תינוקות באים לעולם בשלל צורות וגדלים, אך הם מתפתחים באופן דומה למדי בגיל 4-5 חודשים. מה התינוק שלכם צפוי לעשות, כיצד תוכלו לעזור, ומתי יש לגשת לרופא הילדים?
כיצד מתפתחים תינוקות בגיל 4-5 חודשים
במהלך החודשים הראשונים לחייו למד התינוק לזהות את קולכם, לזכור כיצד אתם נראים ולהבין שאתם מגיבים כשהוא זקוק לכם. כעת הוא כבר מכיר היטב אתכם, את שאר חברי המשפחה הקרובה ואת מי שמטפל בו, ומבין מי אתם. בסביבות גיל חמישה חודשים, הוא יתחיל ליצור איתכם התקשרות חזקה. הוא יפנה לכיוונכם כשישמע את קולכם, ואולי אף יתחיל להגיב לשמו או לצליל אחר כמו צלצול פעמון.
התינוק מביע את עצמו יותר ויותר – הוא עושה רעשים מצחיקים, מצטווח, משמיע קולות כמו “אה-רוּ” ואפילו מנסה לחקות את הטון העולה והיורד שבו אתם מדברים. בגיל זה הוא עשוי לאהוב לחייך ולדבר לעצמו (ואליכם!) במראה. הוא מתחיל להראות רגשות כמו כעס ותסכול, ומשתמש בקולות שאינם בכי, כמו המהומים ויבבות.
הוא מושיט ידיו ותופס כל מה שסביבו בהתלהבות – טבעות שמתנדנדות מעליו, רעשנים, צעצועים, קוביות קטנות ועוד, ויכול להחזיק דברים בעזרת כף היד והאצבע המורה. כמו כן, בגיל זה הוא עשוי:
- להפיל משהו (כף, למשל), להפנות את ראשו ולחפש אותו (אך סביר להניח שעדיין לא יחפש אותו מתחתיו)
- להתהפך מהבטן לגב, ואולי אף יצליח לראשונה להתהפך מהגב לבטן
- להכניס את אצבעותיו לפה ולהתחיל להתעניין במה שאתם אוכלים – העניין הזה ילך ויגדל בשבועות הקרובים.
כיצד לעזור להתפתחות התינוק
הנה כמה פעולות פשוטות שיעזרו להתפתחות התינוק שלכם:
- הגיבו לבכיו: תינוקות בוכים לפעמים כי משהו לא נוח להם – החיתול שלהם רטוב, או שהם רעבים, או שהאור חזק מדי. כשאתם מגיבים לכך, התינוק שלכם מרגיש נינוח ובטוח יותר, והוא לומד לבטוח בכם ולסמוך עליכם. גם אם אינכם יודעים מדוע הוא בוכה, חשוב לנחם אותו. התינוק לא יהפוך למפונק מדי אם תרימו אותו, תערסלו אותו או תדברו אליו בקול מרגיע.
- דברו עם התינוק שלכם והקשיבו לתגובתו: כך אתם עוזרים לו ללמוד את עקרונות הבסיס של השפה והתקשורת. כשאתם מדברים או מקשיבים, הביטו בעיני התינוק והשתמשו בהבעות פנים שונות. כך הוא יוכל ללמוד על הקשר בין מילים לרגשות.
- שחקו ביחד: שירו שירים, קראו ספרים, שחקו בצעצועים, השכיבו את התינוק על הבטן ועשו קולות מצחיקים. הוא יאהב את זה! משחק משותף עוזר לכם ולתינוק להכיר אחד את השני וגורם לו לחוש אהוב ומוגן.
- השכיבו אותו על הבטן על שמיכת פעילות/מזרון פעילות בשעות הערנות שלו, ופזרו מסביבו משחקים תואמי גיל רעשנים, קוביות ועוד, כדי לעודד אותו להתהפך ולהגיע למשחקים. בשכיבה על הגב- הניחו משחקים משני צדדיו, ומעליו (בצורה בטוחה על קשת משחק/אוניברסיטה תלויה) כדי לעודד אותו להושיט ידיים ולמשוך אליו חפצים.
- הכינו את ביתכם לתינוק בתנועה: כדאי לבדוק כיצד להפוך את הבית לבטוח לתינוק שמסתובב בו. תתפלאו לגלות עד כמה רחוק הוא יכול להתגלגל או לאן הוא יכול להגיע, אפילו בגיל זה.
יהיו פעמים שהתינוק שלכם לא ירצה לעשות דבר מכל מה שהצענו – למשל, אם הוא עייף מדי או רעב.
להיות הורים לתינוק בן חמישה חודשים
מדי יום, אתם והתינוק שלכם מכירים זה את זה מעט יותר. ככל שהתינוק גדל ומתפתח, כך תכירו יותר ויותר את צרכיו ואת הדרך שבה תוכלו למלא אותם.
בתור הורים, אנחנו לומדים ללא הרף. כל הורה עושה טעויות ולומד מניסיון. זה בסדר להיות בטוחים במה שאתם יודעים. זה גם בסדר להודות שאינכם יודעים ולשאול שאלות – לעיתים קרובות, השאלות שנראות לכם טיפשיות הן הטובות ביותר!
בריאותכם הגופנית והנפשית היא חלק חשוב מאוד מתפקידכם כהורים. כשכל תשומת הלב מתרכזת בטיפול בילד או בתינוק, הורים רבים שוכחים לדאוג לעצמם, או שפשוט אין להם זמן לכך. תפקידכם כהורים דורש מכם הבנה, סבלנות, דמיון ואנרגיה – ותעשו זאת בצורה הטובה ביותר אם תטפלו בעצמכם.
אם אתם מרגישים מתוסכלים, לחוצים או שאינכם יכולים להתמודד, הניחו את התינוק במקום בטוח – בעריסה, למשל – והתרחקו לזמן מה, עד שתירגעו. כמו כן, אתם יכולים לבקש ממישהו אחר להחזיק אותו לזמן מה. לעולם אל תטלטלו תינוק. הטלטול עלול לגרום לדימום בתוך המוח, ולעיתים קרובות לנזק מוחי קבוע. מותר לכם לבקש עזרה.
מתי לבקש עזרה
קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים אם אתם דואגים או מבחינים שבן חמשת החודשים שלכם:
- אינו יוצר איתכם קשר עין
- אינו משמיע קולות
- אינו מחייך
- אינו שולט היטב בראשו
- אינו מרים את ראשו
- אינו מכניס חפצים לפה
- אינו מנסה להגיע לחפצים
- אינו עוקב בעיניו אחר חפצים נעים
- אינו מגיב לרעשים
- מאבד מיומנויות שכבר רכש באופן מובהק ועקבי.
קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים אם אתם מבחינים בסימנים של דיכאון אחרי לידה אצלכן או אצל בת הזוג שלכם. הסימנים כוללים תחושת עצב ובכי ללא סיבה נראית לעין, התרגזות, קושי להתמודד ותחושת חרדה עמוקה. אם אתם מבחינים בסימנים אלה, בקשו עזרה מאיש מקצוע.
ילדים גדלים ומתפתחים בקצב שונה. אם אתם תוהים האם קצב ההתפתחות של ילדכם “נורמלי”, כדאי לזכור ש”הנורמה” היא טווח רחב. אם אתם עדיין מרגישים שמשהו לא בסדר, קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.