צעירים בעלי חוסן נפשי מתמודדים טוב יותר עם מצבים קשים, ומצליחים להתאושש ולחזור לעצמם גם כשהדברים משתבשים. בניית חוסן נפשי היא חלק חשוב מההתפתחות בגיל ההתבגרות, שיעזור למתבגרים לנווט בהצלחה בין העליות והירידות בהמשך החיים.
מהו חוסן נפשי?
חוסן נפשי הוא היכולת להתאושש אחרי מצב או תקופה קשים, ולחזור להרגיש טוב כפי שהרגשתם בעבר. זוהי גם היכולת להסתגל לנסיבות קשות שאי אפשר לשנות, ולהמשיך להתפתח ולהצליח למרות זאת. חוסן נפשי מאפשר לנו ללמוד ולהתחזק ממצבים קשים או מאתגרים.
ילדכם זקוק למיומנויות אישיות ולגישות שיעזרו לו להתאושש ממצבים מאתגרים שמתרחשים מדי יום, כגון עשיית טעויות, ויכוחים עם חברים, מעבר לבית ספר חדש או הפסד במשחק ספורט חשוב. החוסן הנפשי יעזור לו להתמודד גם עם אתגרים רציניים יותר כמו פרידות, חרמות, הסתגלות למשפחה מאמצת, מחלה או מוות של קרוב משפחה אהוב או בריונות.
מידת החוסן הנפשי שלנו, מבחינה מעשית ורגשית, יכולה לעלות ולרדת בזמנים שונים. יהיו אתגרים שמהם קל לנו יותר להתאושש, ואחרים שקשה יותר. חלק מבני הנוער חווים אתגרים רבים יותר מאחרים בגלל קשיי למידה או מגבלות, או כיוון שיש להם אישיות חרדתית יותר. ככל שמספר האתגרים עולה, כך קשה להם יותר להתמודד איתם.
כל בני הנוער יכולים לפתח מיומנויות אישיות לצורך חוסן נפשי. חוסן נפשי הוא יותר מאשר התמודדות בלבד. הוא מאפשר לילדכם להיות מוכן טוב יותר כדי לחפש התנסויות והזדמנויות חדשות, ולקחת סיכונים מחושבים כדי להשיג את מטרותיו. הסיכונים שייקח עלולים להוביל לכמה מכשולים ועיכובים, אך הוא ירגיש כי הוא מסוגל להתמודד עימם, והם גם יוצרים הזדמנויות להצלחה ולהעצמת הביטחון העצמי.
כיצד לעזור לילדכם לבנות חוסן נפשי
חוסן נפשי אצל צעירים נבנה על בסיס של מערכות יחסים חזקות וחיוביות עם ההורים, וקשרים עם מבוגרים נוספים שמטפלים בהם, כגון סבים וסבתות, דודים ודודות או מורים שמשמשים כמנטורים. חברים או חברים לכיתה מהווים גם הם מקור תמיכה נהדר.
כדי לעזור לילדכם לבנות את היכולת להתאושש ממצבים קשים, תנו לו הזדמנות ללמוד ולתרגל ערכים ומיומנויות חשובים כגון:
- כבוד עצמי, ערכים אישיים וגישה חיובית
- מיומנויות חברתיות
- חשיבה מועילה ואופטימית
- מיומנויות לביצוע ולסיום פעולות.
עשו זאת באמצעות עידוד על ניסיונות להתמודד עם מכשולים, ללא קשר לתוצאה.
כהורים, אינכם יכולים להגן על ילדכם מבעיות או מזמנים קשים, אך תוכלו למלא תפקיד חשוב בבניית החוסן הנפשי שלו. וככל שתתחילו מוקדם יותר, כך סביר יותר להניח שיצליח לפתח מיומנויות להתאוששות.
יכול להיות שילדכם אינו רוצה לדבר איתכם, או חושב שאינכם יכולים להבין מה עובר עליו. זה טבעי. חשבו אם יש מבוגרים אחרים במשפחה, מבין החברים או בקהילה שיוכלו להתערב ולתמוך בו.
ערכים אישיים וגישות כלפי חוסן נפשי
כבוד עצמי ותחושת ערך עצמית הן אבני בניין נהדרות לבניית חוסן נפשי. כבוד עצמי נובע מהצבת סטנדרטים להתנהגות מסוימת. ילד עם כבוד עצמי ותחושת ערך עצמית מאמין שהוא חשוב ושצריך להתייחס אליו בכבוד. סביר יותר להניח שיגן על עצמו ויימנע מהתנהגות וממצבים מסוכנים. כמו כן, הכבוד העצמי יעזור לו להיות פגיע פחות למעשי בריונות.
אמפתיה, כבוד לאחרים, אדיבות, הגינות, כנות ושיתוף פעולה קשורים גם הם לחוסן נפשי: למשל, להפגין דאגה לאנשים שזקוקים לתמיכה, לקבל את ההבדלים בין אנשים, להיות ידידותיים ולא להתנכל לאחרים או לפעול בבריונות. אם ילדכם יתנהג כך כלפי אחרים, סביר יותר להניח שיקבל תגובה חיובית בתמורה, שתעזור לו להרגיש טוב בנוגע לעצמו.
מערכת יחסים חזקה ואוהבת איתכם ושמירה על קשר הן הבסיס לכל האיכויות והערכים הללו אצל ילדכם. סביר להניח שילד שמפגינים כלפיו אהבה וכבוד, ירצה להפגין אהבה וכבוד כלפי עצמו ואחרים.
מיומנויות חברתיות לבניית חוסן נפשי
מיומנויות חברתיות הן עוד אבן בניין חשובה לבניית חוסן נפשי. אלה המיומנויות הדרושות ליצירת חברים ולתחזוקת חברות, לפתרון עימותים, לשיתוף פעולה ולעבודה טובה בצוות או בקבוצה.
אם ילדכם שומר על מערכות יחסים טובות בבית הספר ומעורב בפעילות של קבוצות בקהילה, חוגי ספורט ופעילויות אמנות, יש לו סיכוי גדול יותר לפתח קשרים ותחושת שייכות, וכן להתנסות בפתרון קונפליקטים עם אחרים.
קראו עוד במאמר על חברויות בין בני נוער וכיצד לתמוך בהן. כמו כן, המאמרים על פעילות בני נוער, פעילויות אחר הצהריים ולגרום לבני נוער לפעול בקהילה כוללים רעיונות נוספים שיעזרו לילדכם ליצור קשרים חברתיים.
חשיבה מועילה ואופטימית
חוסן נפשי משמעו להיות מציאותי, לחשוב בצורה רציונלית, להסתכל על חצי הכוס המלאה, למצוא את היתרונות ולהמשיך קדימה, גם אם המצב נראה רע.
אם ילדכם מוטרד, עזרו לו להסתכל על המצב בצורה ריאלית, ולהתמקד בעובדות ובמציאות. אפשר, לדוגמה, לשאול בעדינות, “זה באמת חשוב כמו שאתה חושב? בסולם של 1 עד 10, כמה זה באמת גרוע?”. במצבים בהם המציאות אכן עגומה ולא נראה כי תהיה תוצאה חיובית למצב, חשוב להסביר כי גם מצבים כאלה הם חלק מהחיים, כי לכל מצב ישנם כמה פתרונות ודרכי התמודדות, וכי הדברים משתנים לאורך הזמן.
עזרו לו להבין שגם אם התרחש משהו רע בחלק מסוים של חייו, הוא אינו משפיע על שאר החלקים. למשל, אם ילדכם קיבל ציון גרוע במבחן, ציינו בפניו שהציון לא ימנע ממנו להתאמן בקבוצת הכדורגל בשבת, או לצאת עם חברים. תמיד טוב לשמור על חוש הומור, שעוזר לראות את הדברים בפרספקטיבה הנכונה ולהישאר רגועים.
אם ילדכם קשה עם עצמו – אומר, למשל, “אני אמות מבושה אם אדבר לפני כל הכיתה” – הציעו לו לדבר לעצמו בצורה חיובית יותר. לדוגמה, הוא יכול להגיד לעצמו, “אני לא כל כך אוהב לדבר בציבור, אבל אני אצליח להתמודד”. חזקו אותו על נסיונות התמודדות, גם אם לא בסוף לא צלחו.
סביר להניח שילדכם ירגיש חיובי יותר אם יבין שתקופות קשות הן חלק מהחיים, ושהן יעברו והמצב ישתפר. ספרו לו כיצד אתם, אנשים שאתם מכירים, ואפילו מפורסמים, עברו תקופות קשות. השיחה והעבודה המשותפת על מציאת פתרונות יעזרו לו לפתח חוסן נפשי. אחת הדרכים לעזור לילדכם להרגיש שיש לו כוח לעבור תקופות מאתגרות היא ללמד אותו כיצד לפתור בעיות.
לא משנה עד כמה ילדכם עליז ושמח, יהיו תקופות שבהן יחוש חרדה, פחד או כעס. חוסן נפשי יעזור לו להתגבר בקלות יותר על העליות והירידות בגיל ההתבגרות.
אתם מהווים דוגמה אישית לילדכם. הראו לו שאתם חושבים חיובי ושומרים על אופטימיות: הודו לאנשים אחרים על תמיכתם, אמרו דברים כמו “המצב ישתפר בקרוב ואני יכול להתמודד עם זה”, והמשיכו לצַפות לדברים טובים.
כיצד לשפר מצבי רוח עגמומיים?
- לעשות דברים שאוהבים ונהנים מהם
- לבלות זמן פנוי עם חברים
- לעזור למישהו אחר
- לדבר עם חברים או עם מישהו שיתמוך בנו
- לעסוק בפעילויות שעוזרות לנו להירגע ומהוות הסחת דעת
- לצאת לטיול קצר, הליכה או לעשות פעילות גופנית כלשהי
- להסתכל על תמונות ולהיזכר בזמנים טובים
- לצפות בסדרת טלוויזיה מצחיקה או לקרוא משהו מצחיק.
מיומנויות לביצוע ולסיום פעולות
תחושות ביטחון עצמי, מסוגלות ויכולת לבצע ולסיים פעולות הם חלקים עיקריים בבניית חוסן נפשי. מיומנויות חשובות בתחום זה כוללות הצבת מטרות, תכנון, יכולת ארגונית ומשמעת עצמית, התכוננות לעבודה קשה ותושייה, או יכולת לפעול במהירות ובתבונה.
כדי לטפח את המיומנויות האלה אצל ילדכם, עזרו לו להבין מהן החוזקות הייחודיות והמגבלות הייחודיות שלו. לאחר מכן, עודדו אותו לקבוע לעצמו מטרות שכדי להשיגן יוכל להשתמש בחוזקות האלה, ועזרו לו להתמקד בדברים שבהם הוא טוב. לדוגמה, אם הוא טוב בשירה או בנגינה, הציעו לו להצטרף לתזמורת בית הספר או להקים להקה משלו. אם הוא טוב עם ילדים קטנים, הציעו לו לנסות לעשות עבודת בייביסיטר או לעזור לאמן קבוצת ספורט צעירה.
תמכו בילדכם והציעו לו לקחת על עצמו תחומי אחריות חדשים או נוספים – תפקיד מנהיגות בבית הספר או אפילו עבודה במשרה חלקית בגיל מאוחר יותר – כדי לעזור לו לבנות ביטחון עצמי, על מנת שירגיש כי הוא מסוגל להתמודד עם מצבים חדשים ולא מוכרים ולהבין מה הוא יכול לעשות.
אתגרים הם חלק טבעי בחיים, ואנשים צעירים חייבים ללמוד כיצד להתמודד איתם בעצמם. תנו לו לנסות להתמודד עם הבעיות שלו לבד לפני שאתם מתערבים. מכשולים ואפילו כישלונות לפעמים הם חלק חשוב מהתהליך.
מסרים עיקריים לבניית חוסן נפשי
אפשר ליצור סביבה משפחתית חיובית שמעודדת חוסן נפשי באמצעות העברת כמה מסרים חשובים בחיי היומיום:
- החיים בדרך כלל טובים, אבל כל אחד נתקל בתקופה קשה או עצובה לפעמים. זה חלק טבעי מהחיים.
- המצב משתפר כמעט תמיד, גם אם לפעמים לוקח לו זמן רב יותר ממה שרוצים. כדאי להמשיך לקוות ולעבוד על הפתרון.
- ספרו למישהו שאתם סומכים עליו מה מדאיג או מטריד אתכם, וכך תרגישו טוב יותר ותמצאו רעיונות נוספים לפעולה.
- אף אחד אינו מושלם. כולנו עושים טעויות. כולנו מגלים שיש כמה דברים שאיננו טובים בהם.
- חפשו משהו חיובי או מצחיק בכל סיטואציה קשה, קטן ככל שיהיה. זה יעזור לכם להתמודד טוב יותר.
- קבלו אחריות כמו שצריך על מה שעשיתם או שלא עשיתם, שהוביל למצב קשה או עצוב. אך אל תאשימו את עצמכם יותר מדי – גם לנסיבות, למזל רע ולאנשים אחרים יש תפקיד בעניין.
- ישנם מצבים שאי אפשר לשנות. אם אי אפשר לשנות משהו, פשוט צריך לקבל אותו ולהמשיך לחיות. אל תאמללו את עצמכם ותרעו את המצב או תניחו שהתרחיש הגרוע ביותר הוא שיקרה.
- כשמשהו משתבש, הוא משפיע בדרך כלל על תחום אחד בלבד בחייכם. אם זה קורה, התמקדו בתחומים האחרים בחיים שעדיין עובדים מצוין.
- כולם פוחדים לפעמים, לא תמיד מאותם דברים. התמודדו עם הפחדים שלכם כדי להתחזק.
- אל תתנו לרגשות שלכם “לחטוף” אתכם ולאבד שליטה. נסו למצוא דרך להרגיע את עצמכם כדי לחשוב על הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הרגשות.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network