תינוקות באים לעולם בשלל צורות וגדלים, אך הם מתפתחים באופן דומה למדי בגיל 9-10 חודשים. מה התינוק שלכם צפוי לעשות, כיצד תוכלו לעזור, ומתי יש לגשת לרופא הילדים?
כיצד מתפתחים תינוקות בגיל 9-10 חודשים
התינוק שלכם ממלמל, ממלמל וממלמל עוד קצת, ומתקרב יותר ויותר להפקת מילים ראשונות בעלות משמעות. ייתכן שהוא אומר “אמא” או “אבא” ומתכוון לכך. אם התחיל לדבר מוקדם, ייתכן שהוא כבר משתמש במילה או שתיים בבירור.
אל תדאגו אם עדיין לא התחיל להשתמש במילים – הוא ממשיך להשתמש בשפת הגוף שלו כדי לתקשר איתכם, ולהשמיע רעשים כדי לתפוס את תשומת לבכם. הוא מבין כשאתם אומרים “לא”, מנופף לשלום ומצביע, ויכול לפנות לכיוון הנכון כשהוא שומע את שמו או צליל אחר כמו פעמון הדלת.
בחודשים האחרונים להתפתחות התינוק הוא למד להיות אסרטיבי ולהביע רגשות כמו זהירות ופחד, בעיקר אם הוא חושש מזרים או מפחד להיפרד מכם. המודעות שלו לצרכיו ולרצונותיו גברה, וכעת הוא יודע כיצד לתקשר את צרכיו. הוא עדיין נהנה מאוד ממשחקים כמו “קוקו”, אוהב להקיש חפצים זה בזה, להתבונן בתמונות בספר ולמצוא צעצועים חבויים.
בגיל זה הוא יכול לזחול מסביב ולהיעמד בעזרת תמיכה – למשל, כשהוא מחזיק את ידכם או אחד מהרהיטים שסביבו. ייתכן שהוא אפילו כבר הולך כשהוא מחזיק בידכם או ברהיטים סביבו, ואולי אפילו מצליח ללכת ללא תמיכה כלל. כמו כן, בגיל זה הוא עשוי:
- למלא הוראות פשוטות בלי שתראו לו מה אתם רוצים – לדוגמה, “תן לי את הקובייה”
- לנעוץ את האצבע המורה בחפצים
- להרים חפצים באמצעות האגודל והאצבע המורה
- להחזיק בקבוק או לשתות מכוס שאתם מחזיקים
- לנסות להרים כפית כשהוא אוכל לבדו.
כיצד לעזור להתפתחות התינוק
הנה כמה פעולות פשוטות שיעזרו להתפתחות התינוק שלכם:
- דברו עם התינוק: הוא מתעניין מאוד בשיחה, ולכן כדאי לדבר עם נושאים יומיומיים ועל מה שאתם עושים כדי לעזור לו להבין את משמעותן של המילים.
- הקשיבו והגיבו למלמולי התינוק: כדי לעזור לו לבנות את מיומנויות השפה, התקשורת והאוריינות (קריאה וכתיבה) שלו, ולתת לו תחושה שהוא במרכז תשומת הלב, אהוב ומוערך. חשוב להגיב בדיבור או בהשמעת קולות בדרך חמה ואוהבת. התינוק ייהנה לשמוע את קולכם עולה ויורד, ויאהב לראות את הבעות פניכם כשאתם מדברים איתו.
- שחקו ביחד: שירו שירים, שחקו במשחק “קוקו”, צלצלו בפעמונים, החביאו צעצועים ועשו קולות מצחיקים וקולות של בעלי חיים. מגיל עשרה חודשים בערך, הוא יכול ליהנות מצעצועי הפתעה כמו משחקים לחיצים המקפיצים דמויות. המשחק המשותף גורם לו לחוש אהוב ומוגן. מומלץ לרדת לרצפה/לשטיח ולשחק איתו בגובה הרצפה.
- קראו יחד: קראו, ספרו סיפורים ודברו על האיורים בספר כדי לעזור לפתח את הדמיון של התינוק ולהניח את היסודות לבניית השפה.
- עודדו את התינוק לנוע: התנועתיות וחקירת העולם סביבו עוזרות לתינוק לפתח את היציבה ולבנות את השרירים, ומניחות את היסודות לתנועות מורכבות יותר כגון זחילה, עמידה והליכה. כדאי לבדוק כיצד להפוך את הבית לבטוח לתינוק שמסתובב בו. תתפלאו לגלות עד כמה רחוק הוא יכול לזחול או לאן הוא יכול להגיע.
יהיו פעמים שהתינוק שלכם לא ירצה לעשות דבר מכל מה שהצענו – אם הוא עייף מדי, למשל, או רעב.
להיות הורים לתינוק בן עשרה חודשים
מדי יום, אתם והתינוק שלכם מכירים זה את זה מעט יותר. ככל שהתינוק גדל ומתפתח, כך תכירו יותר ויותר את צרכיו ואת הדרך שבה תוכלו למלא אותם.
למעשה, בתור הורים, אנחנו לומדים ללא הרף. כל הורה עושה טעויות ולומד מניסיון. זה בסדר להיות בטוחים במה שאתם יודעים. זה גם בסדר להודות שאינכם יודעים ולשאול שאלות – לעיתים קרובות, השאלות שנראות לכם טיפשיות הן הטובות ביותר!
בריאותכם הגופנית והנפשית היא חלק חשוב מאוד מתפקידכם כהורים. כשכל תשומת הלב מתרכזת בטיפול בילד או בתינוק, הורים רבים שוכחים לדאוג לעצמם, או שפשוט אין להם זמן לכך. תפקידכם כהורים דורש מכם הבנה, סבלנות, דמיון ואנרגיה – ותעשו זאת בצורה הטובה ביותר אם תטפלו בעצמכם.
אם אתם מרגישים מתוסכלים, לחוצים או שאינכם יכולים להתמודד, הניחו את התינוק במקום בטוח – בעריסה, למשל – והתרחקו לזמן מה, עד שתירגעו. כמו כן, אתם יכולים לבקש ממישהו אחר להחזיק אותו לזמן מה. לעולם אל תטלטלו תינוק. הטלטול עלול לגרום לדימום בתוך המוח, ולעיתים קרובות לנזק מוחי קבוע. מותר לכם לבקש עזרה.
מתי לבקש עזרה
קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים אם אתם דואגים או מבחינים שבן עשרת החודשים שלכם:
- אינו יוצר איתכם קשר עין
- אינו ממלמל
- אינו מחייך או משתמש בהבעות אושר, ואינו מראה טווח רגשות
- אינו מגיב לקול, לחיוך או להבעות פנים אחרות
- אינו יושב לבד
- משתמש ביד אחת או ברגל אחת הרבה יותר מאשר ביד או ברגל השנייה
- אחת מעיניו פונה כלפי פנים או כלפי חוץ רוב הזמן
- אינו עוקב בעיניו אחר חפצים נעים
- אינו מצליח להבין מאין מגיע צליל שנשמע בקרבתו
- אינו מתעניין בצלילים
- מאבד מיומנויות שכבר רכש באופן מובהק ועקבי.
קבעו פגישה אצל רופא אם אתם מבחינים בסימנים של דיכאון אחרי לידה אצלכן או אצל בת או בן הזוג שלכם. הסימנים כוללים תחושת עצב ובכי ללא סיבה נראית לעין, התרגזות, קושי להתמודד ותחושת חרדה עמוקה. אם אתם מבחינים בסימנים אלה, בקשו עזרה מאיש מקצוע.
תינוקות גדלים ומתפתחים בקצב שונה. אם אתם תוהים האם קצב ההתפתחות של התינוק “נורמלי”, כדאי לזכור ש”הנורמה” היא טווח רחב. אם אתם עדיין מרגישים שמשהו לא בסדר, קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.