עישון פסיבי וילדכם

עישון פסיבי הוא עשן אותו שואפים מסיגריות, סיגרים או מקטרות של אחרים בסביבה, ועלול לגרום לילדכם לבעיות בריאות רציניות.

עישון פסיבי

עישון פסיבי נוצר מעשן ישיר שהמעשן שואף לקרבו ומעשן הנמצא בחלל האוויר, הנודף מקצה סיגריה בוערת. ילדים חשופים בדרך כלל לעישון פסיבי כשהוריהם, בני משפחתם או חברים אחרים מעשנים בקרבתם.

עישון סביבתי

עשן סביבתי כולל את הרעלנים שנוחתים ונשארים על פני השטח באזור שבו מישהו עישן, כולל בגדים, שיער, ריהוט ורצפה. כלומר, תינוקות וילדים עדיין חשופים לכימיקלים המזיקים בסיגריות, גם לאחר שהמבוגרים סיימו לעשן, מעצם נוכחותם של המבוגרים המעשנים.

מדוע עישון פסיבי ועשן סביבתי מסוכנים לילדים

עישון פסיבי ועשן סביבתי  מסוכנים במיוחד לתינוקות ולילדים, כיוון שדרכי הנשימה שלהם צרות יותר ומערכות החיסון שלהם אינן מפותחות מספיק לעומת מבוגרים. דרכי הנשימה הצרות גורמות להם לנשום מהר יותר, ולכן הם עלולים לשאוף הרבה יותר כימיקלים מזיקים מעשן הסיגריה מאשר מבוגר. כמו כן, תינוקות וילדים קרובים יותר לרצפה ולעיתים קרובות מכניסים ידיים וצעצועים לפיהם. משמעות הדבר היא שהם עלולים לבלוע או לשאוף את הרעלנים שנותרו מעשן סביבתי.

סיכונים בריאותיים הקשורים לעישון פסיבי

ילדים שחשופים לעישון פסיבי נמצאים בסיכון מוגבר למחלות ולמוות בטרם עת ונוטים לסבול יותר מעיבוי, גירוי ודלקות בדרכי הנשימה.

עישון פסיבי עלול לפגוע בקצב הנשימה והלב של התינוק, ולהגביר את הסיכון למוות פתאומי בלתי צפוי אצל תינוקות (כולל מקרי מוות בעריסה). הורים שמעשנים במהלך ההיריון ולאחר הלידה מגבירים את הסיכון שתינוקם ילקה בתסמונת המוות בעריסה. הסיכון למוות בעריסה גובר ככל שכמות העישון הפסיבי שהתינוק נחשף אליו גדולה יותר.

ילדים החשופים לעישון פסיבי עלולים לפתח מגוון בעיות ריאות ובעיות בריאותיות אחרות, כולל:

  • אסתמה
  • דלקת סמפונונות (ברונכיוליטיס)
  • דלקת סמפונות (ברונכיטיס)
  • סרטני ילדות כגון לוקמיה
  • דלקת גרון, קנה נשימה וסימפונות
  • זיהומים באוזניים
  • פגיעה בחוש הריח
  • דלקת קרום המוח
  • דלקת ריאות
  • דלקת שקדים/לוע.

חשיפה לעישון פסיבי עלולה להגביר את הסבירות לבעיות התנהגות ולקשיי למידה אצל ילדים. כמו כן, חשיפה לעישון פסיבי ולעשן סביבתי יכולות להשפיע על התפתחות מוחו של הילד, כיוון שהמוח רגיש מאוד גם לכמויות זעירות מאוד של רעלנים.

ילדים שחיים במשק בית שבו נמצא מעשן אחד או יותר חשופים לסיכונים בריאותיים גדולים יותר, ועליהם לבקר אצל הרופא לעיתים קרובות. רוב הסיכויים שיהפכו למעשנים בעצמם כחלק מתהליך החיקוי בגיל ההתבגרות.

להגן על ילדכם מעישון פסיבי ומעשן סביבתי

הדבר החשוב ביותר שתוכלו לעשות כדי להגן על ילדכם מעישון פסיבי ומעשן סביבתי הוא להפסיק לעשן. כך תצמצמו את החשיפה של ילדכם לעישון פסיבי ולעשן סביבתי, ותציבו לו מודל חיובי ובלתי מעשן לחיקוי. אם אינכם מוכנים להפסיק עדיין, או שמישהו בביתכם עדיין מעשן, ישנם כמה דברים שתוכלו לעשות כדי להפחית את חשיפתו של ילדכם לעשן.

אחד הדברים החשובים ביותר שתוכלו לעשות הוא לוודא שאף אחד אינו מעשן ליד ילדכם בבית או במכונית. כלומר, תצטרכו לעשן הרחק ממנו, ולבקש זאת גם מבני משפחה אחרים, מחברים וממבקרים. כמו כן, ודאו שאיש אינו מעשן לעולם באזור סגור ליד ילדכם. ייתכן שתצטרכו להסביר לחברים ולמשפחה שנשיפת העשן לכיוון אחר אינה מספיקה להגן על ילדכם מנזקי העישון. כשאתם מבקרים חברים, או משאירים את ילדכם תחת השגחה של מישהו אחר, נסו לוודא שהסביבה נטולת עשן.

לעולם אל תעשנו במכונית שמסיעה ילדים. פתיחת חלון המכונית אינה מספיקה כדי לעצור השפעת העשן על ילדים. ישנן מדינות כמו אוסטרליה, שבהן אסור מבחינה חוקית לעשן במכונית שמסיעה ילדים בני פחות מ-18. נהגים הנתפסים מעשנים במכונית שמסיעה ילדים מקבלים קנס.

חשיפה לעשן ולעישון גורמת נזק לתינוקות, ועישון במהלך ההיריון ולאחר הלידה מעלה את הסיכון למוות בעריסה. ישנו קשר חזק בין מוות בעריסה לבין עישון, גם כאשר ההורים מעשנים הרחק מילדיהם.

הדרך היחידה להגן על ילדכם מעשן סביבתי היא לשמור על ביתכם ועל המכונית שלכם נקיים מעישון. אינכם יכולים להיפטר מעשן סביבתי באמצעות אוורור החדרים, פתיחת חלונות, שימוש במאווררים או מזגנים, או הגבלת העישון לאזורים מסוימים בבית. התחייבו בפני עצמכם לשמור על ביתכם והמכונית שלכם נקיים מעשן בכל זמן. התעקשו שאיש לא יעשן ליד ילדכם. לכל ילד יש זכות לגדול בסביבה נטולת עשן.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.