ביישנות אצל ילדים

יש ילדים שקשה להם יותר להתחמם ואינם מרגישים בנוח במצבים חברתיים. לעיתים קרובות אנו אומרים שהם ביישנים מטבעם. אם ילדכם ביישן, תוכלו לתמוך בו במצבים חברתיים, לחזק התנהגויות חברתיות הדורשות אומץ ולהראות לו כיצד לפעול במצבים חברתיים שונים.

ביישנות: עקרונות הבסיס

כל הילדים נולדים עם מזג, או אופי, ייחודי. מזג הוא האופן שבו ילדכם מתקשר עם העולם. “ביישנות” היא אחד מסוגי המזג. ילדים בעלי מזג ביישני נוטים להרגיש לא בנוח באינטראקציות חברתיות. לפעמים הם אפילו נמנעים ממצבים חברתיים. רוב הילדים נצמדים להוריהם לפעמים, אך ההיצמדות הזו באה והולכת. הביישנות אינה עוברת עם הזמן, אך ילדים ביישנים יכולים ללמוד לבטוח בעצמם ולקיים אינטראקציות נינוחות יותר עם אנשים אחרים.

אין כל רע בביישנות.

ילדים ביישנים נוטים “להתחמם” ככל שהם מכירים יותר את האדם שאיתם או המצב שבו הם נמצאים. כלומר, עדיף לתאר ילד כזה כ”מתחמם באטיות” ולא כ”ביישן”. תיוג כ”ביישן” עלול לגרום לו להרגיש שמשהו לא בסדר, או שאין דבר שיוכל לעשות כדי להתמודד עם הביישנות. במקום זאת, אמרו “לליאת לוקח קצת זמן להתחמם. היא תשמח לשחק ברגע שתרגיש בנוח”. כך אתם מעבירים לילדתכם ולאחרים את המסר שאתם מבינים כיצד היא מרגישה, ושתוכל להתמודד עם המצב כשתהיה מוכנה. לא כל התינוקות והילדים שמפגינים מזג ש”מתחמם לאט” גדלים להיות מבוגרים ביישנים.

לתמוך בילד ביישן

סביר להניח שתרצו לעזור לילדכם להיות בטוח בעצמו ונינוח במצבים חברתיים, אך לא כל הילדים עושים זאת באופן טבעי. ילדים שמתחממים לאט צריכים לתרגל את המיומנויות החברתיות בצעדים קטנים וניתנים לעיכול. כדי לעזור לילדכם לתרגל וללמוד, אפשרו לו להיות בקרב אנשים אחרים, חזקו ושבחו התנהגות חברתית “אמיצה”, הראו לו כיצד לפעול במצבים חברתיים, ותמכו בו במצבים כאלה, אך אל תגוננו עליו יותר מדי.

טיפים לילדים צעירים

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם ביישנות של תינוקות, פעוטות וילדים בגיל הגן במצבים חברתיים:

  • תנו לתינוק שלכם זמן להרגיש בנוח. אל תכריחו את ילדכם ללכת מיד לזרועותיו של מבוגר שאינו מכיר טוב כל כך. במקום זאת, עודדו את המבוגר לשחק בצעצוע ליד ילדכם, ולדבר בקול רגוע.
  • הישארו ליד ילדכם במצבים חברתיים כגון בקבוצת משחק או בגינה, ועודדו אותו לחקור את הסביבה. כשילדכם ירגיש יותר בנוח, תוכלו להתרחק בהדרגה לפרקי זמן קצרים. ברגע שילדכם מתחיל להיות מוטרד, התקרבו בחזרה, כדי שההתנסויות שבהן הצליח להעז יהיו חיוביות.
  • אל תגוננו על ילדכם יתר על המידה כדי לא להעביר לו מסר שלדעתכם, זהו מצב מפחיד. כך, אתם עלולים בטעות לתגמל את ביישנותו.
  • שבחו התנהגות “אמיצה” כגון מתן מענה לאחרים, יצירת קשר עין או משחק הרחק מכם. תנו שבחים ספציפיים – לדוגמה, “נעם, אהבתי מאוד איך שאמרת ‘שלום’ לילד בפארק. שמת לב שהוא חייך כשדיברת איתו?”
  • נסו להדגים התנהגות חברתית בטוחה בעצמה, כדי שילדכם יוכל להתבונן וללמוד מכם. לדוגמה, כשמישהו אומר לכם שלום, תמיד אמרו שלום בחזרה.
  • הפגינו ביטחון ביכולתו של ילדכם להתמודד עם מצבים חברתיים, אפילו אם אתם קצת מודאגים שהוא יהיה מוטרד.
  • אם אנשים אחרים אומרים לילדכם שהוא “ביישן”, תקנו אותם בעדינות בפני הילד. למשל, “הוא לא ביישן – פשוט לוקח לו קצת זמן להרגיש בנוח. עוד מעט הוא יצטרף”.

טיפים לילדים בגיל בית הספר

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם ביישנות של ילדים בגיל בית הספר במצבים חברתיים:

  • עודדו אותם להשתתף במפגשי משחק, בביתכם או בביתם של חברים. אם ילדכם מוזמן לביתו של חבר, ייתכן שהוא ירגיש יותר בנוח אם תצטרפו אליו בפעם הראשונה. תוכלו לצמצם בהדרגה את משך הזמן שאתם מבלים בבתים של אחרים.
  • אם ילדכם צריך לעמוד בפני הכיתה או להעביר מצגת, תרגלו איתו בבית. כך תעזרו לו להרגיש בטוח יותר.
  • עודדו את ילדכם להשתתף בפעילויות אחרי שעות בית הספר. נסו למצוא פעילויות שמחזקות התנהגות חברתית – כמו תנועות נוער או משחקי ספורט.
  • הדריכו את ילדכם במצבים חברתיים. במצבים מוכרים, הזכירו לו לעשות דברים כגון ליצור קשר עין, להפנות את כל גופו כלפי מי שהוא מדבר איתו, ולענות על שאלות בקול שניתן לשמוע. לדוגמה, תוכלו לומר, “תזכור להסתכל על דן כשהוא מדבר אליך”.
  • הימנעו מהשוואות שליליות עם אחים או חברים בעלי ביטחון עצמי גבוה יותר. במקום זאת, עזרו לפתח את ההערכה העצמית של ילדכם והתמודדו עם הביישנות בצעדים קטנים יותר.

לעיתים קרובות, ילדים ביישנים לא רוצים שיבחינו בהם. כדאי שילדכם יידע שאנשים עשויים להבחין בו דווקא אם לא ידבר, ולא אם יגיב כשהם מדברים איתו.

האם הביישנות מהווה בעיה?

ביישנות תקינה

ישנו טווח רחב של התנהגות ביישנית תקינה. לדוגמה, טבעי שתינוק ייצמד להוריו, יבכה במצב חברתי חדש וינסה להימנע באופן פיזי מאינטראקציה חברתית – יפנה את ראשו, יתרחק או יעצום את עיניו.

ילד בגיל הגן עשוי שלא לדבר עם זרים שפונים אליו, להתחבא מאחורי ההורה או להימנע מהצטרפות למשחקים.

ילד בגיל בית הספר עשוי לפעמים להימנע מלענות על שאלות בכיתה, להתקשות ליצור חברויות חדשות, להעדיף לשבת לבד ולהתבונן באחרים משחקים, או להימנע מפעילויות חדשות.

מתי הביישנות עשויה להוות בעיה

שאלו את עצמכם אם הביישנות של ילדכם גורמת לו (או לכם) מצוקה רבה. לדוגמה, ילדכם אינו מצליח להגיד “שלום” כשמישהו מברך אותו, או להתבונן במישהו כשהוא מדבר. ייתכן שהביישנות גורמת לכם או לילדכם להימנע מללכת למקומות שונים.

ילדים שמפגינים ביישנות עשויים גם להפגין חרדה במצבים חברתיים כמו מסיבות, מפגשי משחק, פעילויות בית ספריות ופעילויות ספורט. כמו כן הם עשויים לדבר על תחושת בדידות, ולהראות שהם מעוניינים בחברים נוספים, אך אינם יודעים כיצד להתגבר על הביישנות. אם הביישנות של ילדכם מפריעה לביצועיו בבית הספר, או משפיעה על החברויות שלו, ייתכן שהיא עלולה להוות בעיה.

חלק מהילדים הביישנים מפתחים חרדה. לכן, אם הביישנות של ילדכם משמעותית וקשה לשנות אותה, כדאי לדבר עם איש מקצוע כגון פסיכולוג.

האם זו ביישנות או משהו אחר?

ילדים בעלי עיכוב שפתי, אוטיסטים או בעלי לקויות שמיעה מתנהגים לעיתים בדרך הדומה לביישנות – למשל, הם עשויים שלא ליצור קשר עין או להשתתף בשיחה פשוטה. כדאי לשוחח עם רופא הילדים, עם אחות טיפת חלב (עבור תינוקות ופעוטות), עם הגננת או עם המורה של ילדכם (לילדים בגיל הגן ובגיל בית הספר), כדי לשלול סיבות אחרות להתנהגותו.

לדוגמה:

  • ילד עם עיכוב שפתי עשוי להראות סימנים לכך שהוא רוצה לדבר עם אנשים – ליצור קשר עין או לנסות ליצור קשרים חברתיים – אך להפגין תסכול כשלא מבינים אותו.
  • ילד עם לקות שמיעה עשוי להראות אך מעט סימנים לכך שהוא שומע שמבוגרים (כולל הוריו) מדברים איתו. כמו כן, הוא עשוי להתקשות למלא הוראות או לפספס מגוון רחב של קולות.
  • ילד על הספקטרום האוטיסטי עשוי להתקשות לקרוא סימנים חברתיים, לא לשחק בדומה לילדים אחרים ולא להתעניין במגע חברתי.

כיצד ההורים מרגישים בנוגע לביישנות

הורים רבים מאוכזבים ואפילו מתוסכלים מכך שילדם מתחמם לאט. רוב ההורים רוצים שילדם ירגיש בנוח עם אנשים אחרים ויפגין ביטחון במצבים חברתיים. אם ילדכם מפחד ממצבים חברתיים, זו לא אשמתכם וגם לא אשמתו. ייתכן שזה פשוט חלק ממי שהוא. כדאי להתמקד בצעדים החיוביים שאתם וילדכם תוכלו לנקוט כדי להתגבר על הביישנות.

אם אתם ביישנים בעצמכם ואינכם בטוחים כיצד לעזור לילדכם, מומלץ לדבר עם איש מקצוע כגון פסיכולוג.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.