אחד השלבים המרגשים ביותר בחייו של הפעוט - ושלכם - הוא קבלת האחריות על עשיית צרכיו, ותחילת השימוש בסיר או בשירותים. כדי לעזור לילדכם להיכנס לעניינים, מומלץ לשמור על גישה חיובית ורגועה. הסוד הוא להמתין לסימנים שמעידים על כך שילדכם מוכן לגמילה מחיתולים.
מתי להתחיל?
ילדים לומדים להגיד מתי הם צריכים פיפי או קקי בגילאים שונים. באופן כללי, הסימנים לכך שילדכם מוכן לגמילה מחיתולים מופיעים בסביבות גיל שנתיים, אף שישנם ילדים שמראים סימנים כבר בגיל 18 חודשים. גמילה מוחלטת מחיתולים בלילה יכולה להתרחש גם בגיל שמונה, אך רוב הילדים מפסיקים להרטיב בלילה עד גיל חמש.
לפני שמתחילים את תהליך הגמילה ומציגים את הסיר או השירותים, מומלץ להרגיל את ילדכם לשגרה יומית מבוססת. כך, הפעילות החדשה, הכוללת שימוש בשירותים או בסיר, תוכל “להשתחל” לשגרה הרגילה.
ילדכם מתחיל להיות מוכן אם הוא:
- הולך ויודע להתיישב לפרקי זמן קצרים
- נהיה עצמאי יותר ויותר, ומצליח להשלים משימות לבדו
- מתחיל להתעניין באנשים אחרים שהולכים לשירותים – בהתחלה זה עלול להיות מוזר בעינכם, אף כי זו היא התעניינות טבעית
- מתחיל להתאפק, והחיתולים שלו יבשים למשך שעתיים – בניגוד לתינוקות צעירים ותינוקות רכים, שהשלפוחית שלהם מתרוקנת אוטומטית
- מודיע לכם (או מראה סימנים ברורים) כשהוא עושה פיפי או קקי בחיתול – אם הוא אומר לכם לפני שעשה, הוא מוכן לגמילה
- מראה שאינו אוהב ללבוש חיתול, ולפעמים מנסה להוריד אותו כשהוא רטוב או מלוכלך
- יש לו יציאות סדירות, רכות ומוצקות
- יכול להוריד את המכנסיים וללבוש אותם בחזרה
- יכול למלא הוראות פשוטות, כמו “תן את הכדור לאבא”
- מבין שלכל דבר יש מקום מיוחד בבית.
ילדכם אינו חייב להראות את כל הסימנים הללו כשהוא מוכן לגמילה. כשתראו שהוא מתקדם בכיוון הנכון, תדעו שהגיע הזמן להתחיל.
להתכונן לגמילה מחיתולים
ראשית, החליטו אם אתם רוצים ללמד את ילדכם להשתמש בסיר או בשירותים. לשימוש בסיר יש כמה יתרונות – הוא נייד ומוכר, וילדים רבים אינם נרתעים ממנו כמו מהשירותים. בדקו מה ילדכם מעדיף, ולכו בעקבותיו. יש הורים שמעודדים את ילדיהם להשתמש גם בסיר וגם בשירותים.
שנית, ודאו שיש לכם את כל הציוד הדרוש. אם ילדכם משתמש בשירותים, תצטרכו שרפרף , מדרגה, או ישבנון עם מדרגות. אם אינכן משתמשים בישבנון, כדאי לשקול שימוש במקטין אסלה, שיקל על ילדכם את היציבה, ואת החשש מפני נפילה פנימה לשירותים.
כשאתם מתחילים את התהליך, ייתכן שתצטרכו לקרוא ספר או לצפות בדי.וי.די על הנושא. יש כמה ספרי ילדים חמודים וכיפיים שתוכלו לקרוא בשלבים המוקדמים של הגמילה.
הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להתחיל:
- חפשו סימנים שמעידים על כך שילדכם מוכן לגמילה מחיתולים.
- הציגו לו את הסיר והסבירו מהו, ותנו לילדכם להכיר אותו, להתנסות בו ולראות אם הגודל מתאים לו.
- אם יש לכם ילד גדול יותר בבית, תוכלו להראות לילדכם מה עושה הגדול בשירותים ולדבר על כך.
- התחילו להשתמש בתחתוני גמילה, שיעזרו לו להבין כיצד להבחין ברטיבות.
- ייתכן שתשימו לב שילדכם עושה קקי בשעות מסוימות של היום. אם כן, נסו להושיב אותו על הסיר בשעות אלה. עם זאת, שיטה זו אינה יעילה לכל הילדים – גמילה אמיתית מחיתולים מתחילה כשהילד מודע לתחושה שהוא מרגיש כשהוא עושה פיפי או קקי, ומעוניין ללמוד את התהליך.
- למדו את ילדכם כמה מילים שקשורות להליכה לשירותים – לדוגמה, “פיפי”, “קקי”, “אני צריך פיפי/קקי” וכן הלאה.
גמילה מחיתולים: השלבים הבסיסיים
- בחרו יום שבו אין לכם תוכניות מחוץ לבית.
- הפסיקו להשתמש בחיתולים (מלבד בלילה ובתנומות בשעות היום). התחילו להשתמש בתחתונים או בתחתוני גמילה. אפשר לתת לילד לבחור את התחתונים – זהו שלב מרגש עבורו.
- הלבישו את ילדכם בבגדים קלים להסרה – לדוגמה, מכנסיים עם רצועת גומי במותניים, ולא בגדי גוף מלאים. אם מזג האוויר חמים, תוכלו לתת לו להתרוצץ בתחתונים ברחבי הבית.
- הושיבו את ילדכם על הסיר מדי יום בשעות שבהן הוא צפוי לעשות קקי, למשל, 30 דקות אחרי האוכל או אחרי האמבטיה.
- תנו לילדכם לאכול מזון עשיר בסיבים תזונתיים ולשתות הרבה מים, כדי שלא יסבול מעצירות, שעלולה להקשות על הגמילה. עדיף להוסיף את הסיבים לתזונה הרגילה שלו ולא להשתמש בתוספי מזון.
- אם ילדכם אינו משתף פעולה ולא נראה מעוניין, המתינו עד שיהיה מוכן לנסות שוב.
- שבחו את ילדכם על מאמציו (גם אם הוא מתקדם לאט), ותנו לו המון עידוד וחיזוקים כשהוא מצליח. אפשר לומר, “יוני, כל הכבוד שישבת על הסיר!”. כשהוא מתחיל להצליח לעיתים תכופות יותר, הפחיתו את כמות השבחים.
- חפשו סימנים שהוא צריך ללכת לשירותים – למשל, אם היציבה שלו משתנה, אם יש גזים לתינוק או שהוא משתתק פתאום.
- בשלבים שונים במהלך היום (אך לא לעיתים קרובות מדי), שאלו אותו אם הוא צריך ללכת לשירותים. אפשר להסתפק בתזכורות עדינות, כדי שילדכם לא ירגיש שאתם לוחצים עליו.
- מספיק לשבת חמש דקות על הסיר או בשירותים. עדיף שלא להרגיל את הילד לשבת בשירותים לפרקי זמן ארוכים מדי, כיוון שהוא עשוי להרגיש שאתם מענישים אותו.
- בהתחלה תצטרכו לנגב את ישבנו של ילדכם, עד שילמד לעשות זאת לבדו. זכרו לנגב מקדימה לכיוון הישבן – במיוחד אצל בנות.
- למדו את בנכם לנער את הפין אחרי שסיים לעשות פיפי, כדי להיפטר מהטיפות העודפות. לפעמים, בעיקר בשלבים המוקדמים, כדאי לזרוק כדור פינג פונג לתוך האסלה, כדי שילדכם יוכל לכוון עליו. ייתכן שיעדיף לעשות פיפי בישיבה, מה שיתרום להפחתת הלכלוך בשלבים אלה.
- למדו את ילדכם לרחוץ ידיים אחרי השימוש בשירותים. תוכלו להפוך את רחיצת הידיים לפעילות מהנה ושגרתית.
- אם ילדכם מפספס, אל תעירו על כך. אמרו “חבל, בפעם הבאה נצליח”, ונקו בלי לעשות עניין.
הגמילה עשויה לארוך ימים ארוכים ואפילו חודשים. זה לא מרוץ, אפילו אם הורים אחרים מתגאים בילדים ה”מושלמים” שלהם! המפתח הוא לא ללחוץ על הילד. הירגעו ותנו לו ללמוד בקצב שלו – הוא יתפוס את העניין כשיהיה מוכן. חזקו ועודדו אותו באמצעות תזכורות עדינות והקראת סיפורים. הדבר שילדכם רוצה יותר מכל הוא לרַצות אתכם, ואם תשבחו אותו, תראו לו שאתם חושבים שעשה עבודה טובה.
להסתובב בחוץ בזמן גמילה מחיתולים
קל יותר להישאר בבית בימי הגמילה הראשונים, אך סביר להניח שתצטרכו לצאת מתישהו. בכל מקום שבו אתם נמצאים, כדאי לבדוק היכן השירותים הקרובים ביותר. אם אתם הולכים לקניון המקומי, שאלו את ילדכם אם הוא צריך ללכת לשירותים מיד כשאתם מגיעים, כדי לעזור לו להכיר את האזור החדש. עד שהגמילה מתבססת, מומלץ לקחת כמה בגדים ותחתונים להחלפה.
לילות רטובים
גם אם ילדכם משתמש בשירותים או בסיר במהלך היום, אל תזרקו את החיתולים עדיין. במקרים רבים, ילדים מפסיקים להרטיב בלילה רק בגיל שלוש-חמש. יש ילדים שמרטיבים במיטה גם בגיל שש או שבע, ואפילו יותר. הבהירו לילדכם שתעזרו לו אם הוא מתעורר באמצע הלילה וצריך להשתמש בשירותים. אמרו לו שזה בסדר גמור אם פספס בלילה.
יש הורים שמניחים מגן מזרון עמיד למים מתחת לסדין הרגיל, כדי לצמצם את כמויות הכביסה. אחרים מניחים על המיטה שני סדינים כדי להקל על החלפת המצעים בלילה.
איך להשתמש בתחתוני גמילה
אחרי שילדכם התנסה מספר פעמים בישיבה על הסיר או השירותים, והראה לכם שהוא מבין מה עושים שם, והצליח אפילו להעביר שם יציאות, באופן מודע, ניתן להוריד את החיתול ולעבור ללבוש תחתוני גמילה/פול אפס או תחתונים רגילים.
המעבר לתחתונים הוא צעד גדול עבור הילד. אם תחגגו את המעבר ותציינו אותו, הוא יהיה קל יותר. ספרו לו כמה הוא בוגר וכמה אתם גאים בו.
תחתוני פול-אפס הם פופולריים מאוד ונטען שהם עוזרים לגמילה מחיתולים. עם זאת, לא ברור אם הם באמת עוזרים. תוכלו להשתמש בהם כדי לעזור לילדכם להתרגל ללבישת תחתונים, יחד עם הפחתת הצורך בכביסות, בשל יכולות הספיגה שלהם. עם זאת שימו לב כי תחתוני פול-אפס אינם סופגים כמו טיטולים רגילים.
נסיגות ופספוסים
רק עכשיו הצליח ילדכם לפתח את היכולת הגופנית המדהימה של שליטה בתוצרי גופו. אף שכמבוגרים, קצת קשה לנו לזכור כיצד עשינו זאת, לוקח זמן לתפוס את העניין כמו שצריך. צפו לפספוסים ולנסיגות – הם חלק בלתי נפרד מהתהליך. אם ילדכם מוטרד כיוון שפספס, הבטיחו לו שזה לא באמת משנה ושאין כל צורך לדאוג.
כדי לעזור לו להימנע מפספוסים:
- שימו לב אם ילדכם אומר שהוא צריך ללכת לשירותים עכשיו ומיד. יכול להיות שהוא צודק!
- אם אתם בטוחים שילדכם לא עשה פיפי או קקי זמן מה, הזכירו לו שייתכן שהוא צריך ללכת לשירותים. יכול להיות שהוא שקוע במה שהוא עושה ואינו שם לב לכך שיש לו פיפי – עד שנהיה מאוחר מדי.
- אל תשאלו את ילדיכם אם הוא צריך לשירותים, הנחו אותו לשם. במקום לשאול “יש לך פיפי?” אמרו לו : “נתנאל חמוד, מזמן לא היינו בשירותים, בוא נלך לעשות עוד פיפי”.
- בדקו אם ילדכם רוצה ללכת לשירותים במהלך משחק שנמשך זמן רב, או לפני שאתם יוצאים מהבית. אם הוא אינו רוצה, זה בסדר גמור. נסו להנחות את ילדיכם לשירותים לפני תחילת פעילות, תוך כדי פעילות יקשה עליכם הרבה יותר לשכנע אותו להפסיק וללכת לשירותים.
- ודאו שיש שירותים או סיר בקרבת מקום, שקל להגיע אליהם ולהשתמש בהם.
- בקשו מילדכם לעשות פיפי לפני שהוא הולך לישון.
נסו להישאר רגועים גם אם נראה שהגמילה לוקחת זמן רב יותר ממה שציפיתם. הישארו חיוביים וזכרו את ההישגים שלו. הוא יצליח, בסופו של דבר. אם אתם מפעילים עליו לחץ או מתח רבים מדי, הוא עלול לפתח רגשות שליליים ולהימנע מללכת לשירותים.
בעיות בריאותיות
סביר להניח שאתם יודעים כיצד ילדכם מרגיש ומכירים את השגרה וההתנהגויות שלו. עם זאת, כדאי לפקוח עין ולבדוק אם יש בעיות מסוימות הקשורות לגמילה מחיתולים. חלק מהסימנים הם:
- עלייה או ירידה חדה בכמות הפיפי והקקי היומית
- קקי שקשה לו להוציא
- קקי נוזלי או רך מאוד
- דם בקקי או בפיפי (הפיפי עשוי להיראות עכור)
- כאבים בזמן ההליכה לשירותים.
אם אתם חושבים שיש בעיה או מודאגים מהאופן שבו ילדכם מסתגל לגמילה מחיתולים, פנו לרופא הילדים או לאחות טיפת חלב.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.