מיניות ורווחה בגיל ההתבגרות

מיניות היא חלק חשוב וחיוני בהתפתחותו הבריאה של ילדכם. זה טבעי שתרגישו קצת לא נוח לדבר איתו על מיניות אצל בני נוער, אך אם תבואו לשיחה מוכנים, פתוחים וכנים, היא תהיה קלה יותר לכם ולו.

הידעתם?

בישראל, אין לתת טיפול רפואי לילדים בני פחות מ-18 ללא הסכמת הורים, למעט בנושאים הקשורים לאמצעי מניעה והפלות.

מיניות אצל בני נוער: עקרונות הבסיס

מיניות חיונית להתפתחות בריאה. נושא המיניות כולל לא רק מין, אלא גם כיצד ילדכם מרגיש בנוגע לגופו המתפתח, כיצד הוא מבין רגשות כמו אינטימיות, משיכה וחיבה לאחרים, וכיצד הוא מפתח ומתחזק מערכות יחסים מכבדות. יכולתו להביע חיבה, אהבה ואינטימיות חשובה גם היא – וכך גם יכולתו לקבל החלטות בריאות ונכונות בנוגע לגופו שלו.

המיניות אינה מתחילה בגיל ההתבגרות ואינה עוצרת בסיומו. הרווחה המינית ממשיכה להתפתח לאורך החיים. תקשורת פתוחה בין ההורים לילדיהם משפיעה באופן חיובי על התנהגות מינית אצל בני נוער. לדוגמה, צעירים וצעירות שמדברים בפתיחות על המיניות שלהם עם הוריהם נוטים פחות להתמודד עם היריון בלתי רצוי לפני גיל 18. כמו כן, סביר יותר להניח שישתמשו באמצעי מניעה בפעם הראשונה שיקיימו יחסי מין.

לעודד תקשורת פתוחה

לא תמיד קל לדבר על מיניות עם ילדכם, אך אפשר להקל על השיחה:

  • נצלו הזדמנויות יומיומיות כדי לדבר על מיניות
  • הראו לילדכם שאתם מתעניינים באמונות, בדעות ובנקודות המבט שלו
  • היו זמינים עבורו, כדי שיוכל לבוא ולדבר איתכם על נושאים שמעסיקים אותו
  • הסבירו כי זה בסדר להיות נבוך
  • נסו לראות דברים מנקודת המבט שלו
  • היו כנים אם אינכם יודעים את התשובה לשאלה – ואפילו הציעו לחפש את התשובה ביחד
  • שאלו אותו מה הוא כבר יודע, הוסיפו מידע חדש ותקנו את המידע השגוי
  • השתמשו במיומנויות הקשבה פעילה.

זה טבעי שאתם וילדכם לא תרגישו בנוח לדבר על מין ומיניות. קראו כיצד להתמודד עם שיחות קשות כדי לקבל כמה רעיונות להתמודדות עם רגעים מביכים.

כיצד לדבר עם ילדכם על מיניות

הנה כמה רעיונות ושיטות שיקלו על השיחה עם ילדכם.

התחילו לדבר מוקדם ככל האפשר

אין זמן נכון או לא נכון להתחיל לדבר על מיניות, אך כדאי להתחיל לדבר כבר מגיל צעיר מאוד,  בתוכן המתאים לגיל, כדי לעזור לילדכם להבין שמין ומיניות הם חלקים נורמליים ובריאים מהחיים. השיחות בגיל צעיר יקלו על השיחות בגיל מבוגר יותר.

התכוננו מראש

ילדכם עשוי לשאול כל מיני שאלות, ולכן כדאי להתכונן מראש. בדרך כלל, השאלות שמטרידות צעירים נוגעות יותר להתבגרות המינית, למחזור ולאמצעי מניעה, מאשר לחלומות רטובים ולאוננות.

כדאי לחשוב לפני כן על האמונות והערכים שלכם בעניין מיניות, כדי שתעבירו לילדכם מסרים ברורים ועקביים. לדוגמה, הוא עשוי לשאול אתכם מה דעתכם על משיכה לבני אותו מין, וחשוב שתגיבו לו בצורה חיובית – לכן מומלץ להבין מראש מה אתם מרגישים בנוגע לנושא זה.

דברו על הדברים החשובים באמת

יש כמה דברים שממש חשוב שכל אדם צעיר יבין. לדוגמה, ילדכם צריך לדעת:

  • שיש לו זכות להגיד “לא”. לכל אחד יש זכות לשלוט במה שקורה לגופו, וילדכם אינו צריך להרגיש לעולם שלוחצים אותו לעשות משהו שלהרגשתו, אינו נכון עבורו. דברו עם ילדכם ולמדו אותו לזהות אילו דברים גורמים לו להרגיש נינוח ובטוח, במקום לעשות את מה שחבריו עושים
  • מה משמעות המושג “מין בטוח”, וכיצד להשתמש באמצעי מניעה כדי להתגונן מפני היריון לא רצוי ומחלות מין
  • מהם החוקים שחלים על מין ועל מגע מיני
  • שאין לו את הזכות לכפות את עצמו על אף אחד או לנחש ולשער מה רוצה הצד השני
  • אם הוא כבר פעיל מינית, חשוב שיבדוק אם נדבק בכלמידיה – מחלה שאינה מפתחת תסמינים אך נפוצה מאוד בקרב צעירים משני המינים
  • כיצד, מתי והיכן אפשר לקבל ייעוץ בנוגע לנושאים שקשורים למיניות.

חשבו על מה שאינכם יודעים

אם תנסו להבין מה אינכם יודעים, תוכלו לדעת איזה מידע דרוש לכם. אפשר לפנות למקורות מידע מהימנים רבים, ובהם:

  • רופא מתבגרים, העוסק בבריאות מינית
  • היועצת בבית הספר
  • שירותי בריאות בקהילה וארגונים שונים, כגון ארגון “דלת פתוחה” או מיזם “מידע אמין על מין
  • ספרים ועלונים

נצלו הזדמנויות לדבר על מיניות

יהיו מקרים שבהם ילדכם ישאל אתכם על מין ומיניות באופן ישיר, ומקרים שבהם ההזדמנות לדבר על כך תעלה מעצמה.

במקרים אחרים תצטרכו אתם לזהות ולנצל את ההזדמנויות למידה אקראית. יש רגעים יומיומיים שבהם אפשר לדבר בקלות על נושאים חשובים – למשל, אם שניכם מאזינים למשהו ברדיו של המכונית, כשילדכם קורא כתבה על מערכות יחסים בעיתון, או כשאתם צופים במשהו רלוונטי בטלוויזיה. הרגעים האלה נוטים להיות נוחים יותר לשניכם, וניצולם יאפשר לילדכם להרגיש בנוח להעלות בפניכם נושאים רגישים בעתיד.

בחרו מילים בזהירות

חשוב להתאים את השפה והטרמינולוגיה שבה תשתמשו לרמה הנכונה לילדכם.

קראו את האיתותים של ילדכם

חפשו סימנים שמצביעים על כך שעכשיו אינו הזמן המתאים ל”שיחה חשובה”, למשל אם הוא עייף, עסוק או שדעתו מוסחת. תמיד תוכלו לנסות שוב מאוחר יותר.

הזכירו לעצמכם מדוע חשוב לדבר על מיניות

השאירו את ערוצי התקשורת פתוחים, כדי לעזור לילדכם לקבל החלטות חיוביות, בטוחות ומושכלות, כעת ובעתיד.

יותר ממחצית מבני הנוער בכיתות י’ חוו מגע מיני, ויותר מרבע מהם כבר קיימו יחסי מין. עד גיל 16, רוב בני הנוער יחוו סוג כלשהו של קשר מיני. כמו כן, רבים מבני הנוער התנסו בסקסטינג (שליחת הודעות טקסט בעלות אופי מיני).

אם תעכבו את קיום השיחה על בריאות מינית עם ילדכם, אתם עלולים לפספס את ההזדמנות לעזור לו לקבל החלטות נכונות. השיחה חשובה במיוחד אם אתם רוצים שדעתכם תשפיע על תהליך קבלת ההחלטות המיניות של ילדכם.

מיניות אצל בני נוער: תפקידכם כהורים

זיכרו כי אתם משמשים דוגמה אישית לילדכם. כדי לעזור לו ללמוד, הדגימו וחזקו את הערכים והאמונות שלכם בנוגע לבטיחות, אחריות וכבוד בתוך מערכות יחסים.

האמונות והציפיות שלכם בנוגע למין ולמיניות מושפעות מהרקע התרבותי שלכם. ללא קשר למה שאתם מרגישים כלפי עניינים שקשורים למיניות, המיניות של ילדכם היא חלק גדול במי שהוא ובמי שיהיה בעתיד. שאלו אותו אילו דעות הוא שומע מחברים ומבני גילו בנוגע למיניות, כדי להראות לו שאתם מתעניינים בו.

ילדכם לומד על מיניות בבית הספר, מדבר על כך עם חברים ומקבל מידע מהאינטרנט וברשתות החברתיות. עם זאת, הוא יסמוך במיוחד על המידע שיקבל מכם, ההורים, ולכן כדאי לקבל מידע ממקורות אמינים ומבוססים, ולהתכונן לעזור לו להבין את כל המסרים הרבים שהוא מקבל על מיניות.

מומלץ להבהיר את כללי היסוד שלכם או את הכללים שאתם לא מוכנים להתפשר עליהם כבר מגיל צעיר – כך הוא יבין מה הם הערכים והציפיות שלכם. בנושאים אחרים וחשובים פחות, תוכלו לבחור לנהל איתו משא ומתן ולקבוע את הגבולות ביחד, כדי שירגיש שהוא מעורב בתהליך.

אנשים צעירים עם צרכים מיוחדים

חשוב מאוד לדבר על מיניות גם עם ילדים עם צרכים מיוחדים. תנו לילדכם מידע חיוני ורלוונטי באופן שהוא מבין. כשאתם מדברים איתו על מיניות, בדקו:

  • אם יש לו מיומנויות קבלת החלטות
  • אם יש לו יכולת לחשוב על התוצאות למעשיו עד תומן
  • אם הוא יודע על גבולות, פרטיות ומערכות יחסים אינטימיות – מלאו את המידע החסר ותקנו את המידע השגוי
  • אם הוא מבין את הסיכונים בהתנהגויות מסוימות.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network