רגע אחד הילד שלכם ישן כמו מלאך קטן, ורגע אחר כך הוא מתעורר בצרחות וחובט בידיו לכל עבר? כנראה מדובר בביעותי לילה. ביעותי לילה יכולים להיות מפחידים עבורכם, אך הם אינם פוגעים בילדכם או מפחידים אותו.
ביעותי לילה: עקרונות הבסיס
ביעותי לילה מתרחשים כשילדכם קם באמצע הלילה נסער מאוד, אך עדיין שקוע בשינה. התקף כזה יכול לארוך דקות ספורות עד 40 דקות.
ילדים שסובלים מביעותי לילה עשויים להתיישב או להיעמד, לזוז ולהתהפך, לבכות ולצרוח בקול רם. הם עשויים להיראות כאילו הם בפניקה אדירה, אי אפשר לנחם אותם והם אינם מגיבים לניסיונות ההרגעה והנחמה שלכם. ייתכן שעיניו של ילדכם יהיו פקוחות במהלך ההתקף, הוא ינוע ויחבוט בידיו לכל עבר, דופק ליבו יהיה מואץ, והוא עשוי אף להזיע, אך למעשה, הוא עדיין שקוע בשינה.
לביעותי לילה יש מרכיב גנטי והם עוברים במשפחה. לכן, אם אחד מבני המשפחה סובל מהם, יש סיכוי שגם ילדכם יסבול מהם.
ביעותי לילה הם אירועים טבעיים הקשורים להתפתחות התקינה של שינה בקרב ילדים. הם עשויים להיראות לכם מפחידים, אך הם אינם פוגעים בילד. ילדים אינם זוכרים את ביעותי הלילה בבוקר, ואינם מודעים לכך שהם התרחשו. הילדים נוטים לחוות אותם בגילאים 18 חודשים עד שש שנים. ביעותי הלילה מפסיקים כשהילדים מפתחים שינה עמוקה בוגרת ובשלה יותר.
מה לעשות אם ילדכם סובל מביעותי לילה
- לרוב, אין צורך להעיר את ילדכם במהלך ביעות לילה. ילד שמתעורר מביעות לילה עלול להיות מבולבל ולא לדעת היכן הוא נמצא, וייתכן שייקח לו זמן רב יותר להירדם בחזרה. יחד עם זאת, אם הביעות נוטה להיות ממושך וקשה, יש מומחים הממליצים לעזור לילד להתעורר (על ידי שטיפת פניו למשל) כדי לקצר אותו. במצבים כאלה, ילדים יכולים להירדם מהר ולחזור לישון בקלות יחסית.
- דאגו לכך שילדכם אינו פוגע בעצמו או נפגע בשל תנועותיו. לדוגמה, שימו לב שהוא אינו חובט בראשו בסורגי המיטה, ואם כן, דאגו שסביבתו תהיה מרופדת כדי שלא יפגע.
- המתינו עד שיפסיק לנופף בזרועותיו. כוונו אותו בעדינות בחזרה למיטה (אם יצא ממנה) וכסו אותו היטב. בשלב זה, ילדים בדרך כלל נרדמים בחזרה במהירות. אם אתם חוששים שילדכם ייפגע, הישארו לידו וכוונו את דרכו כדי שלא ייפגע מצדי המיטה או ממכשולים אחרים.
- אין צורך לדאוג מביעותי הלילה. הם אינם מצביעים על כך שמשהו לא בסדר עם ילדכם.
ביעותי לילה וסיוטים
ביעותי לילה שונים מסיוטים. ביעותי הלילה מתרחשים בשעות הראשונות של הלילה, כשילדכם ישן עמוק מאוד. סיוטים נוטים להתרחש במחצית השנייה של הלילה, במהלך שלבי שנת התע”ם (REM).
ביעותי לילה נפוצים פחות מאשר סיוטים. הטיפול בסיוטים שונה לגמרי מהטיפול בביעותי לילה, כיוון שילד שחווה סיוט עלול להתעורר, לזכור את הסיוט ולהיות מוטרד, בעוד שילדים החווים ביעותי לילה אינם זוכרים אותם כלל. למידע נוסף, קראו את המאמר על סיוטים.
כיצד למנוע ביעותי לילה?
לא תמיד ניתן למנוע ביעותי לילה, אולם ידוע כי הם מחמירים בזמנים של מחסור בשינה, ועל כן הקפידו עם ילדכם הסובל מביעותי לילה על שעות שינה מסודרות.
מתי לקבל עזרה
אם אתם עדיין מודאגים, או שביעותי הלילה נראים ארוכים מאוד או אלימים, או שביעותי הלילה מתרחשים לצד קשיי שינה נוספים, כדאי להתייעץ עם רופא ילדים.
אם אתם מוטרדים מתנועות חריגות של ילדכם בזמן ביעותי לילה- תוכלו לצלם את האירועים ולהראות אות לרופא.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.