למשחק יצירתי ולהתנסויות אמנותיות שמעוררות את הדמיון יש תפקיד מרכזי בתהליכי ההתפתחות והלמידה של פעוטות. אפשר לחזק ולעודד את היצירתיות של הפעוט באמצעות פעילויות יצירתיות חופשיות וזורמות. הנה כמה רעיונות.
לעודד את המשחק היצירתי של הפעוט
משחק יצירתי עבור פעוטות חשוב בגלל תהליך היצירה עצמו. אין נכון ולא נכון באופן שבו פעוטות יוצרים ומגיבים ליצירה. באמצעות משחק יצירתי חופשי הפעוטות יכולים לחקור את עולמם בדרך שלהם – דבר חשוב ללמידה ולהתפתחות. לדוגמה, ילדכם ייהנה לחקור ולשחק עם בצק וחומרים אחרים, אך לא בהכרח “ליצור” משהו. זה בסדר גמור. שבחו וחזקו אותו ללא קשר לתוצאה הסופית.
כדי לחזק את המשחק היצירתי של הפעוט, תנו לו כמה זמן שהוא צריך. יהיו ימים שבהם ירצה לשחק רק חמש דקות, וימים שבהם ישחק כל הבוקר, ויעבור מפעילות אחת לאחרת. כשאתם נותנים לילדכם מספיק זמן, הוא יכול למצוא המון רעיונות ותגובות יצירתיים. הרעיונות שמופיעים בהמשך יעזרו לכם לחזק את הלמידה וההתפתחות היצירתית של הפעוט שלכם, והם גם מהנים מאוד!
פעילויות יצירתיות: אמנות ובנייה
אין צורך לתת לילדכם חומרי משחק חדשים בכל פעם. כדי לחזק את ההתפתחות היצירתית, השתמשו בחפצים יומיומיים והשלימו את החסר על הדרך. פשוט זכרו שהוא עשוי להזדקק לעזרה בגזירה והדבקה. הנה כמה רעיונות בתור התחלה:
- השתמשו בגלילי נייר טואלט או בבקבוקי מיץ ריקים כדי ליצור משפחה. ציירו להם פנים, הדביקו בגדי נייר והשתמשו בצמר גפן ליצירת השיער. כשתסיימו את הכנת המשפחה, ילדכם יוכל להשתמש בצעצועים החדשים שלו ולהמציא סיפורים.
- השתמשו בחומרים טבעיים ובחומרים שמצאתם בחוץ. לדוגמה, בסתיו אפשר לאסוף עלי שלכת, ועליהם יוכל ילדכם לצייר, להדביק על נייר או לטבול בצבע.
- השתמשו במכסי פלסטיק קטנים, מנז’טים או אביזרים אחרים שניתן להשחיל והכינו תכשיטים.
בית בובות תוצרת בית
- קחו קופסת קרטון גדולה מאוד – למשל, קרטון המשלוחים של הסופר או קופסה של מחשב.
- גזרו חורים ליצירת חלונות ודלתות.
- תנו לפעוט שלכם לצייר לבנים, מסגרות לחלונות ולדלתות. כמו כן, הוא יוכל להדביק קישוטים נוספים (וכנראה יזדקק לעזרתכם).
משקפת תוצרת בית
- הדביקו או שדכו שני גלילי נייר טואלט זה לזה.
- נקבו חורים וחברו רצועה.
- צאו לפארק או לחצר וחפשו ציפורים!
הכינו “קופסת יצירה” מלאה בחפצים ובחומרים שימושיים למשחק יצירתי. קופסת העיסוקים יכולה לכלול דברים כמו נייר צבעוני, מיכלי מזון ריקים וכוסות פלסטיק. ניתן למצוא רעיונות נוספים במאמרים למידה והתפתחות יצירתית אצל פעוטות וצעצועים תוצרת בית ופעילויות חופשיות לילדים.
לחצו כאן להורדת אוגדן צפי ציור שהכנו במיוחד בשבילכם!
פעילויות יצירתיות: תנועה וריקוד
הרעיונות הבאים יעזרו לפעוט שלכם לנוע ולרקוד:
- התחילו בחימום.
- השמיעו מוזיקה שתגרום לילדכם לנוע. זו לא חייבת להיות מוזיקה מיוחדת לילדים – אף שעדיף שלא לשים מוזיקת טראנס או טכנו, למשל!
- רדו לגובה הרצפה עם הפעוט, והתחילו לזחול, להחליק בישיבה, להתגלגל ולהתנדנד ביחד. פעילות זו כוללת את כל איברי הגוף, ומכינה את ילדכם (ואתכם) למשחקי תנועה ומוזיקה.
- הצטרפו לפעוט וקפצו, רוצו, דהרו ודלגו ברחבי החדר. לכו בקצב של הילד.
- בזמן שאתם נעים, תוכלו לשיר ביחד, לתופף על קופסה על כף עץ, לנגן בקסילופון צעצוע או בתוף מרים – כל מה שילדכם נהנה ממנו.
רעיונות למשחקי העמדת פנים
פעוטות אוהבים משחקי העמדת פנים. לעיתים קרובות הם נהנים ממשחקים על דברים מוכרים מאוד שהם רואים מדי יום. אפשר לנסות:
- ללטף את “התינוק” עד שהוא נרדם
- להתחפש
- להכין את התיק ו”לצאת לקניות”
- לנהוג ביחד ברכבת דמיונית.
מוזיקה
לא חייבים להקדיש זמן מיוחד כדי לנגן יחד. אפשר לשלב את הנגינה בשיגרות היום האחרות. כמו כן, אפשר לשלב מוזיקה, דרמה וריקוד. הנה כמה רעיונות בתור התחלה:
- שירו שירי משחק פשוטים או שירים טיפשיים שהמצאתם בעצמכם כשאתם מחליפים חיתול, משגיחים על הילדים באמבטיה, מוזגים את דגני הבוקר לקערה וכדומה. אפשר לשיר שירים על חיות, אירועים, סיפורים או אנשים שונים.
- תנו לילדכם לנגן, להשמיע רעש וליצור מוזיקה עם כלים תוצרת בית וכלים קנויים. בחרו רעשנים ופעמונים בטוחים ונוחים לשימוש. קראו בשמם של הכלים שבהם אתם מנגנים, ודברו על הבדלי הצלילים וכיצד מנגנים בכל כלי.
- כשאתם שרים ביחד, נסו להתאים את קולכם לגובה קולו של הילד. סביר להניח שילדכם לא יידע לשיר בלי לזייף – או בקצב הנכון – אבל זה בסדר. מיומנויות מוזיקליות ומלודיות מתפתחות לאט. עודדו את ילדכם להקשיב למוזיקה ולשירה שלכם, כדי לפתח מיומנויות חיקוי קולות וצלילים.
- תנו לו אביזרים פשוטים כמו צעיפים, מטפחות, כובעים, בובות אצבע וכלי נגינה שבהם יוכל להשתמש בזמן הפעילויות המוזיקליות.
- הציגו לו שירי משחק מצחיקים ומהנים – לדוגמה, “ידיים למעלה, על הראש”, “עשר אצבעות לי יש” ו”על הקיר טיפס לו עכביש קטן”.
- פעולה ריתמית פשוטה וחוזרת על עצמה כמו מחיאת כפיים, טפיחה, הצבעה או התנדנדות מעודדת את השירה. נסו לשיר שירים שכוללים מחיאות כפיים, כגון “קווה קווה דה לה אומה”, “מחי מחי כפיים” ועוד.
פעוטות גדולים דים כדי להתנסות ב”הערכת אמנות”. בין אם מדובר במוזיקה או בציורים, תוכלו לעודד את ילדכם לדבר על מה שאהב ביצירה שלפניו, ומה היה החלק החביב עליו.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.