זמן מסך בימי קורונה

בימים אלו שעות המסך הן כנראה רבות יותר מכפי שהייתם רוצים. על מה כדאי להקפיד וכיצד ניתן למזער נזקים?

זמן מסך: התארגנות מחדש

זמן מסך הוא זמן שבו מבלים בצפייה בטלוויזיה, במשחקי וידיאו, במחשב, בטאבלט ובטלפונים הניידים. שגרה בריאה כוללת מגבלות על זמן המסך היומי, כשהשאיפה היא שהילדים ישתמשו במסכים כמה שפחות. בתקופה זו של התמודדות עם נגיף הקורונה ישנם לא מעט אתגרים למגבלות הרגילות על זמני המסך. הלמידה מרחוק שהנהיג משרד החינוך דורשת שימוש במחשב, הקשר עם בני משפחה וחברים עבר גם הוא לשיחות וידיאו. השעות הממושכות בבית הופכות את זמן המסך להפוגה האפשרית הזמינה ביותר עבור ההורים. על מנת לשמור על הרגלי מסך בריאים יש צורך לשנות ולהתאים את המגבלות הרגילות.

כמה זמן מסך כדאי לאפשר לילדים?

פעוטות מתחת לגיל שנתיים מומלץ לא לחשוף כלל למסכים. ילדים בגיל זה אינם מרוויחים כלל מהשימוש במדיה ולכן כדאי להמשיך ולהגביל את השימוש במדיה באופן גורף בגילאים אלו. ילדים בגילאי שנתיים עד חמש יכולים לצפות בטלוויזיה עד שעה ביום, בנוסף לשיחות וידיאו קצרות עם בני משפחה או חברים. בגילאי בית ספר ותיכון, ניתן לנתב את השימוש במדיה ללמידה או לעיסוק יצירתי, כך שמתאפשר יותר זמן מסך. עם זאת חשוב להגביל את זמן המסך לצרכי פנאי לעד שעתיים ביום.

על מה להקפיד?

גם בתקופה זו ילדיכם זקוקים למגוון של פעילויות על מנת להתפתח. לכן, חשוב לוודא ששגרת היום שלהם מורכבת גם מזמני משחק חופשי, פעילות גופנית, יצירה, וזמנים שבהם הם מבלים יחד עם בני משפחה אחרים. לשם כך יש צורך להגביל את השימוש במסכים גם כאשר הוא משמש ללמידה ולשיחה עם חברים. כמו כן, חשוב להמשיך ולהיות מעורבים בתכנים שילדכם צורכים באמצעות המדיה. כך תוכלו לעשות זאת:

  • הגבילו את זמני המסך לפנאי וקבעו אותם כחלק משגרת היום. הקפידו על זמנים המותאמים לגילאי הילדים.
  • שמשו דוגמה והגבילו גם את זמני המסך שלכם. נסו להניח בצד גם את הפלאפון, והתעדכנו בחדשות רק פעם או פעמיים ביום. הימנעו מהפעלת טלוויזיה ברקע.
  • הציעו אלטרנטיבות: שלבו בשגרה היומיומית מגוון של פעילויות ודאגו לרעיונות שהילדים יוכלו להשתמש בהם. ככל שהילדים צעירים יותר, תצטרכו להיות שותפים באופן פעיל בחלקים גדולים יותר משגרת היום. עם זאת, נסו לחשוב עם הילדים לרעיונות למשחקים או ליצירות שהם מסוגלים לעסוק בהם גם בכוחות עצמם כך שתתאפשר גם לכם הפוגה.
  • בחרו את התכנים שהילדים צופים או משחקים בהם. נסו לבחור באפשרויות שמציעות הזדמנויות ללמידה. הקפידו לבחור בתכנים המציגים מודלים טובים לחיקוי, או בתכנים המעודדים יצירתיות. הימנעו מצריכת תכנים אלימים. בדקו משחקים או תכניות לפני שתאפשרו את השימוש בהם וודאו שהם מתאימים לגילאי הילדים.
  • אפשרו שימוש בטלוויזיות ובמחשבים רק בחללים המשותפים והימנעו מהחזקת מסכים בחדרי הילדים.
  • הצטרפו אליהם – שבו עם הילדים לצפות בתכנית או שחקו איתם במשחקי וידיאו. כך תוכלו לוודא שהם צורכים תוכן איכותי, לתווך מידע בעת הצורך ולסייע לילדים להרחיב את אופקיהם סביב תחומי העניין הטבעיים שלהם.
  • שוחחו על התכנים של התוכנית או המשחק ועודדו את הילדים לחשיבה ביקורתית.
  • התעניינו במה שבני הנוער עושים באינטרנט, התקינו תוכניות או מסננים שיחסמו גישה לתכנים בלתי הולמים.
  • קבעו שעת סיום לשימוש במסכים מדי ערב, על מנת לאפשר כניסה רגועה לשינה.