המעבר מזוג למשפחה- מערכות יחסים בריאות בין הורים ובני זוג

המעבר מזוג למשפחה המתרחש עם הולדת הילד הראשון הוא שלב מהותי בחיים ובזוגיות. חלק מהחוויות שמגיעות עם הפיכתכם להורים יכולות להעמיק עוד יותר את הקשר הזוגי שלכם, ובמקביל, הטיפול בתינוקות ובילדים גם מוסיף מתחים חדשים. תקשורת פתוחה תעזור לכם לשמר ולטפח מערכת יחסים בריאה.

השינוי במערכות היחסים של הורים טריים

רוב הזוגות חווים שינויים במערכת היחסים כשהם הופכים להורים. עבור רבים, לידתו של ילד מביאה עמה שינויים חיוביים. למשל, יכול להיות שתרגישו מחוברים זה לזה ברמה חדשה ושונה. אך אתם עשויים להיתקל גם במתחים חדשים, שלא היו חלק ממערכת היחסים לפני בוא הילדים.

כעת, כשאתם מטפלים בתינוק החדש, יש לכם פחות זמן לישון, פחות זמן לדבר, פחות זמן לבלות יחד – כל הדברים האלה מעמיסים על מערכת היחסים. השינויים והמתחים עלולים להוביל לוויכוחים תכופים יותר, ולתחושה שהיחסים לא לגמרי בסדר. יכול להיות שלא יהיה לכם כוח לטפל בבעיות כשהן עולות.

תקשורת פתוחה עוזרת לשמור על גמישות ביחסים ומאפשרת לשניכם להתמודד ולהשלים עם השינויים. תקשורת כזו יכולה לטפח ולחזק את מערכת היחסים שלכם עם בן או בת הזוג, וגם עם חברים וקרובי משפחה.

מערכות יחסים בריאות: טיפים להורים

הקשיבו זה לזה

יכולת הקשבה טובה היא מיומנות התקשורת החשובה ביותר. היא עוזרת לכם ולבן או בת הזוג שלכם להרגיש ששומעים אתכם, מבינים אתכם ותומכים בכם. כמו כן, היא מראה לכם את הדברים מנקודת המבט של בן או בת הזוג, ומחברת אתכם לרגשות שלהם. אם אתם רוצים שבן או בת הזוג שלכם יקשיבו לכם, היו מוכנים לשמוע גם את נקודת מבטם.

כדי להראות שאתם באמת מקשיבים, הפסיקו את מה שאתם עושים כשבן או בת הזוג רוצים לדבר, ותנו תשומת לב מלאה למילים ולשפת הגוף שלהם.

חשוב לעודד את בן או בת הזוג לדבר ולשאול שאלות פתוחות, כמו, “מה את חושבת על…”. שאלות אלה יעודדו דיון בנושאים שונים. כדי לבדוק אם הבנתם כראוי, חזרו על מה שבן או בת הזוג אמרו במילים אחרות.

וזכרו – אם אתם עסוקים בלחשוב על הדבר הבא שתגידו, אתם לא באמת מקשיבים. במקום זה, נסו למקד את תשומת הלב במה שבן או בת הזוג אומרים. אם אתם חוששים שתשכחו משהו חשוב, רשמו הערות במהלך השיחה. למידע נוסף, קראו את המאמר תקשורת בין הורים: איך להקשיב.

אמרו לבן או בת הזוג איך אתם מרגישים

לעיתים קרובות היינו רוצים שיבינו אותנו ללא מילים. בני הזוג שלכם לא קוראים מחשבות! דברו על התסכולים והפחדים שלכם, ועל הדברים שגורמים לכם אושר ושמחה, כדי שיהיה להם קל יותר להבין מה עובר עליכם.

משפטי “אני” קלים יותר לצד שמקשיב מאשר משפטי “את/ה”, שעלולים להיתפס כביקורת. לכן, כשאתם מדברים, אמרו דברים כמו, “אני מרגיש קצת בודד כי אנחנו מבלים פחות זמן ביחד”. משפט זה עדיף על פני “את לא מקדישה לנו זמן יותר”.

לפעמים קשה להתפנות לשיחה בין החלפת חיתול אחת לשנייה, ויכול להיות שתצטרכו לקבוע זמן מראש. למידע וטיפים נוספים, קראו את המאמר תקשורת בין הורים: איך לדבר.

קבלו את השינויים

במקום לחשוב שמערכת היחסים שלכם “ירדה מהפסים”, נסו לחשוב שהיא מתפתחת ועוברת לשלב חדש. כדאי לדבר על משמעות השלב החדש הזה עבור שניכם, וכיצד תוכלו להתמודד איתו.

אם קשה לכם יותר למצוא זמן פנוי אחד לשני באופן ספונטני,, נסו גישה חדשה – למשל, תכננו זמן שמוקדש רק לשניכם.

להתמודד עם עימותים

לעיתים ההורות מביאה איתה או מחדדת את ההתמודדות עם הבדלים בגישות ובדעות. דברו על ההבדלים האלה כדי להבין טוב יותר את נקודת המבט של השני. מותר לכם שלא להסכים זה עם זה.

כדי להקל על המתחים ביניכם, קבלו את העובדה שיש דעות שונות משלכם, ובו בזמן הסבירו את נקודות מבטכם. השתמשו בטיפים שהזכרנו בנוגע להקשבה כדי לגלות למה בן או בת הזוג מתכוונים, במקום לתקוף בחזרה – מה שעלול להרע את המצב.

כשאתם מקבלים החלטות יחד, התחילו באלה שמקובלות על שניכם – ובעיקר החלטות בנוגע להורות. כהורים, חשוב שתסכימו על דברים מסוימים, אך יכול להיות שתגלו שדרושה עבודת צוות וגמישות כדי להסכים על דברים כמו שגרות, משמעת והשכבה.

המאמר להתמודד עם עימותים יעזור לכם לעבוד על חילוקי הדעות ביניכם.

הישארו קרובים זה לזה

דברים פשוטים, כמו לשאול את בן או בת הזוג על היום שלהם (“מה הלך טוב ביום שלך?”, “מה הלך לא כל כך טוב?”), עוזרים לכם לשמור על קשר. אפשר להיעזר במחוות קטנות שמראות שאכפת לכם – להכין כוס תה או להציע ללכת לתפוס תנומה.

צאו לפסק זמן זוגי

ההורות מצריכה אנרגיות ומשאבים רבים. למרות זאת, הקדישו זמן לבילוי משותף כזוג, כדי ליהנות מההזדמנות לדבר, להתחבר מחדש, ליהנות זה מחברת זה ולטפח את מערכת היחסים. כשאתם מוכנים, אפשר:

  • להזמין בייביסיטר ולצאת למקום ששניכם אוהבים במהלך היום או הערב – ארוחה, הליכה או סרט.
  • לעשות משהו מיוחד ביחד בבית – לדוגמה, לבשל יחד ארוחת ערב מיוחדת או לצפות בסרט אחרי שהילדים הלכו לישון
  • להיזכר מה אהבתם לעשות לפני שהפכתם להורים, ולהבין כיצד תוכלו לעשות זאת שוב – גם אם תעשו זאת בדרך טיפה שונה.

הסבירות שתעשו את הדברים האלה תעלה אם תתכננו אותם מראש.

לשמור על חיי המין

תאמינו או לא, רוב הזוגות מצליחים, בסופו של דבר, לחזור למערכת יחסים מינית. הקדשת זמן רב יותר לשיחה ולבילוי משותף תחזיר את הקרבה ביניכם ותעזור גם לחיי המין.

אם אתם עייפים מדי או שדעתכם מוסחת מכדי לחשוב על סקס, נסו לדבר עם בן או בת הזוג ולספר להם איך אתם מרגישים. בדיוק כפי שתצטרכו להקדיש זמן מיוחד לשיחה, יכול להיות שתצטרכו לתכנן גם את חיי המין. לקבלת רעיונות לשחזור האינטימיות, קראו את המאמר סקס ואינטימיות אחרי לידת תינוק.

לקחת את מערכת היחסים לידיים

כדי לעשות זאת, דברו בכנות על השינויים במתרחשים בחייכם. ייתכן שתצטרכו לדבר על הרגשות שלכם בנוגע לתפקידים החדשים, ומה לדעתכם הם כוללים.

הבאת ילדים לעולם מעלה לעיתים קרובות נושאים לא פתורים מהילדות. דברו על הדברים האלה, כדי שתוכלו להבין כיצד הנושאים האלה משפיעים על מה שאתם עושים ואומרים כהורים.

אם המצב נהיה קשה, כדאי לפנות לקבלת תמיכה. דברו עם רופא המשפחה, או לטיפול זוגי. מידע על מטפלים זוגיים באזור מגוריכם ניתן למצוא באתר האגודה הישראלית לטיפול בחיי משפחה ונישואין.

 

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network