הפעוט שלכם לא אוכל? רעיונות וטיפים

האם הפעוט שלכם לא אוכל? אף שזה עלול להיות מתסכל, זהו חלק נורמלי בהתפתחותם של פעוטות. כדאי לשמור על גישה חיובית: אתם מחליטים איזה מזון להציע לילדכם, היכן ומתי. ילדכם הוא זה שמחליט מה וכמה לאכול - אם בכלל.

הפעוט שלכם לא אוכל – או לא אוכל מספיק?

לאחר שעברתם את שלב הצגת המוצקים, ייתכן שגם אתם, כמו הורים רבים, חוששים שהפעוט שלכם אינו אוכל מספיק מזון בריא. פעוטות נוהגים לאכול כמויות קטנות מאוד, לעשות סיפור מהאוכל ולפעמים לסרב לאכול כלל. יש לכך כמה סיבות:

  • קפיצות הגדילה והפעילויות השונות של פעוטות מובילות לכך שהתיאבון שלהם משתנה ללא הרף. פעוטות אינם גדלים מהר כמו תינוקות, ולכן הם זקוקים לפחות מזון.
  • הקיבה של פעוטות עדיין קטנה מאוד.
  • כיוון שהפעוטות מתעניינים כל כך בעולם שסביבם, הם אינם מצליחים להתרכז לזמן רב באכילה.
  • הפעוטות עשויים לרצות לאכול בעצמם, מה שלוקח זמן רב יותר מאשר האכלתם בכפית.
  • כמו כן, ייתכן שהם לא מצליחים לשבת בשקט במשך הארוחה כולה, או שהם רוצים ללכת לשחק.

ההתמודדות עם העליות והירידות בתיאבון ובטעמים של ילדים קטנים עשויה להיות מאתגרת מאוד. היום הם יאהבו את מה שתגישו להם, ומחר יסרבו לטעום ממנו. זוהי אחת הדרכים שבהן הפעוטות חוקרים את העולם סביבם ומראים עד כמה הם עצמאים.

כיצד להתמודד עם עליות וירידות בתיאבון

אם הפעוט שלכם אינו אוכל בכלל או אינו רוצה לאכול ארוחה שלמה, נסו לצמצם את הכמות שאתם מגישים לו. השינויים בתיאבון שלו הם תקינים, והוא זקוק למנות קטנות בלבד בשעת הארוחה. כדי לתת לו תוספת אנרגיה בין הארוחות, אפשר להציע לו חטיפים בריאים כגון פירות או מקלוני ירקות.

אל תנסו להכריח אותו לסיים כל מה שבצלחת, כיוון שאתם עלולים להפוך את שעת הארוחה למלחיצה יותר. במקום זאת, שבחו את ילדכם על כך שהוא מנסה לטעום כפית שלמה או שותה מים, אם זה כל מה שהוא רוצה.

מומלץ לבדוק את התיאבון שלו לאורך שבוע שלם ולא ביום אחד. זה בסדר גמור אם הוא אוכל פחות היום – ייתכן שיהיה רעב יותר מחר. כל עוד אתם ממשיכים להציע לו מזון בריא, אל תדאגו אם הוא אינו אוכל הרבה לפעמים. ילדכם לא ירעב. למען האמת, ילדים יודעים בדיוק כמה מזון הם צריכים. ילדים בריאים אוכלים כשהם רעבים, ובדרך כלל לא לפני כן. ואם הם ממש רוצים תוספת, ברוב המקרים הם יבקשו.

במקרים מסוימים, התיאבון עלול להיות מושפע מבעיות בריאותיות. אם ילדכם מסרב בעקשנות לאכול או שאתם מודאגים בנוגע לגדילה או לתזונה הכללית שלו, פנו לאיש מקצוע: רופא הילדים, אחות טיפת חלב או תזונאית מורשית.

טיפים להצעת מאכלים חדשים

יכול להיות שאתם חושבים שהפעוט שלכם סרבן ומוכן לאכול רק מאכל אחד או שניים בלבד, אך לפעמים, פעוטות מסכימים לנסות מאכלים חדשים אם אתם ממשיכים להציע להם. אם תניחו מראש שילדכם דווקא יאהב מאכלים חדשים, אתם עשויים לגלות עולם חדש ומופלא!

ליצור סביבת אכילה חיובית

  • הציעו לילדכם מאכלים חדשים כששניכם רגועים והוא אינו עייף מדי.
  • כשאתם מציעים את המאכל החדש, השתדלו לצמצם את הסחות הדעת מסביב. כבו את הטלוויזיה ומסכים אחרים, והורידו את הצעצועים מהשולחן.
  • הפכו את הארוחה לאירוע משפחתי, ושבו לאכול עם ילדכם הרבה ככל האפשר.

להגיש מאכלים חדשים

  • הגישו לפעוט שלכם את אותם מאכלים ששאר המשפחה אוכלת. ילדכם יקבל את הרכיבים התזונתיים הדרושים לו ממגוון רחב של מאכלים, ויסכים לקבל טעמים ומרקמים חדשים כ”נורמליים”.
  • הציעו לו מאכלים חדשים ביחד עם מאכלים שהוא כבר מכיר ואוהב.
  • המשיכו להציע לו מאכלים חדשים כל הזמן. לפעמים יידרשו כמה ניסיונות עד שילדכם יסכים לטעום וליהנות מהם.
  • אם הוא מסרב לפעמים, נסו להציע לו שוב כעבור שבוע. מידת העניין של פעוטות באוכל משתנה מאוד – ייתכן שהוא יאכל בתיאבון ואפילו יבקש תוספת!

לכו בעקבות הילד

  • כשילדכם לומד לאכול, תנו לו לגעת במזון ולשחק בו, ואפשרו לו להתלכלך ולעשות קצת בלגן.
  • תנו לו להאכיל את עצמו ועזרו לו כשהוא צריך.
  • אם הוא מאבד עניין או נראה לכם עייף, עצבני או שאינו מרגיש טוב, הרחיקו ממנו את האוכל.

אם מצאתם מאכל שהפעוט באמת אוכל, אל תתפתו להגיש לו את אותו מזון מדי יום. הוא זקוק למגוון רחב של מאכלים כדי לקבל את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לו לגדילה ולהתפתחות. לכן, המשיכו להציע לו מאכלים חדשים.

גם אם הוא מסרב לאכול את המזון הבריא שאתם מציעים, השתדלו שלא לתת לו דברים פחות בריאים במקום. ילדים לומדים במהירות לסרב לאפשרויות הבריאות כשהם יודעים שיש משהו אחר בתפריט.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.