תינוקות מבינים את העולם ואת מקומם בו באמצעות משחק והתנסות. הנה כמה רעיונות משחק כיפיים, מעוררי גירוי ובטוחים לכם ולתינוק.
משחק אצל תינוקות: למה לצפות
ברגע שהתינוק מגלה שזרועותיו ורגליו יכולות לנוע, הוא רוצה להושיט ידיים ולגעת בכל מה שסביבו. הוא יתייחס לכל מה שנמצא בהישג ידו כאל צעצוע – גם אם מדובר בחיית המחמד או באחד האחים שלו! כאן מתחיל מסע התגליות והשגת הידע של התינוק. אפילו רשרוש פשוט ברעשן מראה לתינוק שהוא יכול לגרום לדברים להתרחש, והגילוי הזה יגרום לו לחפש בהתלהבות מה עוד הוא יכול לעשות.
ייתכן שתגלו שהתינוק עסוק במשיכת מגירות, בריקון קופסאות דגני הבוקר על הרצפה, בלחיצה על כל כפתור בסביבתו ובהכנסת טוסטים למכשיר הדי.וי.די – כל זה רק כדי להבין איך דברים עובדים. עד מהרה הוא יתחיל לטפס, ללכת, לרוץ ולקפוץ כדי לבחון את המיומנויות הגופניות החדשות שלו. ככל כשהוא גדל, הוא מנסה יותר ויותר להוביל את המשחק ולקבוע במה תשחקו – עד שתחליטו שאתם אלה שמובילים!
אין רגע ברור ומובהק שבו התינוק הופך לפעוט, אף שהמונח “Toddler” באנגלית נגזר מהפועל To Toddle – לדדות, המתאר את אופן ההליכה המיוחד של ילדים קטנים. מיומנויות ותחומי עניין רבים משותפים לשלב הינקות ולשלב הפעוטות, וייתכן שהפעוט שלכם עדיין יאהב משחקים רבים שמיועדים לתינוקות.
רעיונות למשחק עם התינוק
הצעצוע והמשחק הטוב ביותר עבור תינוקכם הוא אתם. המשחק עם התינוק הוא פשוט למדי – אפשר להתבונן זה בזה, לגעת בעדינות, לדבר, לשיר או להגיב לניסיונות התקשורת שלו. למעשה, מערכת היחסים האוהבת שלכם ושל התינוק היא הבסיס ללמידה ולהתפתחות שלו.
- אפשר לעשות רעשים מצחיקים, להוציא לשון ולעשות פרצופים – תינוקות מאוד אוהבים פרצופים.
- השמיעו קולות ביחד. שעשעו את התינוק שלכם ושירו לו כל מיני סוגים של שירים (בקול רם ובשקט, במהירות ובאטיות), חבטו בסירים ובמחבתות (בעדינות ואז בכוח), והשמיעו קולות של בעלי חיים (ועשו פרצופי חיות בו בזמן).
- עודדו אותו לחקור את סביבתו. בחרו סביבה בטוחה (או הכינו אחת כזו) שמעודדת התנסות ופיתוח מיומנויות כגון ישיבה, זחילה, קימה לעמידה, הליכת צעדים ספורים והליכה.
- שחקו במשחקים פשוטים. משחקים כגון “אצבע לאצבע נחבר” או “קוקו” נחשבים ללהיט גדול, והתינוק ייהנה מהם מאוד. תינוקות אוהבים לגעת בחלקים שונים בפניכם, ונהנים מאוד כשאתם נוגעים בפניהם. משחקים אלה יכולים להועיל מאוד למיומנויות הלמידה והתנועה של התינוק, ולפתח את מיומנויות נטילת התורות, שחשובות להתפתחות השיחה.
- הקריאו לתינוק. עבור תינוקות, לספרים יש משמעות גדולה יותר מהקריאה. אלה גם צעצועים נהדרים שאפשר ללעוס, לשחק איתם באמבטיה, להרגיש מרקמים חדשים ולהתבונן בהם. אם אתם קוראים לתינוק שלכם לעיתים קרובות, הוא יבין שזוהי פעילות מעניינת ודרך נהדרת לבלות ביחד.
- שימו לב לאיתותיו של התינוק. כשאתם משחקים עם התינוק שלכם, שימו לב לדברים שבהם הוא מתעניין.
גם דברים מסוכנים עלולים להיראות לו מהנים. כעת כדאי לבדוק כיצד להפוך את הבית לבטוח לתינוק בתנועה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.