סיוטים

ילדים מתעוררים לפעמים מסיוטים אך לרוב, כל שצריך הם חיבוק, ניחומים והרגעה.

סיוטים: עקרונות הבסיס

סיוטים הם חלומות רעים שעלולים לגרום לילדים להתעורר בפחד ובמצוקה, ולעיתים קרובות בדמעות. ילדכם עשוי לסבול מסיוטים על:

  • סכנות מציאותיות כמו כלבים אגרסיביים, כרישים או עכבישים
  • יצורים דמיוניים כמו מפלצות.

ילדים שהתעוררו מסיוט יכולים במקרים רבים לתאר את תוכן החלום הרע לפרטי פרטים, בהתאם ליכולתם השפתית. ילדים צעירים יותר עשויים להתקשות להירדם בחזרה אחרי סיוט, ויצטרכו חיבוק וניחומים. ככל שהילדים גדלים, הם מבינים טוב יותר שזהו רק חלום. סביר להניח שעד גיל שבע, ילדכם ילמד כיצד להתמודד עם הסיוטים בלי לקרוא לעזרתכם.

טיפים להתמודדות עם סיוטים

  • אם ילדכם מתעורר במהלך סיוט או אחריו, הסבירו לו שחלם חלום רע. הבטיחו לו שהכל בסדר ושהוא בטוח. תנו לו נשיקה וחיבוק, כדי לעזור לו להירגע ולהירדם.
  • אם ילדכם בגיל הגן וחלם על מפלצות, הסבירו לו שמפלצות הן יצירי דמיון ואינן קיימות באמת. הסבירו לו שדברים מומצאים יכולים להיות מפחידים, אך לא לפגוע בילדים באמת. אל תצחקו על הסיוט ואל תגידו שמטופש מצדו לדאוג או לחשוש. סיוטים יכולים להיראות אמיתיים מאוד לילדים קטנים.
  • אם ילדכם מדבר על הסיוט ביום שלמחרת, היו סבלנים. הקשיבו לדאגותיו, ואל תפטרו אותן בביטול או תמעיטו בערכן. אם ילדכם שכח מהסיוט לגמרי, עדיף שלא להעלות את הנושא.
  • אם ילדכם חולם על אותו דבר שוב ושוב (סיוט חוזר), בדקו את התוכן של הסיוט, והאם הוא קשור  למקור ללחץ או לפחד בחייו. שאלו אותו בעדינות על המפגשים שלו עם ילדים אחרים, על תוכניות הטלוויזיה שבהן הוא צופה ועל חוויות אחרות במהלך היום. אם תצליחו להבין מה מקור הסיוטים, תוכלו לנקוט אמצעים כדי להפסיק או לצמצם את חשיפתו של ילדכם לאירועים שמטרידים אותו.

מה גורם לסיוטים?

מרבית הסיוטים אינם  מהווים סימן למצוקה רגשית ואין צורך לדאוג בגללם. למעשה, לעיתים קרובות סיוטים הם תוצר של דמיון פעיל ופורה. עם זאת, אם ילדכם חולם סיוט חוזר, או שתוכן החלום מטריד במיוחד, ייתכן שהוא חווה לחץ מסוים במהלך היום.

טראומה עלולה גם היא לגרום לסיוטים. אם ילדכם עבר אירוע טראומתי, הוא עשוי לסבול מסיוטים על כך למשך כמה שבועות ואפילו חודשים.

לקבל עזרה

אם ילדכם חולם חלומות רעים מאוד ורמת החרדה שלו גבוהה במהלך היום, כדאי לפנות לקבלת עזרה מקצועית. כמו כן, מומלץ לקבל עזרה אם הסיוטים הם חלק מתגובתו של הילד לאירוע טראומתי. תוכלו לדון בכך עם רופא הילדים שלכם, שיסייע לכם למצוא את איש המקצוע המתאים להמשך הטיפול.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.