הורות ‘במשרה חלקית’ והורות מרחוק

פרידה מבן או בת זוג עשויה להיות קשה. הפרידה מילדכם עשויה להיות אף קשה יותר אם אתם פוגשים אותו לפרקי זמן קצרים בלבד. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להישאר מעורבים בחייו, גם אם אתם רחוקים ממנו או משמשים הורים במשרה חלקית בלבד.

הורות ‘במשרה חלקית’

אחרי הפרידה מבן או בת הזוג, ייתכן שלא תפגשו את ילדכם לעיתים קרובות – לדוגמה, סוף שבוע אחד או שניים בחודש, או רק בימי חופש מבית הספר. מצב זה עלול להקשות עליכם לשמור על מערכת יחסים קרובה עם הילד. אתם עשויים להרגיש שאינכם מעורבים בחיי היומיום שלו, כמו להשכיב אותו לישון בלילה או לפגוש את חבריו.

עם זאת, הטיפול בילדכם במשרה חלקית אינו הופך אתכם להורים חלקיים. העובדה שאינכם נמצאים עם ילדכם כל יום אינה אומרת שעליכם להתנתק ממנו. תוכלו להישאר מעורבים בחייו גם אם אינכם גרים איתו. נסו, למשל, להגיע לאירועים מיוחדים בבית הספר או בחוג הספורט, שחשובים לו מאוד. שמירה על קשר חיובי ביניכם תשפר מאוד את בריאותו ואת האושר שלו. כשאתם נפגשים עם ילדכם, אינכם חייבים לצאת למקומות יקרים או לקנות את הצעצועים החדשים ביותר. איכות הזמן שתבלו איתו היא הדבר החשוב מכל.

מה לעשות כשילדכם מבקר אצלכם

העצות הבאות יעזרו לילדכם להרגיש רצוי ומקובל בביתכם.

הפכו את הדירה שלכם לבית

ילדים נוטים להסתגל במהירות רבה, אך הם גם זקוקים ליציבות. אם עברתם לדירה חדשה, חשוב שלילדכם יהיה בה מקום משלו. האפשרות הטובה ביותר היא חדר משלו.

אם אין אפשרות כזו, הקדישו לו מיטה משלו, לוח מיוחד או מקום לאחסן את חפציו. תלו תמונות של ילדכם על הקיר או הצמידו את תמונותיו למקרר. כך יוכל להרגיש שיש לו חלק חשוב בבית, גם אם הוא חולק אותו עם אחרים.

שאלו אותו מה הוא רוצה שיהיה לו בביתכם. צאו איתו לבחור רהיטים לחדרו או לקנות ביגוד תחתון, בגדים, צעצועים או ספרים שיישארו אצלכם בבית.

התכוננו לביקור

ערבו את ילדכם בתוכניות הביקור בביתכם לפני שהוא מגיע, כדי שירגיש מעורב ובשליטה. תוכלו לבדוק עם ילדכם מה ירצה לעשות במפגש הבא. תעדו לעצמכם את הדברים שהבטחתם לעשות איתו.

מומלץ להתקשר, לשלוח הודעת סמס או דוא”ל לבן או בת הזוג לשעבר יום או יומיים לפני הביקור, כדי לאשר את המקום ואת זמני המעבר ביניכם ולמנוע עימותים. כמו כן, זו הזדמנות טובה להזכיר לילדכם דברים מיוחדים שעליו להביא לביתכם.

לעזור לילדכם להתאקלם

תנו לילדכם מעט זמן להתאקלם ולהתרגל לביתכם החדש. שלבו אותו בפעילויות המשפחתיות – למשל, הזמינו יחד פיצה ודברו על מעשיו מאז שנפגשתם לאחרונה.

בלו עם ילדכם

כשילדכם נמצא בבית, נסו להיות נוכחים בכל הפעילויות, למשל בארוחות, בזמן המשחק, בעזרה עם שיעורי הבית, הורדה ואיסוף מבית הספר וכדומה.

כמו כן, חשוב שתבלו איתו מעט זמן לבדכם: שוחחו איתו והתעדכנו במה שמתרחש בחייו, דברו על חששותיו, אם ישנם, קראו ספרים, בשלו יחד או שחקו משחקים כיפיים.כך, כשיגיע הזמן לעבור לבית השני, הוא ירגיש שהיה ביניכם חיבור אמיתי ושהוא חשוב לכם.

בססו מסורות משלכם

אינכם חייבים להשתמש באותו סגנון הורות שבו משתמשים בן או בת הזוג לשעבר. למעשה, כולכם תוכלו ליהנות מיצירת שגרות משפחתיות חדשות ביחד. שגרות מיוחדות יכולות לכלול, למשל, ערב אחד שבו אתם וילדכם מבשלים יחד את ארוחת הערב, יציאה מיוחדת לבית קפה כדי לשתות שוקו חם או קריאת סיפור לפני השינה.

הורות מרחוק

אם אינכם גרים ליד ילדכם או פוגשים אותו לעיתים קרובות, חשוב לשמור על קשר גם כשאינו נמצא איתכם. השמירה על קשר מאותתת לו שהוא חשוב לכם. מומלץ להיות מעודכנים בחיי היומיום שלו, בתחומי העניין המשתנים, התחביבים, החברויות והדברים שאינו מחבב, וגם בהחלטות שהוא מקבל ככל שהוא מתבגר.

העצות הבאות יעזרו לכם לשמור על קשר:

  • תנו לילדכם את מספר הטלפון שלכם ואמרו לו שהוא מוזמן להתקשר מתי שירצה. התקשרו בעצמכם בזמנים קבועים, או השתמשו בשיחות וידיאו. אפשר לקרוא סיפור לילה טוב דרך מצלמת רשת.
  • השתמשו בהודעות סמס כדי לשמור על קשר.
  • שלחו דוא”ל, תמונות או קישורים לדברים ששניכם מתעניינים בהם, כמו תוצאות של משחקי ספורט או ביקורות על סרטים בקולנוע.
  • שלחו מכתבים או גלויות. ילדים ממש אוהבים לקבל דואר.
  • החזיקו יומן ורשמו בו תאריכים חשובים שבהם כדאי להתקשר לילדכם – למשל, היום האחרון של המחצית, ערב הענקת פרסים בבית הספר או תחרויות ספורט חשובות.

מה לעשות אם ילדכם אינו רוצה לבלות איתכם

לפעמים ילדכם לא יהיה מעוניין לבוא ולבלות איתכם -אולי כי הוא מרגיש קרוע בין הוריו ואינו רוצה לבחור, או מוטרד בגלל המריבות ביניכם לבין בן או בת הזוג לשעבר. אם יש לכם בן או בת זוג חדשים, ייתכן שאינו חש איתם בנוח עדיין, ואם הוא בגיל ההתבגרות, יכול להיות שפשוט אינו רוצה להתרחק מחבריו.

העצות הבאות עשויות לעזור:

  • קודם כל, כבדו את רצונו של ילדכם, ואז עבדו על כך בהדרגה. אמרו לו שאתם אוהבים אותו ושתשמחו לראותו כשיהיה מוכן.
  • נסו לשמור על קשר בדרכים אחרות, כגון שיחות טלפון, מכתבים, הודעות סמס או דוא”ל.
  • נסו ביקורים קצרים יותר. אם ילדכם אינו רוצה לישון בביתכם, יכול להיות שישמח לבלות איתכם אחר הצהריים, ללכת ליום של כיף ביחד, או פשוט לצאת איתכם לשעה קלה. בהדרגה, תוכלו לחזור למצב שבו יישאר בביתכם.
  • אם ילדכם גדול יותר ומעוניין להישאר אצל חבר ללילה במקום אצלכם, אפשר להזמין גם את החבר לביתכם.

איך לדבר עם בני זוג וילדים חורגים

אם מצאתם בן או בת זוג חדשים, יכול להיות שאתם חשים אשמה או עצב על כך שאתם מבלים איתם ועם הילדים החורגים זמן רב יותר מאשר עם ילדיכם.

כשהילד שלכם מגיע לבקר, יכול להיות שבן או בת הזוג החדשים וילדיכם המשותפים או החורגים ייפגעו או יקנאו בתשומת הלב שהוא מקבל. זה טבעי.

ספרו כיצד אתם מרגישים בנוגע לאחריות שלכם כלפי הילד. כדאי לדבר עם בני הזוג החדשים ועם המשפחה לפני שילדכם מגיע לביקור, ואולי אפילו לקבל מהם כמה רעיונות שיעזרו לכם להעביר את הביקור בשלום.

© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.