הורים שמתמודדים עם מחלת נפש

הורים רבים מתמודדים עם בעיית בריאות נפשית או מחלת נפש. דיכאון, חרדה ולחץ הם הבעיות הנפוצות ביותר, והורים רבים נמנעים מקבלת עזרה. המאמר הבא מביא את האתגרים שעומדים בפני הורים שמתמודדים עם מחלות נפש בישראל.

סקירה מהירה

אחד מתוך שישה הורים מתמודדים עם בעיית בריאות נפשית.

  • החל מגיל 35, סיכוייהן של נשים להתמודד עם מחלת נפש גבוהים מאלה של גברים.
  • סיכוייהם של הורים יחידנים להתמודד עם בעיה כזו גבוהים פי שניים מאשר הורים במשפחות זוגיות.
  • הורים במצב סוציו-אקונומי נמוך נוטים יותר לסבול ממחלות נפש.
  • הורים עם מחלות נפש נמצאים בסיכון גבוה יותר לשימוש בסמים ולבעיות בריאות אחרות, בעיקר כאלה המופיעות בשכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות.
  • נכון לשנת 2013, חיו בישראל כ-250,000 אנשים המתמודדים עם בעיות נפש כגון דיכאון או חרדה.
  • אחד מכל חמישה אנשים חווה דיכאון לפחות פעם אחת בחייו. נשים נוטות להתמודד עם דיכאון יותר מגברים.

האתגרים

הורות ומחלת נפש

אם כמעט 20% מהאנשים מתמודדים בשלב מסוים של חייהם עם מחלת נפש, ישנו סיכוי רב שרבים מהם הורים.חלק מהבעיות הנפשיות קצרות מועד, למשל תקופת דיכאון בעקבות אובדן אדם קרוב, או תקופות חרדה ומתח גבוה כשהחיים נהיים קשים במיוחד.

מחלות נפש לטווח ארוך כוללות מצבים כגון:

  • הפרעה דו קוטבית: מצב שבו אנשים נעים בין התחושה שיש להם כוחות על אנושיים לבין דיכאון
  • הפרעת חרדה מוכללת (חרדה כרונית): תחושה מתמדת של מתח, פחד ו/או דאגה קיצונית מאירועים שונים
  • דיכאון כרוני: תחושת עצבות מציפה וחוסר יכולת לראות את הדברים החיוביים בחיים
  • הפרעה טורדנית-כפייתית: מצב המתאפיין במחשבות טורדניות ובלתי נשלטות שגורמות לאדם לחזור שוב ושוב על פעולות טקסיות שאינן הכרחיות
  • סכיזופרניה: מצב של פיצול בתפקוד המוח בין אזורי החשיבה, הפעולה והרגשות; מצב זה יכול לגרום לאנשים לחשוב שהם רואים ושומעים דברים ולהוביל אותם להימנעות מהחברה.

מחלת נפש עלולה לגרום להורים להרגיש בודדים מאוד. כשהורה נאבק במערכת היחסים בתוך המשפחה, תחושת הבידוד החברתי יכולה להפוך את המצב לקשה עוד יותר.

הורים עם מחלת נפש עשויים לחשוש מאובדן המשמורת על ילדיהם, או לחוש אשמה שאינם יכולים להתנהל כהורים כפי שהם רוצים. החדשות הטובות הן שבעזרת תמיכה והשכלה מתאימה, הורים שמתמודדים עם מחלת נפש יכולים להיות הורים טובים בדיוק כמו כל אחד אחר.

קשיים בהתנהלות היומיומית

התמודדות עם מחלת נפש זו עבודה לא קלה, והורים עם מחלת נפש עלולים להתקשות לטפל בילדים או לספק להם סביבה יציבה וצפויה. לפעמים, היצמדות לשגרה קבועה או התמודדות עם מטלות יומיומיות כמו קניות או בישול עשויות להיראות בלתי אפשריות. לעיתים קרובות, עבודה קבועה לא באה בחשבון. בתוך היחידה המשפחתית, ההורה עשוי להתקשות להציב גבולות לילדיו, כיוון שכושר השיפוט שלו מושפע מלחץ או מבלבול.

במצבים כאלה, כשאין מספיק תמיכה משפחתית, הילדים נוטים לדאוג לעצמם יותר מאשר במצבים אחרים, כגון לבשל, לנקות את הבית או לעשות קניות. כמו כן, הורים שמתמודדים עם מחלת נפש אינם תמיד מסוגלים לשמור על ביטחון ילדיהם, כיוון שאינם מבינים לגמרי את הסיכון שילדיהם חשופים אליו.

ילדים ורגשות

רוב מחלות הנפש החמורות יותר מופיעות עם תסמינים חמורים, למשל, לראות דברים שאינם אמיתיים, לשמוע צלילים וקולות ולחשוב שאנשים או דברים “יוצאים נגדם”.

התסמינים האלה עשויים להיות מפחידים ומבלבלים מאוד לילדים שאינם מבינים את התנהגותו של ההורה. הם עלולים להאשים את עצמם, להיות מתוסכלים מאוד ולכעוס על ההורה בגלל התנהגותו.

כל הדברים שתיארנו משפיעים על ההתפתחות של הילד, וככל שהמחלה חמורה יותר, כך גבוה יותר הסיכון שבו הוא נתון. ההורים צריכים להצליח לספק לילדיהם מזון, ביגוד ומחסה, ונוסף על כך, עליהם ללמד אותם מיומנויות חברתיות, מיומנויות של פתרון בעיות, התנהגות נאותה ובקרה רגשית. אם ההורים מתקשים בדברים אלה בעצמם, הם לא יוכלו לשמש דוגמה אישית טובה לילדיהם.

עזרה נוספת

היעדר שירותים לאנשים עם בעיות נפשיות הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני המדינות המפותחות בימינו.

הורים עם מחלות נפשיות עשויים שלא לקבל את התמיכה והעזרה הדרושות להם, כיוון שמצבם הספציפי אינו זוכה למספיק שירותים או תוכניות טיפול שמתאימות לצורכיהם. כמו כן, יש אנשים שאינם פונים לקבלת עזרה כיוון שהם מתביישים או נבוכים ממצבם.

אם אתם הורים המתמודדים עם מחלת נפש וזקוקים לתמיכה, או דואגים שילדכם נפגע ממחלתכם, חשוב שתנסו לקבל עזרה. הדבר חשוב במיוחד אם אתם מרגישים שתצטרכו לאשפז את עצמכם לזמן מה, או שאתם עלולים להיות אלימים או לאבד שליטה, או מתקשים להתמודד כלכלית.

אם אתם מכירים מישהו שמתמודד עם מחלת נפש, תמיכתכם חשובה מאוד. הנה כמה דרכים שבהן תוכלו לעזור:

  • לטפל בילדים בתקופות קשות
  • לדבר עם הילדים על הפחדים והבלבול שהם מרגישים בנוגע למחלת ההורה
  • לעזור לאותו אדם לגבש רשת תמיכה של אנשים ומספרי חירום לתקופות שבהן הוא מפחד או בודד.

ניתן לטפל במחלת נפש בכמה דרכים: באמצעות טיפול תרופתי, טיפול נפשי, שירותים פסיכיאטריים או שילוב טיפולים.

ישנם כמה ארגונים בישראל שיכולים לקשר אתכם עם השירותים המתאימים:

  • אנוש – העמותה הישראלית לבריאות הנפש: עמותה שהוקמה במטרה לסייע למתמודדים עם מוגבלות נפשית לחיות חיים מלאים ובעלי משמעות
  • פורטל בריאות הנפש בישראל: מציע הפניות לעמותות ולנותני שירותים שמסייעים לנפגעי נפש ולבני משפחותיהם
  • ער”ן: עזרה ראשונה נפשית בטלפון 1201.

 

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network