התמודדות עם עודף משקל והשמנת יתר אצל בני נוער

אפשר לעשות דברים רבים כדי לעזור לילדכם להתמודד עם משקלו ולבחור באורח חיים בריא. אך אם אתם חוששים שילדכם מתמודד עם בעיות עודף משקל או השמנת יתר, כדאי לפנות לאיש מקצוע.

משקל לא בריא, עודף משקל והשמנת יתר אצל בני נוער

אדם עם “עודף משקל” או “השמנת יתר” הוא אדם שיש לו כמות גדולה של שומן בגוף. השמנת יתר היא צורה חמורה יותר של עודף משקל. בני נוער נמצאים בסיכון גבוה לעלייה לא בריאה במשקל, לעודף משקל ולהשמנת יתר, כיוון שהם נוטים:

  • לעשות פחות פעילות גופנית
  • להימצא זמן רב יותר מול המסך
  • לאכול פחות מזון בריא ויותר מזון עתיר שומן וסוכר.

כהורים, אתם מכירים את ילדכם טוב יותר מכל אחד אחר. אם אתם חושבים שילדכם בוחר לאכול מזון לא בריא ואינו עושה מספיק פעילות גופנית מדי יום, טבעי שתחששו למשקלו. רופא המשפחה שלכם יוכל לבדוק אם המשקל של ילדכם בריא, ולדבר איתכם על מדד מסת הגוף (BMI) שלו, שמודד את גובהו לעומת משקלו.

אנשים צעירים עם עודף משקל נמצאים בסיכון מוגבר להפוך למבוגרים עם עודף משקל. נמצא קשר בין השמנת יתר בילדות ובבגרות לבין סיכונים בריאותיים חמורים, כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב ומחלות כלי דם אחרות, וכן סוגי סרטן שונים.

אינכם היחידים שחוששים למשקל הילד שלהם. סקר שנערך בישראל בשנת 2009 מצא כי 29% מהילדים בני שש היו בעלי עודף משקל או השמנת יתר, וכ-88% מהם הראו את אותם מדדים גם בגיל עשר.

לקבל עזרה מקצועית

אם ילדכם סובל מבעיית משקל, ניתן להיעזר ברופא הילדים או בתזונאית קלינית מורשית. אחד היתרונות בביקור אצל איש מקצוע כגון רופא או תזונאית הוא שילדכם יקבל את עצתם כ”נייטרלית” יותר משלכם.

אנשי המקצוע יכולים לעזור לבני נוער עם עודף משקל להגיע למשקל בריא יותר באמצעות התמקדות בהתנהגות ובאורח חיים בריאים, שתעזור לכם ולמשפחתכם לבסס אורח חיים בריא לטווח ארוך, ולהימנע מפיתוח הפרעות אכילה.

אנשי המקצוע עשויים להמליץ על תוכנית שמירה על המשקל לצעירים שעדיין צריכים לצמוח לגובה – כלומר, לשמור על משקל קבוע בעודו ממשיך לגבוה. במקרה של צעירים שסיימו לגבוה, יש לטפל במשקל העודף באמצעות אובדן משקל הדרגתי ובריא.

במקרים קיצוניים של השמנת יתר, איש המקצוע עשוי לבחון אפשרויות טיפול קליני אחרות, כגון טיפול תרופתי ואפילו ניתוח, על אף שזה נחשב לאפשרות אחרונה בהחלט ולביצועו ישנם קריטריונים מחמירים. אם האפשרויות הללו הוצעו לילדכם, יש לוודא שהם יטופלו בידי מומחים למשקל לבני נוער.

עזרה משפחתית לבני נוער עם בעיות משקל

אם רופא המשפחה או איש מקצוע אחר קובע שלילדכם יש בעיית משקל, אפשר לעשות דברים רבים כמשפחה כדי לעזור לו לחזור למשקל תקין. כדאי להתחיל באורח החיים המשפחתי. כשכל בני המשפחה אוכלים היטב ועושים מספיק פעילות גופנית, הם משמשים דוגמה טובה לילדכם, וגם מראים לו שהם תומכים בו ומעודדים אותו. הנה כמה עצות מעשיות לשינוי אורח החיים המשפחתי.

מזון וחטיפים בריאים

מלאו את המזווה והמקרר בפירות וירקות , ובארוחות מזינות ובריאות, כדי לתת לילדכם מגוון אפשרויות בריאות לבחירה כשהוא רעב. הכינו במקום נגיש ירקות ופירות שטופים וחתוכים, כך יגבר הסיכוי שהם אכן יאכלו.

כוונו אותו לאכול מזון בריא: נסו לסלק ג’אנק פוד, משקאות קלים וחטיפים מהבית. אם המזווה לא יכיל מזונות שאינכם מעוניינים שילדכם יאכל, יקל עליכם להשגיח על מה שהוא אוכל, ולא  תצטרכו לתפקד כל הזמן בתור “משטרת המזון”.

חשוב במיוחד לאכול ארוחת בוקר בריאה מדי בוקר, שתעזור לילדכם להרגיש מלא יותר לזמן רב יותר, כך שיזדקק פחות לחטיפים או למזונות עתירי שומן או סוכר וישמור בקלות רבה יותר על משקל תקין.  תוכלו להציע לו  דייסה, יוגורט עם גרנולה, שייק פירות על בסיס חלב, פרוסת לחם עם גבינה ועוד. כמו כן, כדאי לשבת לאכול ארוחות בריאות ביחד רוב ימי השבוע, כדי לעודד את ילדכם לאכול היטב.

מגבלות על זמן מסך

ככל שילדכם מבלה זמן רב יותר בישיבה מול מסכים כגון טלוויזיה, מחשבים, משחקי וידיאו, טאבלטים או טלפונים ניידים, כך הוא מבלה פחות בפעילות גופנית. ההמלצה של האיגוד לרפואת ילדים היא להגביל את זמן המסך ואת סוגי המדיה לילדים בכל גיל .

פעילות גופנית יומית

משרד הבריאות ויוזמת “לעתיד בריא 2020” ממליצים לילדים בני 5-18 לעסוק ב- 60 דקות לפחות של פעילות גופנית בינונית או נמרצת מדי יום. מומלץ מאוד לפנות זמן לפעילות גופנית משפחתית, שתעזור לילדכם להתחיל לזוז.

עודדו את ילדכם לאכול נכון ולעשות פעילויות גופניות בגיל ההתבגרות, כדי לעזור לו להימנע מעלייה לא בריאה במשקל. אורח חיים בריא בתקופה זו ירגיל אותו לשמור על אורח חיים בריא גם בעתיד.

לדבר עם בני נוער על סוגיות משקל

אם המשקל של ילדכם מהווה בעיה, הוא יצטרך את עזרתכם כדי לחזור למשקל תקין ולשמור על בריאות טובה יותר בעתיד. לא תמיד קל לדבר עם בני נוער על משקלם.

צעירים רבים מודעים מאוד למשקלם ומרגישים רע בגללו, וייתכן שהם אפילו סובלים מהצקות או מהטרדות. אמצעי התקשורת כוללים מסרים שליליים רבים בנוגע להשמנת יתר בילדות, שעלולים להחמיר עוד יותר את תחושתם של בני הנוער בנוגע לעצמם ולגופם. לכן, מומלץ לדבר עם ילדכם על סוגיות משקל ברגישות, בדאגה ובאהבה. חשוב מאוד שילדכם יחוש אהוב בדיוק כפי שהוא- עם עודף משקל או בלי. אם ילדכם ירגיש אהוב ומקובל על ידי משפחתו, ובייחוד הוריו, יש יותר סיכוי שהוא יצליח לאהוב ולקבל את עצמו ומכאן הדרך לשינוי המשקל תהיה קלה יותר.

אם אתם חוששים שהשיחה על המשקל תוביל ליצירת הפרעת אכילה, כדאי לדעת שהסיכוי לכך קטן מאוד.

אסטרטגיות לניהול השיחה

העלאת נושא המשקל תהיה קל יותר אם תשתמשו בכמה אסטרטגיות לתקשורת חיובית. קראו את המאמרים הקשבה פעילה ושיחות קשות לקבלת מידע נוסף. מומלץ לדבר על כך כששניכם שלווים ורגועים.

שפה חיובית ומועילה

אם מצאתם את הרגע הנכון להתחיל בשיחה, דברו בצורה כנה וברורה על המשקל של ילדכם ועל הצורך לעשות שינויים בריאותיים. ככל שיבין יותר, כך סביר יותר שיסכים לשינויים וישמור עליהם.

לדוגמה, אפשר להגיד, “שמתי לב שלאחרונה אתה רעב הרבה יותר מבעבר. אני חושש שאתה עלול להגיע למשקל לא בריא. אבל אני לא מומחה! אולי נלך יחד לרופא?”

בחרו היטב את המילים שבהם תשתמשו. רוב האנשים מרגישים שמושגים כמו “השמנת יתר” הם שליליים, פוגעים ולא מועילים. מומלץ להשתמש במושגים חיוביים יותר כמו “עודף משקל” ו”מעל המשקל הבריא”, שמתמקדים בבריאות ולא בדימוי גוף.

אל תדברו על דיאטה

אכילה מצומצמת וספירת קלוריות אינן שיטות טובות לפיתוח הרגלי אכילה טובים לטווח ארוך. עבור חלק מבני הנוער, הדיאטה עצמה עלולה להוות גורם סיכון לפיתוח הפרעות אכילה. לכן, נסו לדבר עם ילדכם על אכילה בריאה ולא על התחלת דיאטה. הימנעו מהערות בנוגע לצלחת של ילדכם המתבגר. הערות כמו: ״אתה בטוח שאתה רעב?״ או ״את כל זה אתה מתכוון לאכול?״ או ״ אכלת מספיק!״ עלולות לגרום לתוצאה הפוכה. ילדכם יתחיל לאכול בסתר או ‘יעשה דווקא’ נגדכם, ההורים, מתוך רצון למרוד.

כשבני נוער מרגישים טוב בנוגע לגופם, סביר יותר להניח שייהנו מהערכה עצמית ומבריאות נפשית טובות, וכן מגישה מאוזנת לאכילה ולפעילות גופנית. קראו את המאמר על היחסים בין בריאות לבין דימוי גוף.

גורמי סיכון לעלייה לא בריאה במשקל

כשהילדים הופכים לבני נוער, השינויים באורח החיים שלהם עלולים להציב אותם בסיכון לעלייה לא בריאה במשקל. לדוגמה, אנשים צעירים נוטים:

  • לעשות פחות פעילות גופנית, כולל פעילות גופנית אינטנסיבית
  • לעשות יותר פעילות “יושבנית” כמו מפגשי חברים, קריאה ושימוש במחשבים ובטלפונים
  • לאכול פחות מן המזונות הדרושים לשמירה על משקל בריא, כגון פירות, ירקות ומוצרי חלב דלי שומן
  • לאכול יותר מזון עתיר אנרגיה, ג’אנק פוד וחטיפים
  • לאכול מחוץ לבית יותר ולקבל החלטות לא מבוקרות שקשורות לאכילה.

אם אתם חושבים שילדכם או משפחתכם נמצאים בסיכון של אחד הגורמים הללו, חשבו כיצד תוכלו לשנות תחומים שונים בחייכם, ודברו עם רופא המשפחה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network