” – יכול להיות שתבכי יותר מהרגיל ותחושי חרדה. תקופה זו נמשכת ימים מספר בלבד, והיא מתרחשת אצל 50%-80% מהנשים.

סביר להניח שתחזרי להרגיש כמו עצמך בתוך שבוע-שבועיים. אם תחושת הדכדוך נשארת, חשוב לפנות לקבלת עזרה. אצל אחת משבע נשים, רגשות הדכדוך הופכים לדיכאון אחרי לידה. קבלת עזרה מוקדם ככל האפשר מאפשרת לנשים להחלים בצורה מלאה מדיכאון אחרי לידה.

ללמוד להניק

הנקה יכולה להיות משימה מורכבת לאימהות טריות, אולם אם תמצאי את טכניקת ההנקה שעובדת עבורך ועבור התינוק, ההנקה יכולה ללכת בקלות. בשעות ובימים הראשונים החזיקי את התינוק צמוד אלייך, במגע עור לעור ככל האפשר, כדי לסייע להנקה. סביר להניח שייקח לשניכם כמה שבועות להבין בדיוק את העניין.

אם את מתקשה בהנקה, צרי קשר עם יועצת הנקה. אחת ממתנדבות ליגה לה לצ’ה תוכל לעזור. התקשרי לקו התמיכה בטלפון 1599-525-821.

להיות בבית עם התינוק

הימים הראשונים בבית עם התינוק יכולים להיות מרגשים ומאתגרים, בין אם ילדת בבית או בבית חולים.

באפשרותך לקבוע תור בטיפת החלב על מנת לבדוק את התינוק ולהתעדכן בכל השאלות שמטרידות אותך. אחות טיפת החלב תוכל לבדוק מה שלומך ומה מצבך הגופני והנפשי. אם יש לך שאלות או חששות דחופים, קבעי תור אצל רופא הילדים או אחות טיפת חלב.

ללמוד על טיפול בתינוק

אם את אימא בפעם הראשונה, יש המון דברים שעלייך ללמוד כדי לטפל בתינוק החדש. לדוגמה:

לקחת הכל בקלות

לפעמים, יום טוב הוא פשוט יום שבו הצלחת להאכיל ולנחם את התינוק, לצאת מהפיג’מה ולהתקלח. זה בסדר גמור. נסי לנוח כשאפשר, ולתת לעצמך זמן להכיר את התינוק.

כדאי לקבל עזרה ותמיכה ממישהו שאת סומכת עליו בימים הראשונים – בן או בת הזוג, קרוב משפחה או חבר. אם זה אינו ילדך הראשון, עדיין חשוב לקבל תמיכה, ובעיקר אם יש עוד ילד לטפל בו.

לאכול ולשתות

יהיו ימים שבהם תתקשי לפנות זמן לבישול ארוחה בריאה, למרות שאת יודעת כמה חשוב לאכול ולשתות בצורה בריאה. אם החברים ובני המשפחה מציעים לבשל לך ארוחות, קבלי את העזרה בתודה. כמו כן, אפשר לקנות ארוחות מוכנות, מרקים וסלטים לימים שבהם אין זמן.

מבקרים

המשפחה והחברים ישמחו בשמחתך וירצו לבוא לראות את התינוק החדש ולבקר בביתך. מותר לך להגיד מתי את מעוניינת במבקרים ובאיזה אופן. יש אימהות טריות שמוסרות את תפקיד ניהול המבקרים לבני הזוג או לחבר קרוב – לדוגמה, לבקש מקרוב משפחה או מחברים לבוא בזוגות, או להמתין כמה ימים לפני הביקור.

אפשר להציב שלט “נא לא להפריע” על דלת הבית ולהעביר את הטלפון למצב שקט. המבקרים יכולים להמתין שתרגישי כי את מוכנה לביקורים.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network