קקי ופיפי

בדיקת הקקי והפיפי של התינוק שלכם אמנם לא נשמעת כמו משימה נעימה במיוחד, אבל למעשה, זו אחת הדרכים הטובות לבדוק את בריאות התינוק.

קקי ופיפי: עקרונות הבסיס

תינוקות קטנים עושים קקי ופיפי פעמים רבות במהלך היום. הצואה הראשונה (מקוניום) של התינוק החדש שלכם היא ירוקה כהה ואולי אפילו מעט שחורה ויש לה מרקם דביק. אין צורך לדאוג – זהו גופו של התינוק, שמרוקן את קיבתו ומעיו לאחר תשעה חודשים ברחם. בימים הראשונים אתם עשויים להיתקל בצואה ירוקה נוספת.

החלפת חיתולים רטובים רבים היא סימן טוב, שמראה כי ילדכם מקבל את כל הנוזלים שהוא צריך. ההרטבה פוחתת ככל שהתינוק גדל, אך היא עשויה להתרחש לפחות 8-6 פעמים ביום. התינוק שלכם אינו שולט במספר הפעמים שהוא עושה פיפי או קקי, ולעיתים הוא אפילו ישתין תוך כדי החלפת החיתול.

להתבונן בפיפי

בכל פעם שהתינוק שלכם משתין, בדקו את הזרם ואת צבע השתן על החיתול. הצבע יכול לספר הרבה על בריאותו של התינוק.

כתמי שתן בצבע ורוד בהיר או כתום אינם צריכים להדאיג אתכם. הם נפוצים למדי ונובעים מתגובה בין השתן לבין הכימיקלים בחיתול. מצד שני, שתן כהה יותר הוא סימן לכך שילדכם עלול להיות מיובש או שהוא אינו אוכל מספיק.

אם כתמי השתן אדומים או חומים, ואתם חושבים שיש דם בשתן או שהתינוק שלכם אינו חש בטוב, פנו מיד לרופא הילדים.

אם התינוק שלכם משתמש בחיתולים סופגים חד פעמיים וברצונכם לבדוק כמה שתן הוא נותן, שקלו את החיתול הנקי ואת החיתול המלא. לפעמים אפשר למצוא “קריסטלים” (גבישים) קטנים בחלקו הפנימי של חיתול חד פעמי, שמקורם בחיתול עצמו ולא בשתן.

להתבונן בקקי

יש מגוון רחב ונורמלי של מראה, ריח ותדירות הקקי. חלק מהתינוקות נראים כאילו הם רק עושים קקי כל הזמן, ואחרים פחות. תדירות יציאות של שלוש פעמים ביום או שלוש פעמים בשבוע היא נורמלית, ואצל תינוקות יונקים אפילו פעם בשבוע זה תקין. רוב התינוקות עושים קקי במהלך ההאכלה או זמן קצר אחריה, כחלק מרפלקס גסטרו-קולי, המפעיל את מערכת העיכול בזמן האכילה. מראהו של הקקי תלוי בתזונת התינוק. בחלוף הזמן, תוכלו להבחין בשינויים בצואה הבאים לידי ביטוי ב:

  • תדירות – כלומר, באיזו תכיפות התינוק שלכם עושה קקי
  • צבע
  • מרקם: מוצק, נוזלי וכל מה שביניהם
  • ריח: באופן כללי, ככל שהתינוק אוכל יותר מזון מוצק, הריח נהיה חזק יותר.

יציאות בתקופת ההנקה

בתקופת ההנקה יציאות התינוק הן לרוב שונות מאשר יציאות של תינוקות הניזונים מתחליפי חלב או מכלכלה מוצקה.

  • היציאות לרוב רכות  יותר ואולי אפילו נוזליות לגמרי, דומות מעט לחרדל במרקם ובצבע, לעיתים קרובות בצבע צהוב-כתום ולפעמים ירוק
  • תדירות היציאות עשויה להיות בין פעם בכל הנקה, לבין פעם בשבוע בלבד.
  • לאחר כמה חודשים, תדירותן עשויה לפחות וגם המרקם עשוי להיות פחות נוזלי.
  • הריח של הקקי בזמן ההנקה הוא עדין ומתקתק יותר בהשוואה לקקי של תינוקות הניזונים מתחליפי חלב, והוא עשוי להיות מושפע מתזונתה של האם.

יציאות ותרכובת מזון לתינוקות (תמ”ל)

  • קקי מוצק יותר באופן כללי, אך צבעו ומרקמו (רך או מוצק) עשויים להשתנות
  • יכול להופיע בצבעי ירוק-צהוב (או אפילו אפור-כחלחל), ולפעמים גם בגווני חום.

מעבר בין סוגי תמ”ל שונים

השינוי בסוג התמ”ל עלול לגרום לשינויים במראהו ובמרקמו של הקקי.

יציאות וארוחות מוצקים

  • ברגע שאנו מתחילים בטעימות מוצקים, הקקי הופך לקשה ובעל ריח חזק יותר
  • הוא עשוי להיראות כאילו חלק מהמוצקים לא עוכלו, ויצאו החוצה כפי שהם. זאת מכיוון  שמערכת העיכול של התינוק שלכם עדיין מתפתחת, ולרוב מדובר במצב תקין.

בעיות ביציאות

עצירות

עצירות היא מצב שמתרחש כאשר הקקי קשה ויבש, ונראה לעיתים כמו אבנים קטנות. לתינוק שלכם קשה לדחוף את הקקי החוצה, והוא עשוי להיות מוטרד מאוד. אם המצב נמשך זמן מה, אתם מגלים דם ביציאות, או שנראה כי תינוקכם סובל בזמן מתן צואה – דברו עם רופא הילדים או עם אחות טיפת חלב.

עצירות נוטה יותר לקרות אצל תינוקות הניזונים מתחליפי חלב. אם אם נראה כי התינוק שלכם מתאמץ מאוד כשהוא עושה קקי, לא תמיד מדובר בעצירות. כשתינוקות קטנים עושים קקי, לפעמים פניהם מאדימות, הם מתלוננים ואפילו בוכים, אך כשהם מתרגלים לחוויה, הסימנים הללו עוברים. אם התינוק שלכם אינו עושה קקי לעיתים קרובות, אך היציאות שלו רכות והיציאה קלה, אין צורך לדאוג.

עם זאת, אם התינוק שלכם מתאמץ ומוציא חתיכות קקי קטנות וקשות, כדאי לפנות לרופא הילדים, על מנת שימליץ על מרככי צואה, טבעיים או תרופתיים. תינוקות הניזונים מתמ”ל זקוקים בדרך כלל לטיפול זה יותר מאשר תינוקות הניזונים בהנקה.

שלשול

שלשול מתרחש כאשר התינוק שלכם עושה קקי נוזלי (ואפילו מימי) לעיתים קרובות מהרגיל. אם התינוק שלכם גם מקיא, ייתכן שהוא סובל מזיהום במעיים. במצב זה, חשוב לפנות מיד לרופא הילדים כדי לוודא שהתינוק אינו מתייבש.

צואה חיוורת

צואה בצבע לבן, אפור או צהוב חיוור אצל תינוק הסובל מצהבת עלול להצביע על מחלת כבד נדירה. פנו מיד לרופא הילדים כדי לערוך בדיקת דם. צלמו או אפילו קחו דוגמיות מהצואה, כדי שרופא הילדים יוכל לבחון אותה.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.