היכרות עם חברים חדשים דומה להליכה. בהתחלה הילדים לומדים לעשות זאת בעזרת תמיכה רבה מהסביבה, ומאוחר יותר, הם יכולים לצאת לדרך לבדם.
מדוע חברים ומשחקים חשובים כל כך
ילדים שהולכים למסגרת חינוכית נהנים מהזדמנויות רבות ליצור קשר עם ילדים אחרים בגילם. אולם אם ילדכם אינו הולך למסגרת חינוכית, כדאי ליצור עבורו הזדמנויות שבהן יוכל לשחק עם ילדים נוספים. גם אם הילדים הגדולים שלכם משחקים איתו, עדיין מומלץ לאפשר לו להתבונן וליצור קשר עם ילדים הנמצאים באותו שלב התפתחותי.
ההתנסויות המשחקיות המוקדמות הללו עוזרות לילדכם לפתח מיומנויות תחושתיות וחברתיות, וכן את מיומנות התקשורת. כמו כן, הן יכולות להכין אותו לקראת ההליכה למסגרת חינוכית, משפחתון או גן בהמשך. הזדמנויות המשחק האלה יכולות להועיל גם לכם. תוכלו לפגוש הורים ומטפלים אחרים שגרים בסביבתכם, להכיר חברים חדשים ולחלוק את חוויות ההורות.
הנה כמה דברים שתוכלו לעשות כדי לעזור לילדכם ליצור קשר עם חברים חדשים.
להצטרף לפעילויות לילדים
במקומות שונים בארץ, דרך המתנ”ס השכונתי, טיפת החלב, או מרכז קהילתי אחר….. מאורגנות פעילויות שונות לילדים צעירים, בדמות משחקיה, ג’ימבורי ועוד. אלו מהוות זמן מפגש בלתי רשמי שבו ההורים, סבא וסבתא, מטפלים, ילדים ותינוקות יכולים להיפגש בסביבה רגועה, ליצור קשר ולשחק.
זוהי דרך נהדרת שבה ילדכם יוכל לפגוש ילדים בגילו, ללמוד כיצד להרגיש בנוח בסביבה חדשה ולהיחשף למגוון מרגש של צעצועים ופעילויות. ויש בונוס: בזמן שהוא משחק, תוכלו לדבר עם הורים אחרים שילדיהם בני אותו גיל.
מקום טוב שבו תוכלו לחפש קבוצות כאלה הוא המתנ”ס השכונתי, הספרייה המקומית, טיפת החלב, אתר הרשות המקומית או הג’ימבורי הקרוב.
הזמינו חברים לזמן משחק משותף
כשילדכם מגיע לגיל שנה בערך, כדאי להקדיש כמה פעמים בשבוע שבהן יוכל להיפגש עם ילדים בגילו. אפשר לפגוש חברים מקבוצות אימהות שהשתתפתן בה, בפארק, בגן השעשועים המקומי או בביתכם. אם אתם עורכים משפגש כזה בביתכם, ודאו שהמקום מוגן ובטוח לילדים.
ילדכם ייהנה גם ממפגש עם ילדים אחרים מהמשפחה, בזמן אירועים וחגים משפחתיים.
איך לשמור על זמן המפגש עם חברים מהנה ובטוח
לקיים מפגשים קצרים
סביר להניח ש-90 דקות הן די והותר לכל מפגש, וייתכן שלא כל הילדים ירצו להישאר לכל זמן המפגש. משחק יכול להיות מעייף, ועדיף להפסיק כשכולם עדיין רעננים מאשר לחכות עד תום האנרגיה והסבלנות. כמו כן, עדיף שלא לארגן פעילויות משחקיות קרוב מדי לזמן השינה היומי של ילדכם.
לא לתכנן יותר מדי
אל תדאגו יותר מדי בנוגע לתכנון הפעילויות. ילדים קטנים יכולים ליהנות גם מכמה צעצועים מעניינים ובטוחים לשימוש, וממבוגר (אתם!) שיעזור לכולם להרגיש בנוח. כל העניין הוא לאפשר לכל ילד לשחק ולהתבונן באחרים משחקים.
להציע עזרה והכוונה בעת הצורך
רוב הזמן, ברגע שהילדים נכנסו לסיטואציה של משחק, אפשר להתרווח ולהתבונן בהם. עם זאת, אם אתם רואים שאחד הילדים משחק בדרך שעלולה לפגוע באחרים (למשל, מנופף בקובייה), עליכם לעזור לו למצוא דרך בטוחה יותר ליהנות. כך גם כשמדובר בילד שאינו יודע איך להתחיל לשחק. תוכלו להביא לו כמה צעצועים, או לתת אותם להוריו. יש ילדים שמרגישים צורך להתבונן מהצד לפני שהם מרגישים בנוח להצטרף למשחק.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.